Dostupni linkovi

Inzko traži poništenje zaključaka Skupštine RS


Valentin Inzko
Valentin Inzko

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko zatražio je od Skupštine RS ds poništi zaključke o efektima prenosa nadležnosti s entiteta na BiH. U zaključcima usvojenim 14. maja, Narodna skupština RS je navela da treba da se pokrene postupak revizije do sada „neustavno oduzetih nadležnosti s entiteta na nivo BiH".

U pismu upućenom najvišim funkcionerima Republike Srpske visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko ukazao da je „posebno uznemiren zbog činjenice da neke od nadležnosti navedene kao prenesene nadležnosti sa RS-a na nivo BiH“ obuhvataju nadležnosti koje su izričito nabrojane u Ustavu kao nadležnosti koje pripadaju BiH.

„Stoga zahtijevam da se pobrinete da Narodne skupštine RS-a usvoji glasanjem, i to prije 11. juna ove godine, zaključak kojim proglašava ništavnim svoje zaključke od 14. maja, čime će se spriječiti njihovo stupanje na snagu. Potom ću odmah izvijestiti Upravni odbor Vijeća za provedbu mira i po potrebi odlučiti o daljem postupanju“
, upozorio je Inzko na kraju pisma predsjedniku entitetskog parlamenta Igoru Radojičiću.

Isto pismo upućeno je 25. maja i predsjedniku RS-a Rajku Kuzmanoviću, premijeru Miloradu Dodiku, te potpredsjednicima Skupštine RS Šefketu Hafizoviću i Nadi Tešanović.

Predsjednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić izjavio je da je Kolegij entitetskog parlamenta danas informiran o Inzkovom pismu:

„Danas je strankama predočeno pismo, odnosno zahtjev i zatraženo je da svako obavi svoje konsultacije. Niko na licu mjesta nije bio, čini mi se, da daje neku konačnu ocjenu. S obzirom da je Skupština kolektivni organ, znači niko ne odlučuje pojedinačno, niti stranke niti pojedinac, onda je potrebno da se u redovnoj proceduri ili o tome izjasni na samoj sjednici NS ili na neki drugi način, ali dato je vrijeme da svi obave konsultacije koje im trebaju. Shodno tome, ne bih dao bilo kakve špekulacije kako će ko zauzeti određeni stav.“


Podsjetivši da su poslanici Stranke demokratske akcije i Stranke za BiH i tokom rasprave o ovom pitanju u entitetskom parlamentu upozoravali da se radi o antidejtonskom djelovanju, potpredsjednik Narodne skupštine Šefket Hafizović istakao je da je ovakva reakcija visokog predstavnika bila i očekivana:

„Očekujemo da Narodna skupština do predviđenog roka usvoji zaključak kojim će staviti van snage zaključke koje je donijela 14. maja.“


Šef Poslaničkog kluba Srpske demokratske stranke Borislav Bojić ocijenio je da se radi o vrlo ozbiljnom upozorenju koje sve stranke trebaju pažljivo razmotriti, ali prije svega Savez nezavisnih socijaldemokrata koji ima skupštinsku većinu:

„Ja ovo smatram ozbiljnim pismom i ne bih tek tako prišao ovom poslu, već bi postojala potreba da predsjednik Republike, odnosno političke partije iznesu svoj stav u vezi s ovom odlukom visokog predstavnika s obzirom na njegova ovlaštenja i mogućnosti. Ovo je snažna politička poruka poslije koje obično uslijede vrlo značajni politički pregovori u BiH i pretpostavljam da se ovdje spremaju ozbiljne političke odluke.“


Poslanik Srpske radikalne stranke RS Milanko Mihajlica poručio je da stranka neće mijenjati stav u vezi sa skupštinskim zaključcima, ali i naglasio da je potrebno održati konsultacije stranaka s predsjednikom RS Rajkom Kuzmanovićem:

„Jer nikada se dosad desilo nije da visoki predstavnik traži praktično da se poništi ovakav akt od strane Narodne skupštine. Bilo je situacija kada visoki predstavnik na neki način odluči da stavi van snage, ali ovdje se traži praktično da Narodna skupština RS ponizi samu sebe na jednom vrlo ozbiljnom pitanju i mi kao Srpska radikalna stranka RS, s obzirom da smo učestvovali u kreiranju tih zaključaka, smatramo da oni koji su učestvovali u kreiranju tih zaključaka trebaju da obave određenu vrstu konsultacija.“

Da podsjetimo: Narodna skupština RS je u zaključcima usvojenim 14. maja navela da treba da se pokrene postupak revizije do sada „neustavno oduzetih nadležnosti s entiteta na nivo BiH kroz izmjene, dopune i ukidanje zakona donesenih po tom osnovu". Također je predloženo i da se pokrene pravni spor pred domaćim i stranim pravosudnim institucijama o tom pitanju. U samo tri, od 68 dosadašnjih slučajeva, Narodna skupština RS dala je saglasnost za prijenos nadležnosti s entiteta na institucije BiH.

Visoki predstavnik Valentin Inzko, s govornice Savjeta bezbjednosti UN-a, u četvrtak je poručio političarima RS-a da neće više dopustiti njihove napade na legitimnost državnih institucija. Ovdje možete pročitati reakciju na Inzkov govor.
XS
SM
MD
LG