Dostupni linkovi

Indija: Podignuta optužnica protiv petorice brutalnih nasilnika


Protesti protiv nasilja nad ženama u Nju Delhiju, 2. januar 2013.
Protesti protiv nasilja nad ženama u Nju Delhiju, 2. januar 2013.
Protiv pet muškaraca koji su brutalno silovali i pretukli studentkinju medicine 16. decembra u autobusu u New Delhiju, indijske vlasti i zvanično su podigle optužnicu za silovanje, ubistvo i otmicu. Ovaj zločin podigao je na noge Indiju i izazavao masovne proteste kojima se zahtjeva bolja zaštita žena u toj zemlji.

Optuženi su vozač autobusa Ram Sing, njegov mlađi brat Mukeš koji čisti autobuse u istoj kompaniji, prodavac voća Pavan Gupta, perač autobusa Akšaj Sing i trener fitnesa Vinaj Šarma, stari između 19 i 33 godine.

Šesti osumnjičeni ima 17 godina i očekuje se da će mu biti suđeno pred sudom za maloljetnike, gdje je maksimalna kazna trogodišnji boravak u popravnom domu.

Uhapšen je i vlasnik autobusa i optužen je da je koristio lažna dokumenta kako bi dobio dozvolu za prevoz.

Advokatska komora je saopštila da njeni članovi neće braniti optužene, kojima će sud odrediti službene branioce.

Dvadesettrogodišnja studetkinja medicine umrla je od zadobijenih povreda tokom vikenda, a brutalni zločin i njena smrt ujedinili su cijelu zemlju u pozivima da se žene u Indiji bolje zaštite i uvede stroža kaznena politika za prestupnike.

Molitva za nastradalu djevojku u Indiji, 31. decembar 2012.
Molitva za nastradalu djevojku u Indiji, 31. decembar 2012.
Tužilaštvo će zatražiti smrtnu kaznu za petoricu nasilnika, a prema indijskim zakonima - maloljetnici ispod 18 godina, ne mogu biti krivično gonjeni za ubistvo.

Prema navodima medija optužnica sa dokazima sadrži više od 1000 strana, uključujući i ključno svjedočenje mlade žene prije smrti, a policija je uspjela da obezbijedi i oko 30 svjedoka silovanja i premlaćivanja.

Nekoliko hiljada žena učestvovalo je u srijedu u maršu solidarnosti s preminulom djevojkom ispred memorijalnog centra u kome se nalazi grob Mahatme Gandija.

I poslanici suočeni sa optužbama

Suočena sa zahtjevima javnosti da učini više kako bi spriječila nasilje, indijska je vlada prije dva dana formirala radnu grupu koja će nadgledati da li policija adekvatno radi na zaštiti djevojaka i žena.

Zatražen je i novi kvalitetniji zakon o zaštiti žena, a članovi porodica žrtve, čije ime nije objavljeno su rekli da se neće protiviti da zakon nosi njeno ime.

Protesti protiv nasilja nad ženama u Indiji, 2. januar 2013.
Protesti protiv nasilja nad ženama u Indiji, 2. januar 2013.
​Osim toga očekuje se i odluka indijskog Vrhovnog suda o eventualnoj suspenziji svih poslanika suočenih s krivičnim gonjenjem zbog zločina nad ženama.

Riječ je o šest državnih poslanika koji su suočeni s optužbama za silovanje i dvojici poslanika na nacionalnom nivou koji se terete za druge zločine nad ženama.

U proteklih pet godina, na listama političkih partija širom Indije našla su se imena 260 kandidata kojima treba da bude suđeno za neke od zločina nad ženama.

Mlada studentikinja medicine koja je preminula za vikend u Singapuru, kobne se noći vraćala iz bioskopa sa prijateljem kada ih je napala grupa muškaraca koji su je silovali više od sat vremena, a potom i nju i njenog prijatelja tukli do smrti metalnim šipkama i na kraju iz autobusa koji se kretao izbacili na ulicu.

Prema navodima policije vozač u autobusu je nakon izbacivanja htio da je pregazi, ali ju je prijatelj u tom trenutku uspio zaštititi.

Od posljedica teških povreda preminula je, a sahranjena je prošlog vikenda.

Prema evidenciji u New Delhiju svakih 14 sati jedna žena bude žrtva silovanja.
XS
SM
MD
LG