Dostupni linkovi

Hrvatska Vlada donijela paket mjera pomoći ekonomiji


Mjere u trajektnoj luci u Splitu, ožujak 2020
Mjere u trajektnoj luci u Splitu, ožujak 2020

Hrvatska Vlada je na izvanrednoj sjednici u utorak (17. ožujka) donijela 63 različite mjere za očuvanje radnih mjesta i likvidnosti tvrtki koje su pogođene ili će biti pogođene negativnim utjecajem korona virusa na poslovanje – od odgode plaćanja poreza i doprinosa do sufinanciranja isplata plaća.

Vlada bi osigurala iznos minimalne plaće (3.250 kuna, oko 435 eura), dok bi razliku do pune plaće osiguravao poslodavac.

"Ne očekujemo da će ovo biti posljednje takve mjere koje ćemo donijeti", kazao je hrvatski premijer Andrej Plenković.

Očekuje se da će ih Sabor potvrditi do kraja ovog tjedna, vjerojatno već u srijedu.

Premijer je izvijestio da je prije sjednice Vlade razgovarao sa europskim povjerenikom za proračun i administraciju Johannesom Hahnom i prenio je da će Europska komisija osigurala 174 milijuna eura likvidnih sredstava, odnosno ukupno 1,3 milijarde eura koje će Hrvatska koristiti za brže plaćanje projekata sufinanciranih iz europskih fondova.

Idućih dana zatvaranja

U hitnu proceduru upućen je i zakon o jačanju ovlasti Civilne zaštite, među ostalim kako bi se moglo ograničavati rad ugostiteljskih objekata i ujednačavati mjere na razini cijele države.

Također, Plenković je najavio da će Nacionalni stožer Civilne zaštiteidućih dana donositi mjere – "vjerojatno o privremenoj obustavi rada trgovina,vjerojatno trgovačkih centara, privremene obustave rada ugostiteljskih objekata, privremene obustave rada kino dvorana, kazališta, knjižnica i čitaonica te privremene obustave rada niza uslužnih djelatnosti, teretana, sportskih te fitness i rekreacijskih centara, obustave održavanja izložbi, revija i sajmova, plesnih škola, dječjih i drugih radionica te noćnih i disco klubova."

Biće donesena i mjera kojom se odgađa otplata stambenih i drugih kredita građanima koji su pogođeni posljedicama korona virusa (Fotografija: Zagreb)
Biće donesena i mjera kojom se odgađa otplata stambenih i drugih kredita građanima koji su pogođeni posljedicama korona virusa (Fotografija: Zagreb)

Predstavljene su mjere pomoći gospodarstvu. Ministarstvo financija radi poboljšanja likvidnosti predložilo je odgodu plaćanja poreza na dohodak i poreza na dobit, doprinosa za zdravstvo i za mirovinsko osiguranje i doprinosa jedinicama lokalne samouprave na tri mjeseca, uz mogućnost produljenje sljedeća tri mjeseca. Kada se situacija stabilizira, biti će omogućeno beskamatno obročno plaćanje na rok od 24 mjeseca.

Reprogrami kredita i pomoć fondovima

Državna razvoja banka HBOR (Hrvatska banka za obnovu i razvoj) i komercijalne banke osigurat će sredstva za financiranje redovitog poslovanja i reprogram kredita. Zdravstvenom i mirovinskom fondu, kao i jedinicama lokalne samouprave omogućit će se beskamatna posudba sredstava do visine iznosa kojeg će izgubiti zbog neplaćanja doprinosa.

Ministar financija Zdravko Marić najavio je da će u sljedećim danima biti donesena i mjera kojom se odgađa otplata stambenih i drugih kredita građanima koji su pogođeni posljedicama korona virusa.

Odgađa se plaćanje turističke pristojbe i članarine u turističkim zajednicama, produljuje se trajanje mjere "stalni sezonac" u turizmu na šest mjeseci, povećava se sredstva za mikro zajmove za dodatnih 114 milijuna kuna (15 milijuna eura) do 25.000 eura uz poček od 12 mjeseci, a nakon što prođe dvotjedna procedura u Bruxellesu očekuje se dodatnih 380 milijuna kuna (50,5 milijuna eura) takozvanih "corona kredita" za malo i srednje poduzetništvo.

Odgodit će se plaćanje zakupnine za korištenje državnog zemljišta za poljoprivrednike, kao i plaćanje najamnina u turizmu.

Na sljedeća tri mjeseca obustavljene su sve ovrhe zbog nenaplaćenih potraživanja i deložacije.

U Hrvatskoj je do utorka (17. ožujka) tokom dana zabilježeno devet novozareženih korona virusom, a ukupno ih je 65.

XS
SM
MD
LG