Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Japan razmešta antiraketne sisteme posle pretnji Severne Koreje


Nedavne vežbe američkih i japanskih snaga

Japan je počeo s razmeštanjem presretača antiraketnog sistema "patriot" posle pretnji Severne Koreje da će njene četiri balističke rakete preleteti iznad Japana na putu ka američkom ostrvu Guam u Pacifiku.

Japansko Ministarstvo odbrane saopštilo je danas da se presretači odbrambenog sistema zemlja-vazduh PAC-3 postavljaju na četiri lokacije na zapadu zemlje, u prefekturama Hirošima, Koči, Šimane i Ehime.

Cilj njihovog razmeštanja pre svega je odgovor na moguće otpadanje delova sa severnokorejskih raketa dok one budu preletale Japan.

Četiri sistema zemlja-vazduh PAC-3 premeštaju se s istoka Japana, a očekuje se da oni stignu na predviđene lokacije sutra ujutru.

Ministarstvo nije potvrdilo da li je japanski ministar odbrane Icunori Onodera već izdao naređenje za obaranje nadolazećih raketa.

Severna Koreja je juče objavila detaljan plan o lansiranju četiri balističke rakete u vode oko američkog ostrva Guam u Pacifiku. Rakete bi, prema planu, bile lansirane preko teritorije Japana u vode oko Guama, malog ostrva sa 160.000 stanovika, na kojem se nalaze dve velike američke vojne baze i 7.000 vojnika.

XS
SM
MD
LG