Dostupni linkovi

Epidemija nove gripe i u Hrvatskoj


Očekuje se širenje virusa
Očekuje se širenje virusa
Nova ili svinjska gripa odnijela je ovog vikenda u Hrvatskoj i prvi život. Epidemiolozi očekuju njeno daljnje širenje, ali ne žele špekulirati hoće li nova gripa u Hrvatskoj imati teže posljedice od uobičajene sezonske gripe, ili blaže, kao što je do sada bilo u većini zemalja svijeta.

Svinjska ili nova gripa zahvatila je Hrvatsku. Procjenjuje se da ima oko 1200 oboljelih, ovog vikenda zabilježen je u Splitu i prvi smrtni slučaj, a stručnjaci očekuju i njeno širenje.

Voditeljica Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo prof. Dr. Ira Gjenero Margan.

„Očekujemo širenje. Za sada je ono dominantno na zagrebačkom i splitskom području, međutim već ima epidemija, prvenstveno u školskim kolektivima, i u drugim dijelovima – u blizini Zagreba i u priobalju – tako da očekujemo da će ona nastaviti svoje širenje. To je uostalom i njezina sezona!“

Kakva je situacija u Splitu i Dalmaciji, za naš radio govori voditelj Odjela za infekcijske bolesti Kliničkog bolničkog centra Split prof. dr. Nikola Bradarić.

„Od 14. listopada do danas je kroz našu hitnu ambulantu prošlo između 185 i 190 bolesnika koji imaju sindrom influence. Od toga je njih 26 bilo primljeno na bolničko liječenje.“

Jedan od njih, 61-godišnji optičar iz Splita Duje Matovac, je preminuo. Primljen je pred petnaestak dana sa visokom temperaturom i obostranom upalom pluća. Prvo su mu otkazala pluća i bubrezi, a umro je 31. listopada malo iza podneva i postao prva žrtva svinjske gripe u Hrvatskoj.

Ostali hospitalizirani su stabilni, nastavlja profesor Bradarić. „Dvanaest ih je otišlo doma, a trinaest ih još leži kod nas na odjelu. Njih deset ima upale pluća i dobivaju odgovarajuće lijekove. Svi su stabilni i za sada nitko nije životno ugrožen“, kaže Bradić.

MILIJUN PETSTO TISUĆA DOZA CJEPIVA

I profesor Bradarić očekuje širenje nove gripe i povećavanje broja oboljelih, pogotovo kako nastupa hladnije vrijeme.

„Dakle, mi nedvojbeno imamo epidemiju u Hrvatskoj kao dio svjetske pandemije. Koliki će biti ukupan broj oboljelih, to nitko pametan ne može predvidjeti niti o tome ima smisla špekulirati. Isto tako, ne možemo znati koliki će broj njih imati teže oblike bolesti i hoće li ona po intenzitetu biti teža od sezonske gripe, ili će biti blaža, kao što je u većini zemalja na svijetu do sada bila“, objašnjava Bradarić.

Gužva na zaraznom odjelu vlada i u Zagrebu. Pročelnik Zavoda za akutne respiratorne infekcije Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ prof. dr. Ilija Kuzman kaže da svaka gripa nije za odlazak liječniku.

„Mi smo jučer imali 248 pregleda u hitnoj službi, a od toga je bilo dvije trećine pacijenata s gripom. To jednostavno nije potrebito, jer se tamo vrlo lako dešava situacija da se bolest širi s jednog čovjeka na drugog, jer ih stavimo u jednu malu čekaonicu, sve na jednu hrpu. Bolesnici koji imaju influencu trebaju ostati kod kuće i trebaju kontaktirati svog liječnika, a u kliniku bi trebali doći samo oni koji imaju teže simptome“, upozorava dr Kuzman.

Profesor Kuzman protiv je zatvaranja škola i otkazivanja priredbi, kao načina za ograničavanje epidemije.

„Zatvaranje škola se događa često iz drugih razloga – iz nemogućnosti obavljanja nastavnog procesa – ako je dio nastavnika bolestan, ili dio učenika ne može dolaziti na nastavu, pa se ne isplati angažirati dodatne nastavnike. Pa nije slučajno da se zatvorila jedino jedna privatna srednja škola, a nije zatvorena niti jedna škola koja je u sastavu Ministarstva prosvjete! Znači, to nema velikih efekata, kao što nismo u ovom času uveli ni ograničenje ili zabranu posjeta bolnicama.“

Milijun petsto tisuća doza cjepiva u Hrvatsku stiže oko Nove godine. Epidemiolozi apeliraju da građani ne nose zaštitne maske, jer one nisu ni od kakve koristi za obične građane.
XS
SM
MD
LG