Dostupni linkovi

Obama oštrije kritizirao iranski režim


Barack Obama
Barack Obama

Američki predsjednik Barack Obama u utorak je zaoštrio svoju kritiku iranskog režima, rekavši da su Sjedinjene Američke Države, kao i cijeli svijet, šokirani i ogorčeni represijom prema prosvjednicima i zatvaranjem disidenata posljednjih dana širom Irana.

"SAD i međunarodna zajednica su šokirani i ogorčeni prijetnjama, premlaćivanjem i zatvaranjem posljednjih nekoliko dana. Ja odlučno
osuđujem te nepravedne akcije", rekao je Obama na konferenciji za medije u Bijeloj kući.

Obamina politika prema Iranu pod povećalom je američke javnosti, zbog zabrinutosti nasiljem koje režim u Teheranu primjenjuje protiv prosvjednika koji osporavaju legitimitet predsjedničkih izbora od 12. juna.

Američke nacionalne TV mreže, posebno 24-satni kanali vijesti poput CNN-a, danima neprekidno emitiraju snimke prosvjeda s ulica Teherana.
Obama je već ranije pozvao Iran da zaustavi nasilje protiv vlastitog naroda i poštuje slobodu okupljanja i govora, no neki istaknuti
republikanci kritiziraju ga zbog nepružanja snažnije potpore prosvjednicima.

Obama je u utorak odbacio sumnjičenja nekih u iranskoj vladi da SAD i CIA stoje iza prosvjeda kao lažna i apsurdna.

"Te su optužbe očit pokušaj da se ljudima skrene pozornost od onoga što se uistinu događa unutar iranskih granica...Ne radi se o SAD-u i zapadu, radi se o Irancima i budućnosti koju će oni, i samo oni, odabrati", rekao je predsjednik SAD.

Iranski režim, prema njegovim riječima, još uvijek ima otvoren put da ga prihvati međunarodna zajednica, usprkos nasilja u aktualnim udarima na prosvjednike.

"To je miroljubivi put do legitimiteta, i mi se nadamo da će ga odabrati", rekao je Obama, pozivajući Teheran na poštivanje "međunarodnih normi i načela", prema pravu na mirno okupljanje i izražavanje protivljenja.

Na pitanje zašto ne želi reći kakve posljedice mogu donijeti zbivanja u Iranu, Obama je odgovorio kako se još ne zna kako će se "rasplesti" tamošnja situacija.

On je rekao kongresnicima koji kritiziranju njegov odnos prema Iranu da ispunjavaju ono što su njihove ustavne ovlasti, a on će kao
predsjednik ispunjavati svoje ustavne ovlasti, vodeći računa o nacionalnim interesima i sigurnosti SAD-a.

Na pitanje je li gledao video snimku ubojstva 26-godišnje prosvjednice Nede, koja je postala simbol stradanja iranskih prosvjednika, Obama je odgovorio potvrdno, rekavši da je to prizor koji "razdire srce".
XS
SM
MD
LG