Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Iran ometa satelite stranih radio stanica


Logo Radio Farde, programa Radija Slobodna evropa na perzijskom jeziku

Za autoritarne režime nije neobično da blokiraju pristup necenzuriranim medijima u doba krize. Najčešće se onemogućuje pristup internet stranicama. No, Iran je ovaj put otišao korak dalje. Blokirao je međunarodne satelitske frekvencije koje se koriste za emitiranje, posebno američkih i britanskih radio stanica, na perzijskom jeziku.

Piše: Charles Recknagel, priredila Mirjana Rakela

Vlasti u Teheranu su iznad komercijalnog satelita postavile vlastiti signal koji je na istoj frekvenciji kao i naš program, samo veće snage. Zbog toga oni koji u Iranu imaju kućne satelite zahvaljući kojima primaju sadržaje našeg radija sada imaju beznačajan zamjenski signal.

I u većim gradskim centrima se ometaju programi koji idu na kratkom, srednjem i dugom valu. Režim je postavio transmitere visoke snage koji nadjačavaju signal na tim frekvencijama. Na meti su večernji sati emitiranja programa.

Strane radio stanice, poput našeg servisa na perzijskom jeziku, Radio Farde, sa satelita Hotbirda 6 se prebacuju se na zamjenske satelite, poput Telstara12, Nilesat101, ArabsatBADR4 i Asiast 3-D.

Ovako nešto nije zabilježeno od doba Hladnog rata. Desetljećima je sovjetska vlada trošila ogromne novce kako bi domaću javnost „zaštitila“ od „stranih“ vijesti.

Iran je periodički blokirao američke radio stanice, kao što je bio slučaj sa studentskim protestima 1999., i u vrijeme izborne predsjedničke kampanje 2005., – ali nikada na ovakav način. Ovaj put je to otežalo emitiranje i za druge zemlje, a ne samo Iran.

Rod Kirwan, stručnjak za komunikacijsko pravo u međunarodnon pravnoj tvrtki Denton Wilde Sapte u Londonu kaže kako Iran po međunarodnom pravu i međunarodnim telekomunikacijskim sporazumima može kontrolirati emitiranje programa na svom teritoriju, uključujći i strane emitere, pa i one koje koriste satelite za emitiranje.

No, kada onemogućuje drugim zemljama prijem programa, krši prava koja su garantirama svim članicama Međunarodne telekomunikacijske unije (ITU). Ukoliko se druge zemlje budu žalile, problem može eskalirati, no teško je vjerovati da bi Iran mogao snositi neke posljedice, smatra Kirwan.

„ Pitanje je tko može natjerati nekoga da se pridržava međunarodnih sporazuma na ovom području, jer ITU je organizacija nastala na dobrovoljnom pristanku članica“, kaže ovaj stručnjak.

Blokiranje stranih satelita Iran ne košta mnogo. Dovoljna je uzlazna veza za satelit, strpljenje i netko ko će se igrati miša i mačke s frekvencijama.

Naravno, službeni Teheran je blokirao i sve ostale pristupe nezavisnim izvorima informiranja, hapsi i protjeruje novinare. Iranski vrhovni vjerski lider ajatolah Ali Khamnei optužio je strane medije da vode „psihološki rat“ protiv Irana.
XS
SM
MD
LG