Dostupni linkovi

Iran: Drakonske kazne protiv demonstranata


Glavni tajnik UN Ban Ki-moon pozvao je službeni Teheran da prekine nasilje, prijetnje i zatvaranja demonstranata koji u Iranu protestiraju zbog rezultata predsjedničkih izbora. Reakcija je uslijedila nakon što je policija upotrijebila silu i rastjerala mirne demonstracije u ponedjeljak u središtu Teherana.

Vijeće čuvara revolucije u Iranu odbacilo je bilo kakvu mogućnost poništavanja predsjedničkih izbora. Od trenutka kada su, svega nekoliko sati nakon zatvaranja birališta 12. juna, objavljeni rezultati po kojima je Mahmud Ahmedinajad osvojio više od 63 posto glasova, pristalice reformističkog kandidata Mirhosseina Mousavija protestiraju. Usprkos žestokih reakcija vlasti, prosvjedi se ne smiruju.

Prema službenim izvorima, od početka demonstracija poginulo je 17 ljudi, neslužbeni izvori tvrde više, da su deseci ljudi ranjeni. Svijet je šokirala snimka smrti dvadesetogodišnje studentice Nede koja je postala simbolom otpora mladih.


Na snimkama koje stižu iz Irana, usprkos, cenzuri medija, vidljivo je da su među demonstrantima upravo mladi, te da je među njima mnogo djevojka i žena.

Unatoč pozivu Ki-moona, prvog čovjeka Svjetske organizacije na tolerantan odnos prema onim koji mirnim protestima izažavaju elementarno ljudsko pravo – pravo na izbor i drugačije mišljenje, sudski dužnosnici u Iranu su zaprijetili drakonskim kaznama protiv uhapšenih na protestima. Jedan od sudaca je za državnu televiziju izjavio da će kazne biti oštre “da demonstranti nauče lekciju”.

Američka ambasadorica u UN Susan Rice je istaknula kako Sjedinjene Države, kao i ostali, dijele želju građana Irana da mogu slobodno iskazati svoje mišljenje bez prijetnji nasiljem. “No, ni SAD , kao ni drugi , u tome ne želi sudjelovati. To je prvenstveno briga i stvar građana Irana", rekla je Rice.


Ministarstvo vanjskih poslova Rusije je na svojoj službenoj stranici objavilo da podržava ishod iranskih predsjedničkih izbora, i da je to isključivo unutarnja stvar Irana.

Službeni Teheran optužuje Zapad da podržava proteste, no za sada nije bilo otkazivanja gostoprimstva stranim ambasadorima u Iranu.

Švedska, koja uskoro preuzima predsjedavanje EU, smatra da članice Unije trebaju razmotriti plan pomoći demonstrantima koji bi se evntualno sklonili u strane ambasade u Teheranu.

Italija je već objavila da je sprema otvoriti vrata veleposlanstva ranjenim prosvjednicima. Demonstracije koje traju već 11 dana najjače su od 1979., odnosno od Islamske revolucije kojom je zbačan šah Reza Pahlavi s vlasti.
XS
SM
MD
LG