Dostupni linkovi

Južna Koreja: Pjongjang priprema novi raketni test


Južna Koreja izvodi vježbu simulacije napada, arhiv
Južna Koreja izvodi vježbu simulacije napada, arhiv

Južna Koreja je saopštila da ima indikacije da se Sjeverna Koreja priprema za novo lansiranje raketa, preciznije interkontinentalnih balističkih raketa (ICBM).

Istovremeno, Seul je proširio raspoređivanje kontroverznog američkog antiraketnog sistema Tad (Thaad), nakon snažnog nuklearnog testa, hidrogenske bombe Pjongjaga u nedjelju.

Situaciju dodatno komplikuje burna reakcije Rusije na dodatno širenje američkog antiraketnog sistema, dok je kineski predsjednik XI Jinping pozvao zemlje BRIKS-a (BRICS) da pomognu u, kako je rekao, uspostavljanju međunarodnog reda.

Južna Koreja je saopštila da pregovaraju sa Sjedinjenim Državama o raspoređivanju nosača aviona i stateških bombardera na Korejskom poluostrvu nakon naznaka da bi Sjeverna Koreja mogla izvesti novi balistički test, odmah poslije jučerašnjeg šestog i do sada najsnažnijeg nuklearnog testa "hidrogenske bombe".

Savjet bezbjedosti Ujedinjenih nacija kasnije će u ponedjeljak razmatrati nove snakcije protiv već izolovanog režima u Pjongjangu.

Seul vežba sa bojevom municijom
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:18 0:00

Američki predsjednik Donald Trump zatražio je od svojih vojnih komandanata da ga obavijeste o svim mogućim vojnim opcijama, saopštio je u nedjelju ministar odbrane James Mattis.

Sjedinjene Države su upozorile da će bilo koja prijetnja po SAD i njene saveznike biti dočekana sa "masivnim vojnim odgovorom".

"Svaka prijetnja po SAD i njenu teritoriju, uključujući i Guam, ili po naše saveznike, biće dočekana sa masivnim vojnim odgovorom – efikasnim i sveobuhvatnim odgovorom", izjavio je Mattis.

Mattis: Zaštitićemo sebe i saveznike
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:34 0:00

Uoči sastanka Savjeta bezbjednosti UN-a Južna Koreja i Japan su se saglasili da traže snažniju rezoluciju UN-a o Sjevernoj Koreji, saopšteno je iz predsjedničke palate u Seulu. Savjet je prošlog mjeseca uveo nove sankcije čija je meta bio izvoz Sjeverne Koreje.

"Mi nastavljamo da vidimo naznake mogućih novih lansiranja balističkih raketa. Takođe, predviđemo da bi Sjeverna Koreja mogla ispaliti novu interkontinentalnu balističku raketu", rekao je u parlamentu južnokorejski zvaničnik Ministarstva odbrane Chang Kyung-soo bez preciziranja kada bi to moglo biti.

Sjeverna Koreja je u nedjelju u podne po lokalnom vremenu testirala, kako tvrdi, hidrogensku bombu koja može stati na raketama dugog dometa koje je Pjongjang testirao više puta u posljednje dvije godine.

Detonacija koju je izazvalo testiranje je uzrkovalo zemljotres jačine 6,3 stepena po Rihteru i 11 puta je bila veće snage nego raniji nuklearni testovi Sjeverne Koreje.

Stanovnici Pjongjanga o nuklearnoj probi
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:50 0:00

Pjongjang se neprekidno opire sankcijama i rezolucijima Ujedinjenih nacija, a provokacije sa balističkim testovima samo su se intenzivirale. U posljednja dva mjeseca Sjeverna Koreja je izvela balistički test interkontinentalne rakete čije je potencijalni domet 10.000 kilometara, dovoljno da dosegnu pojedine dijelove teritorije SAD-a, a prijetili su i napadom na Guam na Pacifiku.

Prošle sedmice su testirali i raketu koja je preletjela teritoriju Japana i pala u Pacifički okean.

Južnokorejsko Ministarstvo odbrane je takođe obavijestilo parlament da će privremno rasporediti još četri američka antiraketna odbrambena štira Tad uz već dva postojeća na sajtu u Seongdžu, južno od Seula.

I Rusija i Kina se snažno protive raspoređivanju američkog antiraketnog sistema. Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov izjavio je danas da će Moskva morati da reaguje na ekspanziju američkog antiraketnog odbrambenog sistema u Južnoj Koreji.

"To će nesumnjivo otvoriti pitanje naše reakcije, radi našeg vojnog balansa", rekao je Rjabkov na summitu BRIKS-a u Kini. On je takođe rekao da nesmotreni potezi Sjeverne Koreje mogu "dovesti do eksplozije".

"Oni koji su jači i pametniji sada treba da pokažu suzdržanost", rekao je ruski zvaničnik.

Zemlje učesnice summita BRIKS-a, Brazil, Rusiju, Indiju i Južnu Afriku, predsjednik Kine Xi Jinping je pozvao na okupljanju u Ksiamenu "da treba da govore jednim glasom", te da bi trebalo da zajednički predstave rješenje za globalne probleme i očuvanje zajedničkih interesa.

"Moramo međunarodni poredak učiniti boljim i pravednijim", rekao je kineski predsjednik i dodao: "Bez nas, mnogi izazovi ne mogu biti suštinski razriješeni".

Obratio se ovom porukom svojim gostima, ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, indijskom premijeru Narednri Modiju, brazilskom Michelu Temeru i južnoafričkom Jacobu Zumi.

Putin i Jinping su u nedjelju razgovarali o situaciji nakon nuklearnog testa Pjogjanga. Kako je objavila kineska državna agencija Xinhua, obojica lidera su snažno osudili akcije Sjeverne Koreje i saglasili se o "nastavku insistiranja na denuklearizaciji Korejskog poluostrva, te da će u u tom cilju zadržati blisku komunikaciju i koordinaciju i dati odgovarajući odgovor" na test.

Neki posmatrači navode da je tajming testa, neposredno uoči summita BRIKS-a, čiji je domaćin kineski predsjednik, vjerovatno naljutio Xija.

Kina je jedini veliki saveznik Sjeverne Koreje, koji režim u Pjongjangu i finansijski podržava.

Seul kao odgovor danas nastavlja sa manevrima

Južnokorejsko Ministarstvo odbrane najavilo je da će ovog mjeseca održati još vojnih vježbi sa bojevom municijom, uključujući i upotrebu zemlja-vazduh raketa Taurus na F-15 avionima.

Današnje vježbe Južne Koreje podrazumijevale su i simuliranje napada mete na Punggje-ri nuklearnom sajtu u Kildžu Kountiju, odakle je Sjeverna Koreja izvela svoj test hidrogenske bombe.

"Trening demonstrira južnokorejsku vojnu riješenost da uništi ne samo mjesto provokacije već i neprijateljsko vođstvo i njihove snage koje prijete sigurnosti našeg naroda", rekao je vojni portparol pukovnik Roh Jae-cheon za domaću agenciju Yonap.

Južna Koreja i SAD su se takođe saglasili "u principu" da revidiraju aktuelnu politiku na način da bi Seul mogao na ove prijetnje udvostručiti maksimum svojih balisitičkih raketa.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG