Dostupni linkovi

Rizici vojnog rešenja za Severnu Koreju


Južnokorejski i američki borbeni avioni preletaju iznad Severne Koreje, 31. avgust 2017.

Sjedinjene Američke Države su angažovale u četvrtak neke od svojih namodernijih borbenih aviona u vojnoj vežbi sa južnokorejskim snagama, kao jasno upozorenje vlastima Severne Koreje nakon što su u utorak lansirale raketu srednjeg dometa preko Japana.

Pjongjang ne voli ovakvo demonstiranje američke vojne moći u svojoj blizini i verovatno će burno reagovati, procenjuje Asošijeted pres (AP).

Dva američka B-1B supersonična bombardera i četiri nevidljiva (stealth) F-35 jurišna aviona su se pridružili četiri južnokorejska F-15 lovca u vežbi bojevom municijom kojom su simulirani precizni napadi na ključne mete u Severnoj Koreji, rekao je jedan zvaničnik ministarstva odbrane u Seulu.

Bombarderi B-1B su doleteli iz vazduhoplovne baze Anderson na Guamu a avioni F-35 iz američke baze Ivakuni u Japanu.

Severna Koreja, koja tvrdi da je već dugo ugrožena razmeštanjem moćnog američkog nuklearnog arsenala, opisuje bombardere B-1B dugog dometa kao "nuklearne strateške letilice" iako ih SAD više ne opremaju atomskim oružjem, navodi AP.

Ovom vežbom gađanja iz aviona, okončani su redovni godišnji manevri američke i južnokorejske armije u kojima je učestovalo nekoliko desetina hiljada vojnika, što Pjongjang doživljava kao njihovu pripremu za invaziju. Stoga su severnokorejske vlasti saopštile da je lansiranje njihove rakete preko Japana odgovor na ove vežbe.

Lider najizolovanije zemlje na svetu Kim Džong Un je upozorio da je ovo samo uvod, te da je sledeća meta Guam.

Eksperti ocenjuju da Kim želi da ima snažno sredstvo nuklearnog odvraćanja protiv SAD-a kako bi osigurao opstanak svog režima i verovatno procenjuje da će ovo zveckanje oružjem ojačati njegovu pregovaračku poziciju.

Iako su i Kina i Rusija osudile poslednje lansiranje severnokorejske rakete, Kim Džon Un očito nastoji da iskoristi surevnjivosti Pekinga i Rusije sa Zapadom.

Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov je u telefonskom razgovoru sa američkim državnim sekretarom Reksom Tilersonom upozorio da bi uvođenje novih sankcija Pjongjangu bilo "kontraproduktivno i opasno".

I Ministarstvo odbrane Kine saopštava da rat nije rešenje pozivajući sve strane na uzdržanost.

Zvanični Peking ističe da Korejsko poluostrvo nije "kompjuterska igra" nakon što je Japan zatražio uvođene novih kaznenih mera Pjongjangu, prenosi Rojters.

Lavrov: Kontraproduktivne i opasne mere
Lavrov: Kontraproduktivne i opasne mere

U međuvremenu, Pentagon je saopštio da je američki raketni razarač "USS John Paul Jones" izveo u sredu "kompleksni odbrambeni test" u blizini Havaja tokom kojeg je presretnuta raketa srednjeg dometa.

General potpukovnik Sem Grivis nazvao je test "prekretnicom" u povećanju odbrambenih kapaciteta, ali nije pomenuo Severnu Koreju.

Iako je američki predsednik Donald Tramp u sredu napisao na Tviteru da "razgovori nisu rešenje" kada je reč o Severnoj Koreji, nekoliko sati kasnije šef Pentagona Džim Matis je istakao da nisu još iscrpljene sve diplomatske opcije.

U slučaju dalje eskalacije i eventualnog oružanog sukoba, nameće se pitanje koji su scenariji mogući:

Džastin Bronk, analitičar kraljevskog Instituta za međunarodne odnose u Londonu (RUSI), pominje u analizi koju objavljuje BBC tri opcije.

  1. Najpre, "pojačano odvraćanje" Pjongjanga. To je najmanje rizična ali i najneefikasnija strategija jer se već dugo primenjuje bez skoro ikakvog uspeha u sprečavanju severnokorejskih vlasti da razvijaju nuklearni program. SAD bi mogle da pošalju još vojnika i kontroverzni protivraketni sistem (Thaad), ali vlasti u Seulu to ne prihvataju bojeći se da ne isprovociraju Pjongjang. I Rusija i Kina se protive razmeštanju dodatnih američkih snaga, uključujući i Thaad sistem.
  2. Druga mogućnost su precizni američki udari iz podmornica i nevidljivih aviona po ključnim metama u Severnoj Koreji. SAD imaju najpreciznije takvo oružje na planeti, ali se ne zna sa kakvim sve kapacitetima raspolaže Pjongjang. Pošto je upitno da li bi u prvom udaru američke snage mogle da u potpunosti neutrališu sve severnokorejske kapacitete, postoji veliki rizik od odmazde Pjongjanga prema Severnoj Koreji. Analitičari procenjuju da se duž demilitarizovane zone nalaze ukopane duboko u zemlju na hiljade severnokorejskih artiljerijskih oruđa i raketa. Bronk ističe da bi američkim snagama bilo potrebno više dana da u potpunosti uništi ove mete. U međuvremenu, severnokorejske snage mogu ispaliti na desetine hiljada granata po ciljevima u Južnoj Koreji, uključujući i 10-to milionsku prestonicu Seul, pa bi žrtve bile ogromne. Stoga su svi prethodni američki predsednici nastojali da izbegnu eskalaciju sukoba sa Pjongjangom. Takođe, Severna Koreja ima regularnu armiju sa više od million vojnika i više od šest miliona rezervista i pripadnika paramilitarnih jedinica.
  3. Stoga je treća opcija – puna invazija Severne Koreje – malo verovatna, smatra Bronk.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG