Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Dvije žrtve nove gripe u Hrvatskoj


Od posljedica 'nove gripe' u Hrvatskoj su dosad umrle dvije osobe, a registrirano je oko 1600 pacijenata s kliničkim znakovima virusa H1N1-potvrdio je ministar zdravstva Darko Milinović.

Najnovija žrtva 'nove gripe' u Hrvatskoj je trogodišnja djevojčica iz Splita koja je bolovala od leukemije, potvrdio je jutros hrvatski ministar zdravstva Darko Milinović:

«Imamo curicu od 3 godine koja je oboljela od akutne leukemije, ali joj je dokazan i virus H1 N1. Konkretni uzrok smrti je akutna leukemija, ali joj je dokazan i H1N1 i mi smo, prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, obavezni prijaviti tu smrt kao da je uzrokovana virusom.»


Djevojčica je umrla 5.studenog, isti dan kad je i primljena u bolnicu, a tek danas se izvjestilo javnost. Ministar to objašnjava činjenicom da su tek jučer popodne imali sigurne dokaze da je kod djevojčice pronadjen virus H1N1.

Obitelj male Splićanke je u šoku jer su, kako je za Hrvatski radio ustvrdio njezin stric Hrvoje Malenica, vijest saznali preko medija:

«Pa, nas su prijatelji počeli zvati, upalili smo radio i internet i bili –šokirani. Pa,to se tako ne radi ,radi se o virusnom oboljenju koje se širi brzinom svjetlosti po svijetu , a mi saznamo zadnji. Kako jedan ministar može sazvati konferenciju prije no što obavijesti i testira obitelj?"


Osim Zagreba, Gospića , Splita prvi slučaj novog virusa zabilježen je i u Istri, virus H1N1 potvrđen je kod 15-godišnjeg dječaka.

U zagrebačkoj zaraznoj bolnici dr Fran Mihaljević dnevno se pregleda 250 osoba, a jutros je oboljele posjetio i ministar Milinović te ponovio da virus prvenstveno napada mlađu populaciju:

«Da,od 15 do 50 godina,za sada su poštedjeni oni iznad 65 godina.»

Epidemiolozi očekuju daljnje širenje novog virusa. Pročelnica Zavoda za epidemiologiju dr Ira Gjenero-Margan ističe da je Hrvatska spremna i za eventualnu pandemiju, ali je ,kaže nezahvalno prognozirati hoće li se to i dogoditi.

KONAČNO POVLAŠTEN

Iskustva drugih zemalja pokazuju da broj oboljelih od 'nove gripe' uglavnom nije prelazio broj oboljelih od uobičajene, sezonske gripe:

«Ali,ponavljam,mi smo se pripremali i za veće brojeve, jer radi se o pandemiji pa se očekuje da bude i većih brojeva.Medjutim, možda činjenica da,evo, ne oboljevaju ovi iznad 65 godina,da se prava pandemija možda neće dogoditi.»

Cjepivo za H1N1 gripu stiže u Hrvatsku krajem 11 ili početkom 12 mjeseca ,škole i vrtići zasad rade ,za zdravstveno osoblje se organiziraju dodatne edukacije ,od ovog vikenda udvostručit ce se dežurstva u ambulantama, na usluzi ce biti i laboratoriji ,po domovima zdravlja podijeljeni su informativni letci sa svjetima ,a svi hrvatski mediji,osobito lokalni radiji učestalo 'vrte' upozorenja kako se ponašati.Ovako je to zvucalo jutros na zagrebačkom Radio Sljemenu:

«Izbjegavajte zatvorene prostore gdje boravi mnogo ljudi,redovito prozračujte prostorije,pridržavajte se uputa zdravstvenih djelatnika i često perite ruke.»


Trenutno se Hrvati cijepe od sezonske gripe gužve su velike, a evo što su za RSE kazali hoće li se cijepiti i protiv novog H1N1 virusa:

"Ništa, kad dodje cjepivo cijepit ću se i protiv tog novog virusa, kaj sad?!"
"Ne bum se niš cijepila ,nek umrem!Zato,kaj mi je život nikakav,600 kuna penzije ,ma ,ne bojim se da sad dodje tu!"
"Bogami,ja bih reskirao i cijepio se,jer kažu da je ,mozda, i smrtonosna."
"Mislim da ću se ići cijepiti."
"Kaj mi bog da, a nije me baš ni jako šteta,kaj sad?!"
"Nekako sam skeptična prema tome."
"U stvari ne razmišljam puno o tome,a ne bojim se jer su rekli da samo mladji od tog oboljevaju,a ja sam već u godinama i ,konačno,u nečem povlašten."
"Ja se svake godine cijepim redovno od sezonske gripe,a o ovoj novoj nemam neki svoj stav.Meni se to čini kao i ona ptičja 'došla i otišla',a netko će zaradit novce."
"Pošto je naša država toliko korumpirana više čovjek ne zna što da vjeruje,što da ne vjeruje."
"A,šta ja znam.To je nekako prenapuhano,al što ja možem,što bude-bude.»
  • 16x9 Image

    Ankica Barbir-Mladinović

    Dugogodišnja višestruko nagrađivana novinarka i urednica na Zagrebačkoj televiziji koja od 1994., nakon što je postala nepodobna na Hrvatskoj televiziji, izvještava za RSE o ratom pogođenim ljudskim sudbinama i drugim  postratnim i tranzicijskim temama.

XS
SM
MD
LG