Dostupni linkovi

Treniranje strpljenja: Inzko i zvaničnici RS


Valentin Inzko, Foto: Midhat Poturović

Ni današnja posjeta visokog predstavnika Valentina Inzka i nekoliko ambasadora evropskih zemalja u BiH Banjoj Luci nije dala odgovor na pitanje šta će biti sa zaključcima entitetske Narodne skupštine o efektima prenosa nadležnosti sa RS na Bosnu i Hercegovinu.

Iz situacije koja je nastala nakon što je visoki predstavnik od zvaničnika RS zatražio povlačenje skupštinskih zaključaka, i vlasti u RS i međunarodna zajednica pokušavaju da se izvuku pronalaženjem kompromisnog rješenja kako bi se sačuvao dignitet entitetskog parlamenta, ali i visokog predstavnika.

Nakon razgovora sa premijerom RS Miloradom Dodikom, iz Kancelarije visokog predstavnika saopšteno je da se razgovaralo o svim aktuelnim političkim pitanjima, uz poseban naglasak na predstojeći sastanak u okviru takozvanog „ prudskog procesa“ , koji je zakazan za 14. juni. Portparol OHR-a Ljiljana Radetić:

„Na današnjem sastanku su razmijenjena i mišljenja o zaključcima Narodne skupštine RS, naglašavajući da ovo pitanje mora biti riješeno na racionalan način.“


Premijer RS Milorad Dodik izjavio je da očekuje da se, za probleme oko zaključaka Narodne skupštine nađe "realno rješenje":
Milorad Dodik, Prime i Valentin Inzko, Foto: Erduan Katana

„Bez upotrebe bonskih ovlaštenja. Vidjećemo, naravno. Imamo, jedan konstruktivan razgovor s gospodinom Inzkom i njegovim saradnicima koji se ne odnosi samo na zaključke nego se odnosi i na set pitanja vezanih za uslove za zatvaranje PIK-a, a to je, prije svega, pitanje državne imovine gdje upravo sada na ekspertskom nivou razgovarano o tome na koji način bi se moglo izaći iz situacije koja je vama poznata vezano za imovinu i na koji način bismo mogli da ubrzamo donošenje propisa bitnih za evropsko partnerstvo i ono što je važno za bezvizni režim.“


Ambasadori Velike Britanije i Francuske u BiH Michael Tatham i Maryse Berniau o premijeru RS Miloradu Dodiku izrazili su, takođe, zabrinutost u vezi sa razrješavanjem situacije nastale povodom zaključaka o prenosu nadležnosti koje je visoki predstavnik ocijenio neprihvatljivim i zatražio da ih entitetski parlament proglasi nevažećim.

Ambasador Velike Britanije u BiH Michael Tatham:

To je stvar koja se treba rješavati, a mi nemamo namjeru da se stvara bilo kakva kriza, jer postoje načini rješavanja ovog pitanja na miran i konstruktivan način.
"To je stvar koja se treba rješavati, a mi nemamo namjeru da se stvara bilo kakva kriza, jer postoje načini rješavanja ovog pitanja na miran i konstruktivan način."


Ambasador Francuske u BiH Maryse Berniau:

„Predmet nije da imamo jednu krizu nego da izrazimo našu zabrinutost posebno vezano za budućnost evropskih integracija BiH. Smatramo da neki od zaključaka bi mogli imati dugoročne posljedice za evropske integracije, i to je ono što smo danas vrlo jasno htjeli da kažemo.“


Visoki predstavnik Valentin Inzko 25. maja je uputio pismo najvišim zvaničnicima RS u kojem je ocijenio da su zaključci neprihvatljivi, te zatražio da ih Narodna skupština RS do 11. juna proglasi ništavnim i time spriječi njihovo stupanje na snagu. Kako su predstavnici parlamentarnih stranaka iz RS nakon sastanku sa entiteskim predsjednikom Rajka Kuzmanovića rekli da neće povući zaključke, uz ocjenu da oni nisu antidejtonski, od visokog predstavnika zatražena su dodatna objašnjenja, koja je on dao u dva nova pisma upućena 5. juna.

O sadržaju ovih pisama predsjednik Narodne skupštine Igor Radojičić upoznao je poslaničke klubove srpskih stranaka. Nakon ovog sastanka Radojičić nije želio dati izjavu, ali je predsjednik Srpske radkalne stranke Milanko Mihailica izjavio da se pokušava naći kompromisno rješenje:

„Kojim bi na odgovarajući način, kako bi diplomate rakele, zaključci NS RS izgubili pravnu snagu, odnosno obavezujući karakter za Vladu i za predstavnike RS u zajedničkim institucijama BiH i poprimili deklarativni karakter po kojem bi svi vuci bili siti, a sve ovce na broju.“


Zoran Đerić, Partija demokratskog progresa:
Nema ništa novo kad je u pitanju visoki predstavnik - i sa dva ova nova pisma radi se o tome da visoki predstavnik faktički i dalje ostaje pri svome stavu koji je dat u onome prvobitnom stavu, znači da NS RS poništi svoje zaključke.

„Nema ništa novo kad je u pitanju visoki predstavnik - i sa dva ova nova pisma radi se o tome da visoki predstavnik faktički i dalje ostaje pri svome stavu koji je dat u onome prvobitnom stavu, znači da NS RS poništi svoje zaključke.“


Za sutra su najavljene nove konsultacije stranaka iz RS, kada će se, možda, znati da li će o preinačavanju zaključaka u deklaraciju raspravljati i Narodna skupština.

U posljednjem pismu upućenom Dodiku i Radojičiću, visoki predstavnik, osim detaljnog objašnjenja u kojim dijelovima zaključaka se krši Ustav Bosne i Hercegovinem, podsjetio je zvaničnike RS na ovlaštenja koja su mu data Dejtonskim sporazumom, ali i na stavove Vijeća za implementaciju mira kojim se potvrđuje da je visoki predstavnik vrhovni autoritet u BiH.

Mladen Kršić, iz Srpske demokratske stranke, ne isključuje mogućnost da bi visoki predstavnik nakon ovoga, ako se ne pronađe neko rješenje, mogao posegnuti i za bonskim ovlastima:

„Čini mi se da je svako pismo, i ono prvo i ovo drugo, sve ultimativnije. A ako dođe do trećeg pisma, sigurno će biti još ultimativnije.“

A iz OHR-a najavili su da će sutra u Pragu visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unijeValentin Inzko sastati sa predsjednikom Vijeća Evropske unije, češkim ministrom inostranih poslova Janom Kohoutom, gdje će se, vjerovatno, osim o procesu evropskih integracija u BiH, razgovarati i o trenutnim problemima.

Pogledajte komentare (13)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG