Dostupni linkovi

Zabrinutost od Ukrajine do Afganistana


Simptomi su vrlo slični "običnoj" gripi
Simptomi su vrlo slični "običnoj" gripi
Priredila: Dinka Jurković

Zabrinutost zbog širenja svinjske gripe od Ukrajine do Afganistana, zbog sve većeg broja oboljelih, raste.

Vlade daju nejasne izvještaje o tome koliko oboljelih je od svinjske a koliko od “obične” gripe. Simptomi su vrlo slični, mogu zbuniti a veliki broj liječnika ima ograničene mogućnosti dijagnosticiranja virusa H1N1.

Agencije izvještavaju o 70 smrtnih slučajeva od nove gripe u Ukrajini,a najgore je pogođeno područje grada Lvova na zapadu zemlje.

Ministarstvo zdravlja iznijelo je podatak da je preko 255.000 Ukrajinaca inficirano virusom nove gripe. Od toga je 83.000 djece.

Vlada upozorava građane da ne paniče, zatvorene su škole, kao i sve javne ustanove u naredna tri tjedna.

Svjetska zdravstvena organizacija nije dala svoju potvrdu o pandemiji svinjske gripe u Ukrajini ali na zahtjev ukrajinske vlade poslala je zdravstveni tim koji će im pomoći.
Premijerka Ukrajine Julija Timošenko

Direktorica ukrajinskog servisa radija Slobodna Evropa Irena Halupa kaže da su nejasni podaci, oko broja oboljelih, posljedica nerazvijenosti zdravstvenog sistema u Ukrajini :

“Vrlo je zbunjujuće i veoma teško je proniknuti u bit problema. Za početak, Ukrajina nema dijagnostičke kapacitete da bi ustanovila da li je neko umro od svinjske gripe ili ne, tako da moraju slati uzorke u Svjetsku zdravstvenu organizaciju u London. Tek onda se moze raći da li je ta osoba umrla od te gripe ili ne.Prošlog tjedna je rečeno da je jedna osoba podlegla od virusa nove gripe, a sad se govori o 11 takvih slučajeva.”


Halupa ističe da Ukrajina svake godine ima pandemiju obične gripe i da se često preduzimaju lokalne mjere zaštite stanovništva.

MJERE PREDOSTROŽNOSTI


No, ove godine zabrinutost zbog virusa H1N1 dramatično je porasla, zdravstvene ustanove nemaju potrebna sredstva da efikasno reagiraju u slučaju masovne pandemije.

Sličan strah dijele i mnoge druge zemlje u post-Sovjetskom regionu.

U jednom dijelu Rusije, lokalne vlasti su najavile obavezno nošenje maski za lice kao preventivnu mjeru.

U regionu Khabarovska svi posjetioci kazališta i kina moraju imati zaštitne maske na licu.Isto pravilo važi i za trgovce i zaposlene u javnom prijevozu.
Afganistan je zatvorio škole na tri tjedna

U regiji Baikal kažnjavaju se sa 500 rubalja (17 dolara) oni koji ignoriraju ova pravila.

U Turkmenistanu vlada nije dala oficijelni izvještaj o svinjskoj gripi. Ali u glavnom gradu i regijama, pojedinačni liječnici reportiraju o slučajevima obične ali i svinjske gripe sa vrlo neujednačenim brojem oboljelih. Šutnja vlade povećava strah u javnosti.

U Iranu službeni zdravstveni izvještaji upozoravaju o pogoršanju situacije sa gripom i ističu potrebu za dodatnom preventivnom zaštitom. Zdravstvena organizacija u ovoj zemlji je potvrdila da je 3000 Iranaca obolilo od virusa svinjske gripe, a 28 je podleglo virusu H1N1.

Oko 70 škola u Teheranu i okolnim regijama je zatvoreno kao mjera predostrožnosti.

Afganistan je proglasio vanrednu zdravstvenu situaciju u zemlji. Sve škole i javne ustanove su zatvorene u naredna 3 tjedna.

Said Mohammad Amin Fatami, ministar zdravstva ove zemlje je rekao da imaju 700 potvrđenih slučajeva a među oboljelima su 273 strana vojnika koji su trenutno stacionirani u Afganistanu. Prema tom izvještaju 8 Afganistanaca je umrlo.

Fatami kaže da u Kabulu postoji laboratorij gdje mogu dijagnosticirati virus H1N1:

“Mi imamo svu naprednu tehnologiju i laboratorij za dijagnosticiranje virusa svinjske gripe i zahvalni smo vladi SAD koje su nam to osigurale.”


Ministarstvi zdravlja je pokrenulo kampanju u medijima kako bi upozorili svoje sugrađane da je jednostavno pranje ruku nekoliko puta dnevno najefikasniji preventivni metod kako zaustaviti širenje virusa H1N1.
XS
SM
MD
LG