Dostupni linkovi

Incko poništio zaključke Narodne Skupštine RS


Valentin Incko
Valentin Incko

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko u subotu poslijepodne stavio je van snage zaključke Narodne skupštine Republike Srpske od 14. maja ove godine o efektima prenosa ustavnih ovlašćenja s RS-a na institucije BiH, saopštio je Ured visokog predstavnika.

Visoki predstavnik, kao konačni autoritet za tumačenje civilnih aspekata Dejtonskog mirovnog sporazuma, zaključio je nakon detaljne pravne procjene da usvojeni zaključci većinom nisu u skladu s Dejtonskim sporazumom.

Visoki predstavnik, također, podsjetio je na stav institucija i zemalja članica Evropske unije o zaključcima NSRS, čijom bi provedbom bila ugrožena podjela nadležnosti između države i entiteta, a NSRS-u bi se pokušalo dati pravo veta u odlučivanju o pitanjima na nivou države.
Visoki predstavnik, kao konačni autoritet za tumačenje civilnih aspekata Dejtonskog mirovnog sporazuma, zaključio je nakon detaljne pravne procjene da usvojeni zaključci većinom nisu u skladu s Dejtonskim sporazumom.

Provedbom zaključaka podrivale bi se konačne i obavezujuće odluke Ustavnog suda BiH - dejtonske institucije, i odredilo bi se da su ovlaštenja visokog predstavnika neustavna, pa je zbog toga visoki predstavnik odlučio da upotrijebi svoje ovlasti i stavi van snage zaključke NSRS-a, navodi se u saopštenju OHR-a.

Ovom odlukom visoki predstavnik ne dovodi u pitanje pravo svakog od entiteta, konstitutivnih naroda ili ostalih koji žive u BiH da definiraju ili štite svoje interese.

Narodna Skupština RS
"Političke stranke, politički predstavnici, druge institucije kao i pojedinci, naravno imaju pravo da iznose svoje mišljenje i zaštite svoj dignitet, te, duboko sam uvjeren, moraju osigurati da se to učini na primjeren način. U budućnosti će biti potrebno i korisno razgovarati i jasno artikulirati želje i strahove svih građana i konstitutivnih naroda, putem okupljanja onih čiji se glas također mora čuti, kao što su predstavnici nevladinih organizacija, interesne grupe i druga udruženja",
izjavio je Incko.

Visoki predstavnik je danas boravio u iznenadnoj posjeti Banjaluci gdje je razgovarao s premijerom RS Miloradom Dodikom i predsjednikom Narodne Skupštine RS Igorom Radojičićem.

* * * * *
Više o podršci Incku od strane EU pročitajte OVDJE, a o razlozima za ukidanje zaključaka NS RS OVDJE.
XS
SM
MD
LG