Dostupni linkovi

Bolnice bez veštačkih pluća


U Srbiji je poslednjih dana, sa povećanjem broja pacijenata sa težim oblikom novog gripa izazvanog virusom H1N1, koji zahtevaju intenzivniju terapiju i priključivanje na aparate za veštačko disanje, sve izraženiji problem nedostatka respiratora.

Zdravstveni radnici kažu da za sada uspevaju da zbrinu sve pacijente, ali u slučaju daljeg širenja pandemije to sa sadašnjim brojem respiratora neće biti moguće.

Radomir Pavlović, direktor Kliničkog centra Kragujevac kaže za naš program da sve veći priliv pacijenata sa simptomima novog gripa iz okolnih gradova koji su priključeni na respiratore, već izaziva probleme u redovnom funkcionisanju te zdravstvene ustanove.

“Pojavom gripa, situacija se drastično promenila i iz okolnih gradova Čačka, Kraljeva, Jagodine, Paraćina i Ćuprije stiže sve veći broj pacijenata sa simpromima novog gripa koji zahtevaju respiratornu potporu, što nama pravi velike probleme jer redukujemo broj respiratora za normalno funkcionisanje Kliničkog centra”
, kaže Pavlović.

Zdravstveni centar u Kruševcu ima dovoljno respiratora za redovno funkcionisanje, ali ne i za vanredne situacije kakva je sada.

Tanja Simović iz Zavoda za javno zdravlje u tom gradu kaže da zbog takve situacije obolele pacijente šalju u kliničke centre u Nišu i Kragujevcu.

“Mi pacijente sa ovakvihm simptomima treba da šaljemo u regionalne zdravstvene centre u Kragujevac i Niš”
, kaže doktorka Simović.

Slična situacija je i sa Opštom bolnicom u Ćuprije gde je juče preminula starija pacijentkinja zbog komplikacija izazvanih virusom H1N1.

Ljiljana Pešić, infektolog, kaže da se respiaratori u toj bolnici nalaze samo na Odeljenju intenzivne nege zbog čega pacijente obolele od virusa novog gripa nameravaju da šalju u Kragujevac.

“Bili smo u dilemi i kod bolesnice kkoja je juče preminula da li da je uputimo u regionalni centar ili da iskoristimo naše respiratore”, navodi doktorka Pešić.

Prema navodima direktora Pavlovića, u Kliničkom centru Kragujevac, od deset postojećih respiratora, slobodna su samo četiri koji se koriste za redovne programe.

“Mi u sada na respiratorima imamo jednu bebu i tri starija pacijenta i trenutno su nam slobodna samo četiri za pacijente koji su na redovnom programu lečenja”
, upozorava Pavlović.

On smatra da zbog takve situacije na terenu, treba hitno obezbediti veću količinu respiratora za bolnice u unutrašnjosti, kako bi pacijenti mogli uspešno da se leče u svojim gradovima.

“Mislim da bi trebalo po ubrzanoj proceduri nabaviti izvesnu količinu respiratora za bolnice u gradovima u unutrašnjosti Srbije jer način lečenja je isti u svim bolnicama samo treba obezbediti dovoljan broj aparata za veštačko disanje”
, smatra Pavlović.

U Ministarstvu zdravlja, tokom dana nismo uspeli da dobijemo informaciju o merama koje to ministarstvo preduzima za rešavanje ovog problema, iako su iz više bolnica već upućeni zahtevi za nabavku respiratora.
XS
SM
MD
LG