Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Grahovac: Planeta ne može dugo biti talac jednog diktatora


Pribojavam se da rješenja nema osim rješenja sile: Blagoje Grahovac

Geopolitički analitičar, general u penziji Blagoje Grahovac, ocjenjuje da kriza na korejskom poluostrvu sve više ugrožava globalni mir, te u ovom trenutku dobrog rješenja nema u odnosu na konstantne provokacije Sjeverne Koreje.

U intervjuu za Radio Slobodna Evropa, general Grahovac, između ostalog, kaže da su i Kina i Rusija sada postali taoci ranije politike podrške režimu Kim Džong Una. Grahovac ne isključuje vojni put rješavanja krize, ali upozorava na ugožavanje širokog prostora.

Uzroke pojačanog rizika, geopolitički analitičar, vidi u dugo generisanim negativnim globalnim društvenim pojavama koje su oslabile uticaj demokratskih država.

RSE: U centru svjetskih zbivanja je napetost na korejskom poluostrvu koja, reklo bi se, prevazilazi sva očekivanja analitičara. Koliko daleko može da se ide u podizanju tenzija, konstantnim provokacijama kako lansiranjem raketa, tako i testiranjem bombi od stane Sjeverne Koreje?

Grahovac: To treba shvatiti u širokom društvenom kontekstu i ovo je samo posljedica i takvih će situacija biti još. Društveno politički kontekst danas karakteriše rušilačko dejstvo tri "cunamija" na planeti. To je neoliberalizam koji se generiše na zapadu, organizovani kriminal i korupcija čija generika je prvenstveno na istoku, i naoružani fanatizam čija je generika na jugu.

Kina i Rusija postali taoci ranije politike podrške režimu Kim Džong Una: Grahovac
Kina i Rusija postali taoci ranije politike podrške režimu Kim Džong Una: Grahovac

Oni su prvenstveno uklještili Evropu, ali i čitav svijet ugrožavaju. To znači da današnje državne politike i državne vlasti nisu u suštini snage koje vladaju i svojim državama i svijetom. Što znači da je to fatalno trojstvo danas jače od snage bilo koje oficijelne države uključujući i Sjedinjene Američke Države.

Ako samo uzmemo činjenicu da je 2014. godine za vojnu opremu i naoružanje deklarisano 1.776 milijardi dolara, a pretpostavlja se da je nedeklarisanog još toliko, a da multinacionalnim kompanijama SAD pripada 32 posto, a da Ruskoj Federaciji 28 procenata - postavlja se pitanje ko može iz ruku multinacionalnih kompanija i lobija naoružanja i vojnoindustrijskog kompleksa oteti tolike vagone dolara? Što znači da danas, nedemokratski režimi, među kojima je i Sjeverna Koreja mogu imati na planeti društvenu i političku snagu, pa i onu vojnu kao i neke moćne države.

RSE: Koliki je nivo opasnosti odnosno koliko je situacija ozbiljna po Japan i Južnu Koreju?

Grahovac: Veoma je ozbiljna po čitav svijet. Iz razloga što demokratski sistemi i demokratske vlasti pronalaze miroljubiva rješenja prvenstveno pregovorima. Postavlja se pitanje da li je to i želja vojske organizovanog kriminala i korupcije i da li je takva želja kod nedemokratskih režima. A takve želje nema ni kod lobija vojnoindustrijskog kompleksa. Na osnovu toga, opasnost je izrazito velika. A možda bi trebalo razmišljati u sljedećem pravcu: da li će se neki državni monstrum koji ima nuklearno oružje libiti da ga upotrijebi?

Seul vežba sa bojevom municijom
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:18 0:00

Treba imati ozbiljnu dozu straha da se takvi neće libiti i da će ga upotrijebiti. Sa druge strane postavlja se pitanje: kako će razumne politike i države riješiti taj problem? Jer ukoliko krenu vojnim putem, nuklearni potencijal i oružje će ugroziti širok prostor oko mjesta eksplozije, a što znači i Južnu Koreju, Japan i Kinu. I onda dolazimo u situaciju čarobnog rebusa, da zapravo dobrog rješenja nema. U svakom slučaju treba pokušati prvenstveno politički, a nakon toga možda i upotrebom sile skloniti diktatore koji su prijetnja po čitavu planetu.

RSE: Kako vidite ulogu Kine i Rusije u ovim napetostima, da li te zemlje kao tradicionalni prijatelji ili saveznici Sjeverne Koreje čine dovoljno da umire situaciju?

Grahovac: Sigurno su taoci i iz razloga što dugo tolerišu i drže pod zaštitom takav režim, ne znajući ili ne shvatajući da će to otići predaleko i da danas nemaju rješenje. Jer opasnost je tolika da će ugroziti i prostor Kine, a djelimično i Rusije. Pa su postali taoci svojih prethodnih politika nezahtjevanjem smicanja ili uklanjanje jednog opakog režima.

RSE: Šta svijet može da uradi sa zemljom koja je van međunarodnih standarda, kontrole, koja je toliko zatvorena da isključuje svaki pokušaj dogovora?

Grahovac: Ja se pribojavam da rješenja nema osim rješenja sile. Mir će trajati još izvjesno vrijeme nadmudrivanjem i međunarodne politike ili političkim nadmudrivanjem međunarodnih centara. Ali neće to trajati u nedogled. Zato što ono fatalno trojstvo koje pominjem, pojedine multinacionalne kompanije, nedemokratski režimi i vojska organizovanog kriminala i korupcije - njima mir ne odgovara. Prema tome, dok se ne počnu krotiti uzroci planetarnog problema, a to je u društveno političkoj sferi, bojim se da je mir sve ugroženiji.

  • 16x9 Image

    Srđan Janković

    Nakon rada u pisanim i elektronskim medijima u Srbiji, Beograd napušta 1999. nakon gašenja ovih medija zbog pritiska tadašnjeg režima i ubistva novinara Slavka Ćuruvije. Na RSE radi od novembra 1999. godine.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG