Dostupni linkovi

Save the Children: Svakih sedam sekundi jedna djevojčica stupi u brak


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

U svijetu se svakih sedam sekundi uda djevojčica mlađa od 15 godina, navodi se u najnovijem izvještaju organizacije Save the Children (Spasimo djecu) .

U izvještaju se kaže da su djevojčice uzrasta 10 godina prisiljene da se udaju za mnogo starije muškarce u zemljama kao što su Avganistan, Jemen, Indija i Somalija.

Grupa navodi da preuranjeni brak može da izazove niz poremećaja u kasnijem životu. Kao glavni faktori koji utiču na izlaganje djece prevremenom braku su sukobi i ratovi, siromaštvo i humanitarne krize.

"Djevojčice koje se rano udaju često ne mogu u školu, suočavaju se sa porodičnim nasiljem, silovanjem i zlostavljanjem. Zatrudne veoma rano i često obole od seksualno prenosivih bolesti, uključujući sidu", rekla je Hele Torning Šmit, direktor organizacije Save the Children.

U izvještaju su rangirane države koje su najgora mjesta za djevojčice na osnovu školovanja, dječijih brakova, trudnoća u tinejdžerskom dobu, stope smrtnosti majki i broja žena u parlamentu.

Na dnu te liste su Čad, Niger, Centralnoafrička Republika, Mali i Somalija. Indija je opisana kao država sa velikim brojem slučajeva udavanja djevojčica.

XS
SM
MD
LG