Dostupni linkovi

Hrvatsko gospodarstvo i korona: Vlada će pomoći u očuvanju radnih mjesta


Vlada Hrvatske razmišlja se o još strožim mjerama na granicama, pa i o zatvaranju granica, najavio je ministar zdravstva Vili Beroš
Vlada Hrvatske razmišlja se o još strožim mjerama na granicama, pa i o zatvaranju granica, najavio je ministar zdravstva Vili Beroš

Prioriteti su očuvanje radnih mjesta, očuvanje likvidnosti i osiguravanje protoka roba, poručeno je sa sastanka u Ministarstvu financija u Zagrebu koji je okupio ministre ekonomskih resora, komercijalne banke, državnu razvojnu banku, Hrvatsku gospodarsku komoru predstavnike poslodavaca i neke najveće poslodavce. Zaključke je iznio ministar financija Zdravko Marić.

"Očuvanje radnih mjesta je na prvom mjestu! Za očuvanje radnih mjesta u ovom kratkom roku važno je za sve one gospodarstvenike koji su pod utjecajem krize uzrokovane korona virusom osigurati njihovu likvidnost – da mogu i dalje obavljati svoje poslovne aktivnosti, isplaćivati plaće i održavati zaposlenost. na tome upravo radimo i vrlo skoro ćemo više o tome reći", najavio je ministar financija nakon sastanka.

Trideset posto manje dolazaka turista

Tu će se uključiti i Porezna i Carinska uprava, najavio je ministar. Proračun je stabilan i za sada se ne razmišlja o rebalansu, jer su već sada moguće preraspodjele do 5 posto, a Zakon o sustavu domovinske sigurnosti daje i dodatne mogućnosti, pojasnio je.

Očuvanje radnih mjesta, odnosno kvalificiranog domaćeg kadra posebno je važno u turizmu, kazao je resorni ministar Gari Capelli, koji vjeruje da će se za dva i po ili tri mjeseca stanje sa korona virusom i turizmom smiriti. On je potvrdio da je u prvom tjednu ožujka broj dolazaka turista 30 posto manji nego godinu ranije.

  • Pratite RSE blog o korona virusu uživo:

"Iako kada se gleda kumulativno od početka godine, mi smo još uvijek u plusu jedan do dva posto prema prošloj godini, i u dolascima i u noćenjima, ali smo svjesni da je sada krenulo prema dolje. Iz Italije nitko ne dolazi, iz Slovenije praktički nitko, imamo još nešto Nijemaca, Britanaca i drugih. Međutim jasno je kako situacija iz dana u dan eskalira - ne kod nas, mi smo tu još uvijek jako dobro, međutim - treba doći do nas. Vidite da su ukinute neke aviolinije, danas smo praktički morali zatvoriti brodsku liniju Split – Ancona", opisao je situaciju Capelli.

Dobra prilika za domaću proizvodnju

Ministar gospodarstva Darko Horvat iznio je podatke o vanjskotrgovinskoj razmjeni.

"Pratimo što se dešava na relaciji Hrvatska – kina i Hrvatska – 10 najvećih partnera. Svi su partneri umanjeni za neki postotak. Prema Kini to je dosta veliki postotni udio, ali nas to ne brine u velikoj mjeri. U nekim gospodarstvima su ovakve krizne situacije bile i dobra prilika. Ako je ovo dobra prilika da mi jedan velik dio uvoza zamijenimo domaćom proizvodnjom u poljoprivredi i prehrani, ja to pozdravljam", poručio je Mrsić.

Posebno formirani task force imao bi bolje rezultate od koordinacije nekoliko ministarstava
- Mladen Vedriš za RSE.


Predstojnik Katedre za ekonomske znanosti na zagrebačkom Pravnom fakultetu Mladen Vedriš u izjavi za Radio Slobodna Evropa (RSE) kaže kako je vrlo dobra okolnost što je Hrvatska članica Europske unije, koja će dio dodanih financijskih sredstava, resursa i ekspertize usmjeriti na sve svoje članice, dakle i na Hrvatsku. On vjeruje da bi posebno formirani task force imao bolje rezultate od koordinacije nekoliko ministarstava.

"Tu bi trebao biti predstavnik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, predstavnik Ekonomskog instituta, netko iz područja turizma, netko iz Hrvatske udruge poslodavaca, Hrvatske gospodarske komore… Ne previše da se ne pretvori u plenum, ali desetak ljudi od formata i iskustva koji bi na tjednoj bazi, prateći domaću situaciju i događaje vani, davali prijedloge što je potrebno i moguće učiniti danas, a što su scenariji A, B, C za idući mjesec ili idućih šest mjeseci", sugerira Vedriš.

Vlada spremna za mnoge scenarije

Vlada razmišlja se o još strožim mjerama na granicama, pa i o zatvaranju granica, najavio je ministar zdravstva Vili Beroš.

"Naravno! Sada se dešava ono što smo mi davno predvidjeli. Spremni smo ne samo na ovaj scenarij po kojem je u ovom trenutku u Republici sve pod kontrolom, nego i na mnoge druge. Budite sigurni da ćemo poduzeti sve mjere koje su potrebne da zaštitimo zdravlje hrvatskih građana", jasan je ministar.

Premijer Andrej Plenković sazvao je hitan sastanak Državnog stožera Civilne zaštite i nadležnih ministara u vezi daljnjih mjera i aktivnosti za suzbijanje korona virusa u Hrvatskoj. Teme sastanka bit će zdravstveno stanje i sigurnost građana, priprema mjera za gospodarske sektore te angažman Hrvatske na razini EU-a kao predsjedavajuće Vijeća EU-a, priopćeno je iz Vlade.

U Hrvatskoj je potvrđen 16. oboljeli od korona virusa. Radi se o mlađoj muškoj osobi koja se vratila sa sajma u Muenchenu. Hospitaliziran je u Zagrebu.

XS
SM
MD
LG