Dostupni linkovi

Zaštitne maske tražena roba


Dok nadležni uvjeravaju građane da nema razloga za paniku zbog novog gripa u apotekama u Podgorici ovih dana gotovo je nemoguće kupiti zaštitne maske i preparate za jačanje imuniteta.

Interesantno je da dnevno na hiljade maski bukvalno planu, a da ih na ulicama glavnog grada nose tek rijetki prolaznici. Da li je riječ o panici ili možda starom običaju Crnogoraca da se lijekovi kupuju na veliko u skladu sa narodnom izrekom "Zlu ne trebalo".



Iako su nam građani kazali da u apotekama u Podgorici više nema maski u "Montefarmu" tvrde suprotno.

"Od petka smo isporučili pedeset hiljada komada", kaže direktor Budimir Stanišić.

"Nijesu sve prodate. Provjerio sam u svim gradovima u Crnoj Gori naša apoteka ima maske, negdje manje negdje više. Trenutno u Bijelom Polju ima četiri hiljade, u Pljevljima tri i po hiljade. U Beranama isto tako. U Kolašinu hiljadu. U Podgorici smo pronašli u apotekama koje su poručili 25 hiljada u petak u toku dana. Trenutno u gradskoj apoteci u Ul. Slobode je bilo hiljadu kada sam ja zvao,"
rekao je Stanišić.

Na pitanje kada je zvao, Stanišić je odgovorio prije sat vremena.

Ima - nema maski. Tako bi se mogla opisati trenuta situacija u glavnom gradu. Kako psiholozi gledaju na ponašanje građana i naglašenu kupovinu preparata i medikamenata zbog novog gripa.

"Ako se sada pozovemo na podatak da za sat vremena planu sve zalihe ovih ljekova ili ovih zaštitnih maski onda to već negdje podsjeća na paničnu situaciju. Možda ne bi bilo zgoreg da definišem po psihološkim kriterijumima šta je to panika. To je jedno izrazito osjećanje straha, dijelom bezrazložno u smislu kvantiteta. Kada jedna osoba koja je u strahu procijenjuje da jeste u opasnosti i da će se neke druge osobe uspjeti snaći iz iste situacije, ali ne i ona," kaže psiholog Aida Perović Ivanović.

Naša sagovornica kaže da još nema razloga za paniku i da zbog toga i nije kupila zaštitnu masku, ali je ipak preduzela neke mjere prevencije:

"Jutros sam kupila "Marisol", kapi sa nos, jer sam dobila od prijateljice neki savjet da je jako važno ispirati usnu i nosnu šupljinu i tako prosto čistiti bakcile koji ulaze".


KASNIĆE VAKCINA


Prema izjavama nadležnih institucija novi talas gripa pogodio je Crnu Goru kasnije u odnosu na susjede Srbe i Hrvate. Kasniće i vakcina koje je za sada djelotvorno sredstvo protiv virusa. Vakcinu za novi grip dobićemo početkom nAredne godine, dok će neke zemlje regiona poput Makedonije ona stići krajem ovog mjeseca.

Premijer Milo Đukanović je, gostujući u programu Radija Crne Gore, rekao da su tri glavna proizvođača vakcine u svijetu omanuli u procjeni koliko će pojedinim državama trebati vakcina za borbu protiv gripa:

"Tri proizvođača su praktično izbjegavala da zaključuju ugovore sa državama koje su imale manja trebovanja od 500 hiljada vakcina. Sve procjene koje smi mi do sada napravile govore da je nama potrebno za prvu fazu sto hiljada vakcina, da nam je i za drugu fazu, koja uključuje duplu vakcinu za djecu, dvostruku vakcinu za djecu, potrebno dodatnih 36 hiljada. Oko 136 hiljada za šta smo otprilike obezbijedili milion eura".

Farmakološke kompanije imaju svoju računicu zbog koje će male zemlje, poput Crne Gore, morati da sačekaju vakcinu. A dok ne počne vakcinacija protiv novog gripa ostaje da se pridržavamo onoga što savjetuju ljekari. Ali neki sugrađani ne vjeruju ni u vakcinu ni u medikamente. Kažu da će se protiv novog gripa boriti na stari način:

"Samo voće kupujem.To je najbolje".
"Voće, možda malo više tečnosti".
"Ne vjerujem u ove preparate koji se reklamiraju. Dobra ishrana je jedina preventiva".
XS
SM
MD
LG