Dostupni linkovi

Zvaničnici RS odbili Inzkov zahtjev


Igor Radojičić (d) i Rajko Kuzmanović (d), Foto: Erduan Katana

Najviši zvaničnici Republike Srpske praktično su odbili zahtjev visokog predstavnika Valentina Inzka da se ponište zaključci Narodne skupštine ovog entiteta, koji su se odnosili na prenošenje nadležnosti sa RS na državu BiH. Narodna skupština od zaključaka ne odustaje, rečeno je u Banjaluci.

Na sastanku predsjednika RS Rajka Kuzmanovića s liderima i predstavnicima šest srpskih parlamentarnih stranka, održanom u srijedu, zaključeno je da Narodna skupština RS za sada neće odustati od zaključaka o prenosu nadležnosti s entiteta na BiH usvojenih 14. maja na sjednici entitetskog parlamenta, kako je to zahtijevao visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Incko.

„Pažljivo smo još jednom razmotrili zaključke i uvjerili se da u njima ne postoje odredbe koje su protivne Ustavu BiH“, izjavio je Kuzmanović.

On je kazao da su zaključci „benigni dokument koji je pogrešno protumačen od strane visokog predstavnika, jer se njima ne zahtjeva da se nadležnosti moraju vratiti, već predlaže da se tokom promjena Ustava BiH ugrade odredbe kojima bi se regulisao način prenosa nadležnosti s entiteta na BiH ili njihovo vraćanje“.

Predsjednik RS kazao je da je na sastanku dogovoreno da se uputi pismo visokom predstavniku kojim se poziva da dođe u Banja Luku i da u razgovoru s rukovodstvom Republike Srpske i predstavnicima parlamenta razriješi sporna pitanja ili da se obrati poslanicima na sjednici Narodne skupštine.

Igor Radojičić, predsjednik Narodne skupštine RS takođe je ponovio da je na sastanku zajednički zaključeno “da u zaključcima nema antidejtonskih i antiustavnih postupaka, niti je pri njihovom usvajanju postojala takva namjera“.

Ovisno od odgovora visokog predstavnika na poziv koji će mu u četvrtak biti upućen biće odlučeno hoće li se i kada održati sjednica Narodne skupštine RS na kojem bi se poslanici trebali izjasniti o njegovom zahtjevu.

Pogledajte komentare (37)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG