Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Iščekuje se odluka o proglašenju epidemije

update

Foto: Vesna Anđić
U Srbiji se iščekuje odluka Radne grupe koja bi mogla da prodloži proglašenje epidemije novog gripa. Ovo telo zasedaće dva dana tako da nije isključeno da će odluka biti poznata tek u sredu.

Do sada u Srbiji je potvrđeno 258 obolelih, dok je sedmoro ljudi preminulo od posledica ove bolesti.

U trenutku u kom je Srbija na ivici proglašenja epidemije u Institutu za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut” preciziraju brojeve zaraženih od grada do grada. U Nišu je na primer hospitalizovano 19 pacijenata zaraženih virusom H1N1. Od toga dva pacijenta su u težem stanju pa su priključeni na respiratore. Direktor niške infektivne klinike Žarko Ranković:

“Radi se o mladiću iz Vranja koji je već nekoliko dana na respiratoru, a koji je juče priključen i na aparat za veštačku ventilaciju. Tu je i još jedan pacijent iz Niša. Radi se o pacijentu koji ima telesnu masu koja je daleko iznad one koja se smatra normalnom.”

Dalje se nižu: u Prijepolju u bolnici je zbrinuto sedam pacijenata za koje se sumnja da su zaraženi virusom H1N1, u Priboju je na bolničkom lečenju troje pacijenata a jedan, sa težim simptomima, prebačen je u užičku bolnicu, tri osobe su hospitalizovane i u Novoj Varoši, u Valjevu je ukupno desetoro obolelih i tako dalje, sve do cifre od 258 oblelih, od čega se po podacima “Batuta” njih 72 očigledno inficiralo tokom putovanja izvan zemlje.

Da li su ovi podaci slika ekpidemija koja zapravo traje a za čije proglašnje je potrebno, kako se pominje iz krugova medicinskih vlasti, da 10 odsto stanovništva bude zaraženo? Član Radne grupe dr Veljko Đerković u našem jutarnjem program za Srbiju umirio je uplašene:

“U principu će svakodnevni život biti isti kao i do sada. S tom razlikom što će se mere koje se budu donosile biti direktno primenjive.”


Da nema razloga za alarmante reakcije uvereni su i privrednici. Nije uočljiv strah od makar privremene blokade preduzeća zbog eventualnog ubrzanja širenja virusa. Po mišljenju predsednika Privredne komore Srbije Miloša Bugarina čak ni epidemija neće u velikoj meri uticati na privredu. On se nada da će mere koje preduzima država, sprečiti širenje zaraze i time veće odsustvovanje zaposlenih sa radnih mesta:

“Generalno mislim da je grip bolest koja izbaci ljude iz stroja dva do tri dana, a potom se oni ponovo vraćaju na posao ili neke svoje redovne aktivnosti. Tako da ako se pridržavamo mera prevencije i ako vakcinacija bude na vreme, a uz to bude ispoštovano sve što se preporučuje od strane resornog Ministarstva, lično ne vidim da bi to moglo da napavi neki veliki poremećaj.”

Ili drugim rečima, sve i da bude proglašena epidemija:

“Život ne može stati! Mi ćemo živeti i dalje i moramo nešto raditi.”


UTAKMICA S MASKAMA

Jasan je ministar prosvete Žarko Obradović. Međutim, makar privremeno, ali produženo, stale su sa radom škole. Kako bi se situacija koliko je moguće držala pod kontrolom školski raspust već je produžen do ponedeljka 16. novembra. Đaci dakle neće ići u školu ukupno 11 dana izračunao je ministar Obradović:

“Dovoljno duga da ukoliko je neko od njih zaražen da to preleži kod kuće. Suština je da ako se nastava produži 16. novembra da samo zdrava deca idu u školu.”


I tu nije kraj. U utorak je potvrđeno i da je košarkaški klub “Metalac” iz Valjeva prihvatio sugestiju lekara i odložio utakmicu Balkanske lige sa ekipom “Rilski sportist” koja je trebalo da bude odigrana u sredu u bugarskom gradu Samokovo. Radi se o individualnoj odluci, za sada nema stava da li bi trebalo zabraniti sportska i slična okupljanja.
“Pa ne znam da li ste primetili. U Ukrajini koja je najviše pogođena gripom i gde ima najviše smrtnih slučajeva odigrana je utakmica Dinamo Kijev – Inter,” kaže ministar Obradović.

Na isti primer se pozvala i ministarska sporta Snežana Samardžić Marković:

“Primer fudbalske utakmice u Ukrajini gde su oni postupali po Uefinim standardima. Dakle, može da se odigra utakmica ali mora da se ima maska. Šta će Ministarstvo preduzeti? Mi smo već obavestili saveze da se do daljnjeg postupa kao da je stanje normalno i da se nastave utakmice. Ali smo ih pozvali i da se posebno vodi računa o merama higijene.”

Najviše umiruju ocene onih koji tvrde da se virus postepeno gubi. Žarko Ranković sa niške Infektivne klinike kaže kako je za poslednja 24 sata prgledano 88 pacijenata. Poredeći sa periodom koji je prethodio on zaključuje:

“Ovo je tendencija laganog opadanja broja obolelih. Lagano dolazi do smanjenja broja obolelih.”

ČEKAJUĆI VAKCINE


Neki eksperti međutim upozoravaju da će odlučujući udar gripa, koji mnogi i danas nazivaju svinjskim, biti u januru. Sudeći po najavama to bi mogao biti pravi termin za one koji će se dokopati neke od 500 000 vakcina švajcarske komapnije “Novartis” a koje bi u Srbiju trebalo da stignu početkom decembra (dnevnik “Pres” prenosi preciznije, 7. decembra). i po trenutnom stanju je jasno da će vakcine biti više nego tražene. Naša Novka Ilić razgvarala je sa direktorkom Glavne apoteke Apotekarske ustanove u Užicu Gordanom Đurić:

“Što se tiče vakcina protiv gripa one su deficitarne na tržištu. Što znači da ih je vrlo teško nabaviti i mogu da kažem da od početka sezone, od početka jeseni, možda smo nabavili 150 vakcina za ceo region Zlatiborskog okruga.”


Čekajući vakcine, iz apoteka se grabe vitamani, lekovi za jačanje imuniteta, antibiotici, sve što u neželjenoj situaciji bi moglo biti od pomoći:

“Maske nemamo. Imali smo, ali količina nije dovoljna da podmiri sve naše potrebe. Tami flu ćemo danas dobiti. Cena je oko 2 500 dinara”.
“Maske nemamo. Vakcine nemamo. Tami flu – ima.”

RFE: “Jesu li uplašeni ljudi?”

“Ima i uplašenih, a ima i opuštenih, da tako kažem, normalnih”.

Ako je za utehu, Srbija je i dalje u redu zemalja sa relativno malim brojem obolelih.

Osim pomenute Ukrajine, u krugu onih uslovno rečeno “najkritičnijih” su i Nemačka gde je evidentirano 40 270 obolelih, dok je na primer u Indiji od trenutka kada je uočen prvi slučaj, u mesecu maju, pa do danas, prema poznatim podacima zaraženo 14 500 ljudi.
XS
SM
MD
LG