Dostupni linkovi

Stroge kontrole na granici, bez obustave nastave


Iz MUP-a upozoravaju da onaj tko prigodom ulaska u Hrvatsku slaže da nije bio u Italiji, a to se kasnije otkrije, može biti prekršajno i kažnjeno gonjen.
Iz MUP-a upozoravaju da onaj tko prigodom ulaska u Hrvatsku slaže da nije bio u Italiji, a to se kasnije otkrije, može biti prekršajno i kažnjeno gonjen.

U Hrvatskoj je u utorak poslijepodne (10. ožujka) potvrđen i 14 oboljeli u toj državi. Smješten je u bolnici u Puli.

Kako bi se smanjilo mogućnost unušenja koronavirusa u Hrvatskoj, u utorak tokom dana uvedena je obavezna dvotjedna karantena za sve talijanske građane koji žele ući u Hrvatsku, a u prvoj polovici dana ta je mjera bila primjenjivana samo za one koji dolaze iz sjeverne Italije.

"Tijekom današnjeg dana evidentiran je ulazak 193 talijanska državljana, od kojih su se 24 osobe samovoljno vratile nazad. To su osobe koje su došle iz ovih žarišta krize u Italiji i kojima je objašnjeno da će, ukoliko uđu u Hrvatsku, morati biti smješteni u karantenu i sami su se odlučili vratiti natrag.

Što se tiče ovih ostalih, oni su dobili rješenje o mjerama samoizolacije, jer su iz onih talijanskih regija koje nisu bile obuhvaćene ovom današnjom odlukom", kazao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović na konferenciji za novinare državnog Stožera civilne zaštite.

Samoizolacija i zabrana okupljanja

Hrvatski građani koji se vraćaju iz Italije biti će, nakon što prijeđu granicu, upućeni u samoizolaciju. Druga je mjera na državnoj razini preporuka da se otkažu sva javna okupljanja sa više od 1.000 sudionika.

Županijski stožer Splitsko-dalmatinske županije već je zabranio sva takva okupljanja. U Istarskoj županiji, koja je najbliže Italiji, otkuda mnogo ljudi radi u Italiji i gdje su već zabilježena dva oboljela, uvode još strožije mjere.

Detalje je pojasnio načelnik Stožera civilne zaštite Istarske Županije Dino Kozlevac na konferenciji za novinare u utorak u Puli.

"Zaključak je da se odlukom Stožera civilne zaštite Istarske županije i gradova Istarske županije do 14. travnja suspendiraju sva javna kulturna i sportska događanjana području gradova i općina Županije. Sva", kazao je Kozlevac.

  • Blog uživo o korona virusu:

Spremna karantena u hotelu u Splitu

Dio splitskog hotela "Zagreb" preuređen je u karantenu sa 20 ležajeva u 20 soba.

U srijedu (11. mart) dolazi brod iz Ancone u Italiji i – bude li tko od putnika pokazivao simptome – bit će odmah prevezen u karantenu. Karantene su pripremljene i u Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji i u gradu Zagrebu.

Istarski Krizni stožer zatražio je od Zagreba i da se na određeno vrijeme suspendira rad škola, vrtića i sveučilišta. Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kazao je kako to u ovom trenu nije opcija za Hrvatsku, a i ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak kazao je novinarima da ne vidi potrebu za tim.

Ministar zdravstva Vili Beroš komentirao je na novinarski upit prozivanje od strane nekih znanstvenika – ali ne epidemiologa – da se ne testira dovoljno ljudi, pa da je oboljelih i možda više od službene brojke:

"Ja sam neurokirurg. Liječnik sam. Međutim, ne pada mi na pamet komentirati takve stvari. Apsolutno vjerujem struci i prepuštam njima da odrede što je najbolje i najpotrebnije za napraviti u ovom trenutku. Stoga zahvaljujem svima koji dobronamjerno komentiraju ovu situaciju, ali trebalo bi prepustiti stručnjacima epidemiolozima i infektolozima da vode priču", poručio je ministar.

Širi krug testiranja

Capak je izvijestio kako će se krug onih koje se testira proširiti na sve hospitalizirane koji imaju respiratorne probleme, neovisno o tome jesu li bili u zaraženim područjima ili se zna da su bili u kontaktu sa zaraženim osobama, što je do sada bio kriterij za provođenje testiranja.

Na novinarsko pitanje o tome da se testiranje radi i drugdje, a ne samo u Zagrebu, on je kazao kako se javlja jako puno proizvođača različitih testova, ali da uvijek treba provjeriti je li test validiran i je li na listi Svjetske zdravstvene organizacije.

Test se, kaže, može obavljati u svim bolje opremljenim bolnicama.

"Već nam se javljaju pojedini centri sa idejom da bi i oni provodili testiranje. Mi svima dajemo isti savjet – odaberite pažljivo tip testa, njegovu pouzdanost, sigurnost, specifičnost i td. Ako netko pokaže volju i želju da uspostavi taj test, mi smo voljni pomoći", kaže Capan.

Utakmice i turizam

Hrvatski nogometni savez raspravljao je u utorak o mogućem isključivanju publike sa stadiona na preostalih 10 utakmica 1. Hrvatske nogometne lige.

Nisu ništa odlučili, nego su odluku u pojedinom slučaju prepustili županijskim kriznim stožerima tamo gdje se utakmica igra.

Hrvatski turizam bit će prva grana gospodarstva koja će osjetiti posljedice koronavirusa u svijetu. Ministar Gari Capelli iznio je novinarima neke okvirne brojke:

"Jasno je da ćemo do 1. lipnja izgubiti oko 150.000 Talijana i oko 300.000 Slovenaca koji bi došli u Hrvatsku. A goste iz Kine, Japana i Dalekog istoka smo praktički 'izbrisali' do devetog mjeseca", pobrojao je Capelli.

Iz MUP-a upozoravaju da onaj tko prigodom ulaska u Hrvatsku slaže da nije bio u Italiji, a to se kasnije otkrije, može biti prekršajno i kažnjeno gonjen. Kazna je od 3.000 do 8.000 kuna (450 do 1.050 eura).

XS
SM
MD
LG