Dostupni linkovi

Indija najopasnija zemlja za žene, SAD pri vrhu


Indijske žene na protestu u BengaIuru, gde su se solidarisale sa Ženskim maršom u Vašingtonu, ilustrativna fotografija
Indijske žene na protestu u BengaIuru, gde su se solidarisale sa Ženskim maršom u Vašingtonu, ilustrativna fotografija

Indija je najopasnija zemlja u svetu za žene zbog visokog rizika od seksualnog nasilja, prisilnog rada te trgovine ljudima. To je rezultat istraživanja Rojtersa koji je razgovarao sa 550 eksperata.

Ratom pogođeni Avganistan i Sirija su na drugom i trećem mestu, a za njima slede Somalija i Saudijska Arabija.

SAD su jedina zapadna država među prvih deset – tačnije na trećem mestu – kada je reč o riziku od seksualnog nasilja i uznemiravanja.

Prema prethodnom istraživanju iz 2011, Avganistan, Demokratska Republika Kongo, Pakistan, Indija i Somalija bile su najopasnije zemlje za žene.
Stručnjaci ističu da je Indija došla na vrh liste zato što ne čini dovoljno u borbi protiv ove pošasti, pet godina nakon silovanja i ubistva studentkinje u autobusu u Nju Delhiju, kada je suzbijanje nasilja nad ženama proglašeno za državni prioritet.

"Indija pokazuje potpuno nepoštovanje prema ženama…ne smanjuju se silovanja, silovanja u braku, seksualno nasilje i uznemiravanje, ubistvo fetusa ženskog pola", ističe Manjunat Gangadhara, zvaničnik indijske države Karnataka.

"Najbrže rastuća ekonomija na svetu i jedan od lidera u svemirskoj tehnologiji, treba da se srami zbog nasilja nad ženama", dodaje Gangadhara.

Prema podacima Vlade, nasilje nad ženama u ovoj zemlji je poraslo za 83 odsto između 2007. i 2016. godine, što ilustruje podatak da se na svaki sat beleže četiri silovanja.

Indija je najopasnija zemlja i kada je reč o trgovini ženama, uključujući seksualno ropstvo, prisilno služenje u domaćinstvu, prisilne brakove, kamenovanje i abortuse u slučaju da je beba ženskog pola.

Indijsko Ministarstvo za žene i decu odbilo je da komentariše rezultate ovog istraživanja.

Avganistan i Sirija u zamci rata

Avganistan je najopasnija zemlja za žene po četiri od sedam kriterijuma, pre svega kada je reč o zdravstvenoj zaštiti i nasilju kao posledici rata.

Kimberli (Kimberly) Otis iz organizacije za unapređenje prava žena u Avganistanu kaže da se žene i devojke suočavaju sa brutalnim nasiljem, zloupotrebama, nepismenošću, siromaštvom i drugim kršenjima ljudskih prava.

"Oružani sukobi koji traju godinama se zaoštravaju u Avganistanu, zbog čega se povećava rizik po život žena i devojaka", dodaje Otis.

Novi početak za Afganistanke
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:19 0:00

Ministar zdravlja Avganistana Ferozudin Feroz kaže da je život žena veoma težak zbog pogoršanja bezbednosne situacije, s obzirom da su veliki delovi zemlje i dalje pod kontrolom talibana skoro 17 godina od početka rata.

"Sada su samoubilački napadi i oružani sukobi treći po redu uzrok smrti i invaliditeta u Avganistanu", ističe Feroz.

"Umesto da se fokusiramo na zdravlje majki, na ishranu, moramo da brinemo o traumama koje doživljavaju", konstatuje avganistanski ministar.

Sirija je zbog sedmogodišnjeg rata na trećem mestu, jer je veliki problem ograničena dostupnost zdravstvene zaštite, kao i seksualno i druge vrste nasilja nad ženama.

"Postoji mnogo opasnosti po devojke i žene: seksualno nasilje vladinih trupa, nasilje u porodici, sve je više brakova u koje stupaju deca, a majke sve učestalije umiru tokom porođaja. Ne nazire se kraj tragediji", kaže Marija Al Abdeh, direktor organizacije za unapređenje prava žena u Siriji.

Somalija - u kojoj je zbog rata koji traje više od dve decenije rasprostranjena kultura nasilja, a oslabljene institucije nisu u stanju da primenjuju zakone – nalazi se na četvrtom mestu.

Saudijska Arabija je na petom mestu iako je poslednjih godina ostvaren napredak. Međutim, nedavna hapšenja aktivistkinja uoči ukidanja zabrane ženama da voze pokazuju da još mnogo toga mora da se uradi.

"Jedan od najgorih zakona koji onemogućava žene da budu ravnopravne je starateljstvo – zato što je svaka žena podređena muškom staratelju. Ne može da dobije pasoš, da putuje, ponekad ne može da radi", kaže Ahlam Akram, osnivač organizacije BASIRA (britanski Arapi u podršci univerzalnim pravima žena).

"Moramo da potpuno reformišemo ovaj sistem. Mislim da promene dolaze, ali je potrebno vreme", smatra Akram.

I SAD na listi

Eksperti ističu da je iznenađujuće pojavljivanje SAD među 10 najopasnijih zemalja za žene rezultat kampanje pokreta "Ja, takođe" (the #MeToo) i "Vreme je isteklo" (Time's Up) protiv seksualnog nasilja i uznemiravanja.

"Ljudi smatraju da ste zbog plate koju primate zaštićeni od mržnje prema ženama, nažalost, to nije slučaj", kaže Sindi Saufvorf (Cindy Southworth), potpredsednica Nacionalne mreže za okončanje porodičnog nasilja (National Network to End Domestic Violence) sa sedištem u Vašingtonu.

Nova šansa za pakistanske žene - žrtve napada kiselinom
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:40 0:00


"Ovo je prekretnica…Želimo da obavestimo javnost i kažemo 'Ja, takođe' i 'Vreme je isteklo'", dodaje Saufvorf.

Među 10 najopasnijih zemalja za žene su i Pakistan, Demokratska Republika Kongo, Jemen i Nigerija.

Indija, Libija i Mjanmar su najopasnije kada je u pitanju trgovina ženama. Reč je o kriminalu, u kome se u svetu godišnje obrne 150 milijardi dolara.

"U mnogim zemljama sama činjenica da je neko žena skopčan je sa rizikom da postane žrtva ropstva", kaže Nik (Nick) Grono, izvršni direktor Freedom Fund, organizacije posvećene ukidanju ropstva.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG