Dostupni linkovi

Protesti jenjavaju, sledi represija?


Ulice Teherana proteklih dana

Iranska državna televizija prikazala je nekoliko od stotina uhapšenih ljudi tokom protesta u Teheranu poslednjih dana. Uz tvrdnju da uhapšeni zbog posedovanja ručnih granata, preneto je da su na akcije bili inspirisani izveštavanjem stranih medija. Istovremeno je američki predsednik Barak Obama zauzeo tvrdji stav prema Iranu.

Ulice Teherana su mirne prvi put u poslednjih deset dana. Umesto okupljanja desetina hiljada ili čak stotina hiljada demonstranata oni su sada prisilno sklonjeni sa ulica. Poslednje okupljanje bilo je u ponedeljak i tada je bilo samo nekoliko stotina prisutnih. I taj protest je brzo ugušen suzavcem, pucnjima u vazduh i nadletanjima helikoptera.

Strahuje se za one čija su lica vidjena na prozorima zgrada, kao i onih u mnoštvu čije fotografije policija ima.


Sada vlada ide korak dalje pokazujući neke od uhapšenih na televiziji. Prikazan je jedan od zatočenika optužen za saradnju sa stranim silama protiv iranske države.

“Mislim da su nas na tako nemoralne akcije inspirisali strani mediji poput BBC I Glasa Amerike,” rekao je jedan mladić. Njegovo lice je prikazano ali nije rečeno i njegovo ime. Slično je rekla i jedna žena, da je bila pod uticajem Glasa Amerike, servisa na persijskom i BBC. Ona je rekla da je nosila bombu u svojoj ručnoj torbi kada je protestovala, i da su palili javnu imovinu, bacali kamenje, uništavali kola, i lomili prozore na zgradama. Njeno lice je bilo skremblovano a ime takodje nije saopšteno.

Dok je Teheran danas miran pristalice opozicije pozvale su na dan žalosti za ubijenima tokom protesta, javio je BBC. Jedan poraženi kandidat, konzervativac Mohsen Rezai, povukao je svoju žalbu na izbore. U međuvremenu, u izveštajima se navodi da su četiri iranska fudbalera koji su pokazali solidarnost sa demonstrantima izbačeni iz tima.

Istovremeno sa gusenjem demonstracija američki predsednik Barak Obama upotrebio je oštriji ton osudjujući nasilje u Iranu za razliku od prethodnih dana:

Barak Obama
“SAD i ceo svet "užasnuti su i ogorčeni" zbog pretnji, premlaćivanja i hapšenja u poslednjih nekoliko dana. Snažno osudjujem nepravedne akcije i pridružujem se američkom narodu u žalosti svakog nedužno izgubljenog života.”

Obama je govoreći na konferenciji za štampu u Beloj kući odbacio optužbe o mešanju SAD u iranske poslove i pozvao Teheran da vlada "konsensusom a ne silom" i da prestane da optužuje Zapad da stoji iza demonstranata.

“Odmah nakon izbora u Iranu rekao sam da smo mi apsolutno zabrinuti za prirodu izbora, ali da nije odredilo ono sto se nakon izbora dešavalo. Kako se nasilje pojačavalo mi smo jasno rekli da je nasilje neprihvatljivo, da se tako ne ponaša valda prema svom narodu. Dakle, mi smo bili sasvim konzistenti u svom vidjenju dešavanja u Iranu", rekao je Obama.

Upitan da li će biti posledica po iranske vlasti, Obama je rekao da svet posmatra i da će način na koji se iranske vlasti ophode sa glasovima neslaganja u svom narodu "oblikovati ton ne samo za budućnost Irana nego i za njegov odnos prema drugim zemljama".
XS
SM
MD
LG