Dostupni linkovi

UN: Bitan momenat u borbi protiv nasilja nad ženama


Ilustrativna fotografija

Čelnica agencije UN-a za promoviranje ravnopravnosti žena izjavila je da je usmjeravanje globalne pažnje na seksualna uznemiravanja i zlostavljanja i na kažnjavanje nekih muškaraca koji su smatrani "nedodirljivim" bitan momenat, ali je to "samo vrh ledenog brijega".

Phumzile Mlambo-Ngcuka kazala je to zato što je broj žena koje su "progovorile" malen i broj počinilaca koji su privedeni pravdi ograničen u poređenju s brojem slučajeva koji nisu izneseni u javnosti.

U intervjuu za Associated Press na Međunarodni dan žena, ona je, međutim, izjavila da će u bliskoj budućnosti barem postojati mogućnost smanjenja i zaustavljanja kontinuiranog zlostavljanja, "jer počinioci "sada znaju da zapravo postoji mogućnost da bi žrtva mogla progovoriti".

"Ovo je prijelomna tačka i kritično vrijeme za sve nas i ono što trebamo učiniti je da se takav trend ne unazadi", kazala je Mlambo-Ngcuka.

Mlambo-Ngcuka je istaknula da je, iako je pažnja usmjerena moćne muške prekršitelje u Holywodu, velikim kompanijama i visokim društvenim klasama, seksualno uznemiravanje i zlostavljanje prisutno širom svijeta, od tvornica i farmi do autobusa, vozova i domova.

A nijedna zemlja u svijetu nije ostvarila spolnu ravnopravnost, kaže ona, pa čak i na Islandu, koji ima "najviše nivoe svjesnosti o spolnoj ravnopravnosti", nasilje nad ženama je problem, nejednaka primanja su činjenica i slaba zastupljenost žena u organima upravljanja je činjenica, kazala je Mlambo-Ngcuka.

"To su iste stvari protiv kojih se borimo u Indiji, u Južnoj Africi, u SAD-u, tako da sve te zemlje ne cijene žene koliko cijene muškarce", dodala je.

Tema obilježavanja Međunarodnog dana žena naslovljena je kao "Vrijeme je sada: ruralni i urbani aktivisti transformiraju živote žena".

Kako bi zadržala pažnju svjetske javnosti na pokret #MeToo, Mlambo-Ngcuka je izjavila da su aktivistice #MeToo pozvane da učestvuju na današnjim dešavanjima u sjedištu Ujedinjenih nacija.

XS
SM
MD
LG