Dostupni linkovi

Le Drian: Pjongjang će za nekoliko meseci moći da pogodi SAD


France -- French Defence minister Jean-Yves Le Drian lealves the Elysee palace after the weekly cabinet meeting, in Paris, September 16, 2015
France -- French Defence minister Jean-Yves Le Drian lealves the Elysee palace after the weekly cabinet meeting, in Paris, September 16, 2015

Francuski šef diplomatije Žan-Iv Le Drian ocenio je da će Severna Koreja "za nekoliko meseci" imati sredstva da nuklearnim oružjem pogodi SAD, odnosno Evropu i upozorio na "vrlo ozbiljnu" situaciju.

"Da li treba strahovati od Severne Koreje? Da, situacija je vrlo ozbiljna", rekao je francuski ministar u razgovoru za radio RTL.

On je rekao da je očigledno da je Severna Koreja sebi dala za cilj da sutra ima rakete koje mogu da nose nuklearno oružje.

"Za nekoliko meseci to će biti realnost, i u tom trenutku kada bude mogla nuklearnim oružjem da pogodi SAD, i čak Evropu, a u najmanju ruku Japan i Kinu, situacija će biti eksplozivna i zato se treba pripremiti", rekao je Le Drian.

Francuski ministar je rekao da je potrebno da Severna Koreja ponovo krene putem pregovora.

Severna Koreja je 29. avgusta ispalila raketu srednjeg dometa, koja je nadletela Japan i pala u Pacifik, što je predstavljalo novu eskalaciju krize na Korejskom poluostrvu. Ta akcija usledila je posle dva prethodna ispaljivanja raketa kojim je izgleda dobar deo američkog kontinenta u dometu oružja Pjongjanga.

Lansiranje je jednoglasno osudjeno u Savetu bezbednosti UN, ali su strane prestonice podeljene oko toga kako dalje delovati naspram Severne Koreje, a i unutar američke administracije nema pune saglasnosti o tome.

Kina, glavna zemlja koja podržava Severnu Koreju, protivi se novim sankcijama koje traže Japan i zapadne zemlje.

XS
SM
MD
LG