Dostupni linkovi

Indija: Potvrđene smrtne kazne silovateljima preminule djevojke


Sud u New Delhiju je u četvrtak potvrdio smrtnu kaznu nižeg suda četvorici muškaraca osuđenih za višestruko silovanje i ubistvo djevojke u autobusu u pokretu 2012. godine.

Specijalni sud za suđenje po kratkom postupku osudio je muškarce u septembru ističući da je njihov zločin jedan od najrijeđih slučajeva koji zahtijeva izvršenje smrtne kazne.

Visoki sud u New Delhiju odbacio je žalbe muškaraca i saopćio je da će potvrditi kaznu nižeg suda, prenio je Associated Press.

Dvadesettrogodišnja studentica medicine i njen prijatelj vraćali su se kući nakon kina kada su ih silovatelji prevarili da uđu u autobus. Oni su oteli autobus i vozali su se po gradu, a njih su naveli da pomisle da se radi o redovnoj vožnji. Šestorica muškaraca su onesposobila njenog prijatelja, a nju su naizmjenično silovali, nekoliko puta i željeznom šipkom što je izazvalo teške povrede unutrašnjih organa.

Brutalnost zločina izazvala je val javne ljutnje i protesta zbog ophođenja prema indijskim ženama i dugogodišnje epidemije seksualnog nasilja u zemlji.

Svih šest muškaraca upletenih u napad je uhapšeno nedugo nakon incidenta. Policija je saopćila da se jedan od njih objesio u svojoj zatvorskoj ćeliji dok se drugom, koji je imao 17 godina kada počinio brutalni zločin, sudilo na posebnom sudu za maloljetnike i osuđen je tri godine u popravnom domu.
XS
SM
MD
LG