Dostupni linkovi

Izliječen prvi oboljeli od korona virusa u Hrvatskoj


Medinsko osoblje ispred klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" u Zagrebu: 25. veljače 2020.
Medinsko osoblje ispred klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" u Zagrebu: 25. veljače 2020.

Objavljeno je prvo ozdravljenje od korona virusa u Hrvatskoj. Mladić kojem je 26. veljače konstatiran koronavirus pušten je iz Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" u Zagrebu. Potvrdio je to na konferenciji za novinare Državnog stožera Civilne zaštite ministar zdravstva Vili Beroš.

Mladić je na dva testa na koronavirus zaredom imao negativni rezultat i pušten je na kućnu njegu.

Također, objavljeno je da je otkriveno pet novih slučajeva. Svi su uvezeni ili bliski kontakti ranije oboljelih. Tako da je ukupna brojka oboljelih u Hrvatskoj – 24.

Prvi izliječeni je brat blizanac prvooboljelog hospitaliziranog 25. veljače. Prvooboljeli je bio u Milanu na utakmici Lige prvaka između Atalante i Valencije.

Po povratku je bolest prenio bratu blizancu i djevojci. Prvooboljeli i njegova djevojka su u dobrom stanju i očekuje se da će i oni, kada i njima test dvaput zaredom bude negativan, biti pušteni na kućnu njegu, najavio je ministar Beroš.

Osmi dan epidemije

Premijer Andrej Plenković je na početku sjednice Vlade podsjetio da je resorni ministar još u srijedu (11. ožujak) proglasio epidemiju koronavirusa za Hrvatsku.

"Imamo mali broj zaraženih, uglavnom s blagim simptomima. Riječ je o ljudima koji su se vratili u Hrvatsku iz zaraženih područja u Italiji i Njemačkoj i jedan slučaj iz Austrije u srijedu i ljudima iz njihovog užeg okruženja. Svi su u izolaciji – u Rijeci, Varaždinu, Zagrebu i Puli, stoga virus za sada ne cirkulira i ne razmnožava se u Hrvatskoj, kao što je to slučaj u drugim zemljama", kazao je Plenković.

On je prenio i dobre vijesti iz Bruxellesa za hrvatsku ekonomiju koja će osjetiti negativne efekte bolesti.

"Europska komisija je za sada predvidjela paket od 25 milijardi eura za pomoć poduzetnicima. Dio toga odnosit će se naravno i na Hrvatsku pa ćemo ga nastojati što bolje iskoristiti. Dakle, kombinirat ćemo nacionalne i europske mjere, kao što će i ostale države članice EU", najavio je Plenković.

Stigao trajekt iz Ancone

Juče (11. ožujak) u Split, na istoku jadranske obale, je stigao posljednji trajekt iz Ancone u Italiji.

Nitko od putnika nije pokazivao znakove bolesti, a nakon proturječnih informacija koje su u srijedu objavljivane o njihovom broju i daljoj sudbini, u četvrtak (12. ožujak) je šef Stožera civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije Luka Brčić nakon posjete karanteni u jednom krilu hotela" Zagreb" na splitskom Duilovu novinarima dao cjelovitu informaciju:

"Svi putnici koji nisu ovdje u karanteni su u samoizolaciji. Na trajektu je bio ukupno 91 putnik, 29 ih je ovdje u karanteni, od toga 9 domaćih, a ostali su u samoizolaciji. Znači, nitko nije van kontrole, odnosno nadzora," izvijestio je Brčić.

Trajektna luka u Splitu, 11. ožujka 2020.
Trajektna luka u Splitu, 11. ožujka 2020.

Posada u karanteni

Posada trajekta "Marko Polo" zadržana je na brodu i tamo će provesti 14 dana u karanteni, a nakon toga će biti pušteni kućama.

U karanteni u Dubrovniku nalaze se dvije osobe. Dvotjedna karantena je obavezna za sve talijanske državljane koji žele ući u Hrvatsku, ali i za hrvatske građane koji se vraćaju iz Italije, ali nisu u mogućnosti organizirati samoizolaciju.

U četvrtak su i za građane Njemačke, Francuske, Švicarske, Španjolske, Austrije, velike Britanije, Nizozemske i Švedske uvedene mjere samoizolacije ako žele ući u Hrvatsku, najavio je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Do sada je to vrijedilo za građane Kine, Južne Koreje, Italije, jednog okruga u Njemačkoj, Irana, Hong Konga, Japana i Singapura.

Vlada je izvijestila da je iz Robnih zaliha podijeljeno podijeljeno bolnicama zaštitnih maski i zaštitnih odijela u vrijednosti 268.000 kuna (oko 36.000 eura).

Kako je jedna od tri osobe kod kojih je u srijedu navečer konstatirana bolest majka djeteta koje ide u jednu zagrebačku osnovnu školu, dijete je u noći sa srijede na četvrtak testirano i nije bilo pozitivno na korona virus. Određena mu je dvotjedna izolacija.

Epidemiolozi su odmah obišli tu osnovu školu. Ravnatelj škole koji je novinarima dao izjavu bez objavljivanja imena i prezimena i imena i adrese škole kazao je da epidemiolozi nisu imali primjedbi.

"Epidemiolozi su utvrdili da mi provodimo sve potrebne mjere, da se ponašamo u skladu s naputcima i da nema razloga da bi se škola zatvarala u ovom trenutku. Što će biti dalje, o tome će odlučiti ono", kazao je ravnatelj novinarima.

U vezi gužvi pri ulasku kamiona u Hrvatsku iz smjerova Slovenije i Bosne i Hercegovine, ministar Božinović je kazao kako hrvatska a policija i sanitarni inspektori samo nastoje ažurno obavljati svoj posao kontrole radi smanjenja opasnosti od širenja koronavirusa.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG