Dostupni linkovi

Anketa: Većina Indijaca silovanje smatra velikim problemom


Indijsci smatraju silovanja ozbiljnim problemom u svojoj zemlji, ali misle da pravosudni system nema odgovarajuća sredstva da im stane na put, pokazalo je istraživanje.

Nacionalno istraživanje vašingtonskog Pju istraživačkog centra, sprovedeno je godinu dana posle grupnog silovanja i ubistva 23-godišnje studentkinje u Nju Delhiju u decembru 2012, što je izazvalo ogroman gnev indijske javnosti zbog čestog seksualnog nasilja u zemlji.

Istraživanje je pokazalo da se devet od 10 Indijaca slaže da je silovanje "veoma veliki problem". Otprilike osam od 10 smatra da je to sve veći problem.

I, uprkos nekim pravosudnim reformama posle silovanja u Nju Delhiju, tri od četiri Indijca kažu da su zakoni previše blagi i krive policiju što nije dovoljno stroga u istragama slučajeva silovanja.

Istraživanje je pokazalo da su zbog problema silovanja podjednako zabrinuti pripadnici oba pola i svih političkih opredeljenja, bez obzira da li dolaze iz ruralnih ili urbanih sredina.

Oko 91 odsto muškaraca smatra da je silovanje veoma veliki problem, dok među ženama taj procenat iznosi 89.

Samo sedam odsto Indijaca smatra trenutne zakone "dobrim" kada se radi o kažnjavanju slučajeva silovanja, a samo šest odsto ispitanika reklo je da policija adekvatno istražuje te slučajeve.

Oko 18 odsto njih smatra da su zakoni prestrogi.

Posle grupnog silovanja u Nju Delhiju i ogromnog gneva javnosti, federalna vlada je povećala zatvorske kazne za silovatelje i kriminalizovala voajerizam, praćenje, napade kiselinom i trgovinu ženama.

U istraživanju su učestvovala 2.464 odrasla ispitanika, sa kojima su
anketari razgovarali oči u oči. Sprovedeno je širom Indije između
decembra 2013. i januara 2014.
XS
SM
MD
LG