Dostupni linkovi

Hrvatska pojačava kontrolu prema Italiji zbog korona virusa


Vojnici sa maskama ispred katedrale Duomo, zatvorene od strane vlasti zbog epidemije korona virusa, u Milanu, Italija, 24. februar 2020.
Vojnici sa maskama ispred katedrale Duomo, zatvorene od strane vlasti zbog epidemije korona virusa, u Milanu, Italija, 24. februar 2020.

Spriječiti ulazak korona virusa u zemlju, a ako ipak uđe, reagirati na optimalan način - tako je ministar zdravstva Vili Beroš opisao zadaću zdravstvenog sustava u Hrvatskoj u situaciji kada se u sjevernoj Italiji bolest ozbiljno proširila. U Hrvatskoj je stanje pod kontrolom, izvijestio je ministar na konferenciji za novinare Kriznog stožera Ministarstva zdravstva. Nema oboljelih, nema novih slučajeva karantene.

"U ovom trenutku nemamo novih slučajeva, što je jako dobro. Međutim, ne treba nas iznenaditi ako neki detektiramo tijekom dana ili tijekom sljedećeg perioda", kazao je Beroš, koji je već ranije najavio kako očekuje da će se "u dogledno vrijeme" korona virus pojaviti i u Hrvatskoj.

Zdravstveni nadzor u izolaciji, koji je do sada vrijedio za osobe koje stižu iz Kine i iz Južne Koreje, uveden je i za osobe koje dolaze iz dviju sjevernotalijanskih pokrajina u kojima je epidemija korona virusa - Lombardije i Veneta. Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak najavio je da će biti uveden za još dvije sjevernotalijanske pokrajine- Emiliu Romagnu i Piemont.

"Mjere se sastoje u sljedećem: naši građani koji se vraćaju iz tog područja bit će stavljeni pod zdravstveni nadzor, što znači da će granična policija pitati odakle dolaze. I ako dolaze iz tih područja koja sam naveo, u tom slučaju će granični sanitarni inspektor izdati rješenje o epidemiološkom nadzoru i obavijestiti područnog epidemiologa za onaj teritorij kamo putnik putuje. Tako da će epidemiolog svaki dan sljedećih 14 dana provjeravati zdravstveno stanje te osobe", pojasnio je Capak.

Ako pak osoba na granici pokaže da ima simptome, odmah će biti izolirana, prevezena u zdravstvenu ustanovu i njen uzorak bit će poslan u Kliniku za infektivne bolesti u Zagrebu da se provjeri radi li se o korona virusu ili ne, kazao je Capak.

Preventivna karantena za srednjoškolce

Srednjoškolcima iz Splita, Rijeke i Omiša koji su se ovaj vikend vratili sa karnevala u Veneciji, a kojima su lokalni epidemiolozi odredili dvotjednu karantenu u kućama – iako je stav Ministarstva da je to preoštra mjera – poručeno je da slušaju upute lokalnih epidemiologa. Na novinarsko pitanje, u kriznom stožeru kažu da i dalje ne vide potrebu za mjerenjem temperature na granici u sezoni gripe, kao i za nošenjem maskica.

Za slučaj potrebe razmatra se mogućnost fizičkog proširenja karantene na neki hotel ili odmaralište na izoliranoj lokaciji u zemlji.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja zabranilo je na mjesec dana sve ekskurzije u Italiju.

"Mislim da je u ovom trenutku dovoljno da na mjesec dana zaustavimo ta putovanja, a naknadno ćemo davati i dodatne upute", kaže resorna ministrica Blaženka Divjak u izjavi novinarima.

Nema opasnosti s broda

Iako je ministar Beroš tek mjesec dana na ovoj funkciji, po ocjeni znanstvene novinarke Jutarnjeg lista Tanje Rudež za Radio Slobodna Evropa (RSE) i ministar i hrvatski zdravstveni sustav dobro odgovaraju na izazove koje je korona virus donio.

"Moj dojam o novom ministru Berošu je puno bolji nego o prethodnom ministru Milanu Kujundžiću. Čini mi se da Beroš od prvog dana vrlo ozbiljno shvaća ovu situaciju s koronavirusom. Sustav u sadašnjoj situaciji dobro reagira, iako rekla bih da u sadašnjem trenutku nijedan zdravstveni sustav u svijetu nije do kraja spreman za ovakve iznenadne događaje kao što je ova nagla epidemija korona virusa. To najbolje pokazuje slučaj broda 'Diamond Princess' koji je dva tjedna bio u japanskoj luci Yokohama, a zaraza se na tom brodu samo širila", zaključuje Tanja Rudež.

U Hrvatskoj nema nijedne osobe zaražene korona virusom. U bolničkoj karanteni zbog sumnje na bolest bilo je 19 osoba, ali osim jedne svi su pušteni kućama kao zdravi, uz obavezu redovitog kontakta s liječnicima. Jedina osoba koja je još u karanteni u zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti "Dr Fran Mihaljević" je jedan od Hrvata, članova osoblja kruzera "Diamond Princess" koji je bio u karanteni u Yokohami u Japanu.

Krizni stožer ne misli da ima bilo kakve opasnosti od zaraze sa broda koji je u ponedjeljak dovezao iz Kine konstrukciju za Pelješki most. Četvorica preostalih Hrvata na brodu u Yokohami su dobro. Nisu pozitivni na korona virus, a kada će ih otpustiti u Kriznom stožeru - ne znaju. Najavljeno je da će konferencije za novinare ubuduće biti održavane svakodnevno.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG