Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Inzko će vjerovatno poništiti zaključke


Narodna skupština RS

Zaključci Narodne skupštine Republike Srpske, za koje je visoki predstavnik Valentin Inzko tražio da budu poništeni, objavljeni su u Službenom glasniku Republike Srpske, što znači da su vlasti ovog entiteta definitivno odbile Inzkov zahtjev.

Direktorica Službenog glasnika Republike Srpske Srebrenka Golić potvrdila je za Radio Slobodna Evropa da je već odštampan Službeni glasnik broj 50. u kome se nalaze i zaključci Narodne skupštine RS od 14. maja o efektima prenosa nadležnosti sa RS na BiH.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko najvjerovatnije će poništiti zaključke Narodne skupštine RS od 14. maja objavljene danas u Službenom glasniku RS, kojima se traži preispitivanje prenosa nadležnosti sa RS na nivo BiH. I sam Incko je potvrdio da će, ukoliko dođe do objave, i sam izaći sa svojim zaključcima. Koraci se tek pripremaju, kaže glasnogovornica OHR Ljiljana Radetić:

„Objavljivanjem zaključaka Narodne skupštine RS dobili smo pravno jasnu situaciju i visoki predstavnik će sada razmotriti svoje dalje korake.“

Ako visoki predstavnik ne preduzme nikakve mjere, onda treba očekivati sa drugih strana slična ponašanja. Onda će tek politička situacija biti komplikovana u BiH.Priča koja već mjesec dana uzburkava bh. javnost i strane zvaničnike, uključujući i visokog komesara EU za vanjsku politiku Havijera Solanu, svoj epilog mora dobiti jasnim djelovanjem OHR-a, jer se radi o direktnim antidejtonskim aktivnostima, kaže predsjednik SDA Sulejman Tihić. Posljedice izostanka reakcije su, tvrdi, više nego opasne:

„Ako visoki predstavnik ne preduzme nikakve mjere, onda treba očekivati sa drugih strana slična ponašanja. Onda će tek politička situacija biti komplikovana u BiH. Zato oni koji imaju pravo da koriste bonske ovlasti, oni koji se pitaju za to, ne samo visoki predstavnik u Sarajevu nego i Briselu i drugdje, oni treba da se zamisle šta će biti ukoliko se ne upotrijebe bonske ovlasti. Šta će se desiti na drugoj, na trećoj strani i kakav će to biti presedan, ne samo za drugu i treću stranu, nego će to značiti daljnji nastavak takvog antidejtonskog ponašanja, a to neminovno vodi u podjele i sukobe.“

Objava zaključaka je očekivana i dio dogovora između visokog predstavnika i premijera RS Milorada Dodika, kaže predsjednik Srpske radikalne stranke, Milanko Mihaljica:

„Mi smo zvanično obaviješteni da je predsjednik Parlamenta povukao tzv. 33. tačku sa dnevnog reda, koju je on i inicirao, a odnosila se na utvrđivanje stava NS RS u vezi sa zahtjevima visokog predstavnika gospodina Incka za stavljanje zaključaka van snage. Isto tako imamo najavu da će u toku dana na objavljivanje zaključaka u Službenom glasniku RS visoki predstavnik reagovati tako što će zaključke staviti van snage. Tako ovo sve upućuje na jedan dogovor koji je postignut između SNSD-a i visokog predstavnika po kojem bi se praktično svi mogli proglasiti pobjednicima.“

Umjesto da su išli na dogovor, oni pokušavaju da se igraju politiku tuk na utuk. Hoćete tuk na utuk? Imaćete tuk na utuk!Iako je visoki predstavnik tražio da Narodna skupština povuče svoje zaključke, njegov je zahtjev objavom odbijen. No, ovakav potez i nije iznenađenje jer ga je premijer RS i lider SNSD-a, Milorad Dodik, najavio još 12. juna:

„Ko nama brani da mi te zaključke provodimo? Pogotovo u situaciji kad ode visoki predstavnik. Sve je iluzorno. Umjesto da su išli na dogovor, oni pokušavaju da se igraju politiku tuk na utuk. Hoćete tuk na utuk? Imaćete tuk na utuk!“


Kako Narodna skupština tokom rasprave na posljednjoj sjednici nije zauzela drugačiji stav, objavljivanje zaključaka u Službenom glasniku je očekivano, jer je to tehničko pitanje, kaže potpredsjednik PDP-a Zoran Đerić. Također dodaje da će sada Vlada morati iznaći i načina da sredi političku krizu koja će neminovno nastati:

„Vlada RS, kao najodgovornija za novonastalu situaciju, treba da izađe pred javnost i građane RS i da da prijedlog rješenja izlaska iz ove situacije, jer je i Vlada RS, odnosno premijer, inicirajući raspravu i informaciju u Narodnoj skupštini inicirao ovu raspravu koja je dovela do ove situacije. Mi očekujemo da Vlada RS povodom toga i da konačno rješenje, ali očigledno da Vlada RS bježi od te teme i pokušava da stvari svaljuje na neke druge.“

Generalni sekretar SDP BiH, Nemin Nikšić, ocjenjuje kako je vrijeme za djelovanje OHR-a, jer balansiranje u posljedniih mjesec dana između obećanja i zahtjeva, očito nije uspjelo:

„Ja sam već ranije rekao kako, ukoliko gospodin Incko nije imao namjeru zaista iskoristiti ovlasti koje ima, nije trebao pisati ono pismo kojim je tražio donošenje zaključaka i rekao rok Narodnoj skupštini RS. Ovo je, dakle, konačan tekst i ukoliko zaista ni nakon ovoga on ne iskoristi ovlasti koje ima, onda je jako upitan i njegov opstanak u BiH i uopšte potreba za postojanjem Ureda visokog predstavnika.“


Podsjetimo: Solana je potcrtao da "zaključci dovode u pitanje državne nadležnosti na nekoliko područja i uz to bilo koji budući transfer ovlasti čine mnogo kompliciranijim", što u konačnici zabrinutost političkom situacijom u BiH koju je izrazio i potpredsjednik SAD Džozef Bajden, čini više nego opravdanom.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko zatražio je krajem maja od Skupštine RS da poništi zaključke o efektima prenosa nadležnosti s entiteta na BiH. U zaključcima usvojenim 14. maja, Narodna skupština RS je navela da treba da se pokrene postupak revizije do sada „neustavno oduzetih nadležnosti s entiteta na nivo BiH".

Više o zaključcima Narodne skupštine možete pročitati OVDJE.
  • 16x9 Image

    Dženana Halimović

    U novinarstvu je od 1998. godine, a prve novinarske korake počinje u listu Oslobođenje. Bavi se istraživačkim novinarstvom, temama ratnog zločina, organizovanog kriminala i korupcije. Dobitnica nagrada "Global Human Rights Award" i Unije novinara BiH 2003.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG