Dostupni linkovi

Hejli: Kim Džong Un moli za rat


Došao je čas da se prestane s polovičnim merama: Niki Hejli
Došao je čas da se prestane s polovičnim merama: Niki Hejli

Američka ambasadorka u UN Niki Hejli izjavila je da je krajnje vreme da Savet bezbednosti UN uvede najstrože moguće mere protiv Severne Koreje zbog poslednjeg i najvećeg nuklearnog testa, prenosi Rojters.

"Došao je čas da se prestane s polovičnim merama i upotrebe sva diplomatska sredstva pre nego što bude prekasno”, kazala je ona na vanrenoj sednici Saveta bezbednosti.

Ona je upozorila zemlje koje posluju sa Pjongjangom da time potpomažnju njegove nuklearne ambicije.

Prema najnovijim izveštajima Severna Koreja priprema nove raketne probe.

Hejli ističe da potezi severnokorejskog lidera Kim Džong Una pokazuju da “moli za rat”.

“Rat nikada nije bio nešto što SAD žele. Ne želimo ga ni sad ali strpljenje naše zemlje nije beskrajno Što je dosta – dosta je", naglasila je Hejlijeva.

Ona je rekla da postepeni pristup Severnoj Koreji, koji Savet bezbednosti UN primenjuje od 2006. godine, ne funkcioniše i nije promenio ponašanje Pjongjanga.

"Uprkos našim naporima, nuklearni program Pjongjanga je napredniji i opasniji nego ikad”, istakla je Hejli.

Ona je okarakterisala kao “uvredljiv” predlog Kine o zamrzavanju vojnih aktivnosti Severne ali i Južne Koreje i SAD.

“Ideja – koju neki predlažu – takozvano zamrzavanje za zamrzavanje (da Severna Koreja obustavi svoje raketne i nuklearne aktivnosti u zamenu za prestanaka zajedničkih vežbi Južne Koreje i SAD) je uvredljiva. Kada otpadnički režim poseduje nuklearno oružje i interkontinentalnu balističku raketu uperenu u vas, ne spuštate gard. Niko to ne bi uradio. Mi svakako nećemo. Došao je čas da se upotrebe sva diplomatska sredstva pre nego što bude prekasno. Jedino najstrože sankcije nam omogućuju da diplomatski rešimo ovaj problem”, istakla je Hejli.

Kineski ambasador u UN Liu Jieji je pozvao Pjongjang da “prestane da preduzima pogrešne korake koji pogoršavaju situaciju i nisu u njegovom sopstvenom interesu”. Istovremeno, Peking “nikada neće dozvoliti haos i rat na korejskom poluostrvu”, kazao je kineski ambasador.

Podsekretar UN za politička pitanja Džefri Feltman je nuklearnu probu nazvao "opasnom provokacijom" koja duboko destabilizuje region i medjunarodnu zajednicu, preneo je Asošiejted pres.

On je pozvao na jedinstven i jasan odgovor.

Ranije tokom zasedanja je Japan zatražio usvajanje "nove rezolucije" o sankcijama koje bi se ticale povratka Severnokorejaca iz inostranstva i naftne industrije.

Savet bezbednosti danas održava hitnu sednicu povodom nove nuklearne probe Severne Koreje. Pjongjang tvrdi da je detonirana hidrogenska bomba.

XS
SM
MD
LG