Dostupni linkovi

Dogovoren dnevni red dijaloga Srbije i Kosova 16. jula u Briselu


Josep Borrell i Miroslav Lajčak uoči video konferencije kojom je obnovljen dijalog Srbije i Kosova, 12. jul
Josep Borrell i Miroslav Lajčak uoči video konferencije kojom je obnovljen dijalog Srbije i Kosova, 12. jul

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak izrazio je na kraju video konferencije 12. jula zadovoljstvo što je "nakon 20 meseci ponovo uspostavljen dijalog" između Srbije i Kosova o normalizaciji odnosa.

On je pozdravio konstruktivan angažman strana, u toku sastanka u nedelju kojim je nakon skoro dve godine formlano obnovljen Briselski dijalog.

"Rezultat današnjeg sastanka jeste dogovor glavnih elemenata u procesu, i dogovorili smo dnevni red sledećeg sastanka koji će se održati u Briselu uz fizičko prisustvo strana", izjavio je Lajčak na kraju video-konferencije.

Kako je ranije potvrđeno, dve strane sastaće se u Briselu 16. jula.

Miroslav Lajčak na konferenciji u Briselu, 12. jul
Miroslav Lajčak na konferenciji u Briselu, 12. jul

Susretu u okviru briselskog dijaloga u formatu video konferencije učestvovali su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdulah Hoti (Avdullah Hoti), a njihovi domaćini bili su šef evropske diplomatije Žozep Borelj (Joseph Borell), kao i specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Miroslav Lajčak.

Susret je organizovan u skladu sa ranijom praksom, tako što su predstavnici EU obavili bilatralne razgovore sa dvema stranama, da bi potom prešli na takozvanu trilateralu.

Hoti: Cilj dijaloga recipročno priznanje i puna normalizacija odnosa

Premijer Kosova Avdulah Hoti je na konferenciji u nedelju, 12. jula, popodne ponovio da dijalog nema alternativu i da Kosovo u taj proces ulazi samo sa jednim ciljem - recipročno priznanje i potpuna normalizacija odnosa dve zemlje.

Navodeći da je postignuta saglasnost o sastanku u Briselu 16. jula, Hoti je kazao da je Kosovo spremno da sedne za pregovarački sto kako bi "odbranilo državnost Kosova i zatražilo potpunu normalizaciju".

Po njemu, konačni sporazum treba da obuhvati recipročno priznanje, te reši pitanje nestalih, ratne odštete, povratak katastarskih dokumenata, normalizuje ekonomske odnose i infestrukturne veze.

"To su teme koje će biti tema pregovora od četvrtka pa nadalje", dodao je Hoti.

Hoti je kazao da će u Briselu on predstavljati Kosovo, a da će sa njim biti i državna delegacija koja predstavlja vladajuću koaliciju, dodajući da je i opoziciji pružena mogućnost da se priključi procesu.

Vučić: Dogovorene teme sastanka

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da su dve strane dogovorile teme sastanka koji će biti održan naredne nedelje kada strane budu fizički prisutne u evropskoj prestonici.

"Dijalog pod pokroviteljstvom EU posle dvadeset meseci se nastavlja. Dogovorene su i teme za sastanak u Briselu u četvrtak", objavio je Vučić na Instagramu.

Borelj pozdravio posvećenost obe strane

Visoki EU predstavnik za zajedničku spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj pozdravio je posvećenost strana da nastave dijalog.

On je uoči početka sastanka naglasio spremnost Evropske unije da pomogne stranama da postignu dogovor koji će, prema njemu, obuhvatiti sva nerešena pitanja.

Prema Boreljovim rečima, taj sporazum je ključan za bolju budućnost Kosova i Srbije, te je od presudne važnosti za evropsku perspektivu zemalja, kao i bezbednost i stabilnost regiona.

"Za ove razgovore biće potrebna politička hrabrost obe strane. Biće potrebna posvećenost i angažman u ovom periodu kompromisa i pragmatizma. Nikada nije bilo lako naći rešenja za tako dugotrajne i bolne probleme. Ali zato smo danas tu da pokušamo ponovo", poručio je evropski šef diplomatije.

Nakon video konferenciji EU, Nemačke, Francuske, Kosova i Srbije 10. jula saopšteno je da je zvanični nastavak dijaloga Srbije i Kosova odložen za 16. juli, te da će se strane sastati virtuelno 12. jula, ali da se tada neće fizički pojaviti u evropskoj prestonici.

"Predsednik Francuske Emanuel Makron i kancelarka Nemačke Angela Merkel ohrabrili su predsednika Vučića i premijera Hotija da postignu značajan napredak u pregovorima tokom narednih meseci", navedeno je tada u zajedničkom francusko-nemačkom saopštenju.

Samit u Parizu: Prvi razgovori Hotija i Vučića
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:43 0:00

Predsednik Srbije je trebao iz Pariza da doputuje u Brisel kako bi 11. jula uveče, zajedno sa kosovskim premijerom prisustvovao radnoj večeri sa predsednikom Evropskog saveta Šarl Mišelom (Charles Michel) i evropskim šefom diplomatije Borelom.

Dan kasnije, trebalo je da se održi prva runda političkog dijaloga, kako bi se obeležilo obnavljanje pregovaračkog procesa koji je u zastoju od novembra 2018 godine.

Ovim događajima ne prisustvuje donedavni glavni akter u dijalogu sa kosovske strane, Hašim Tači (Hashim Thaci), protiv kojeg je sada pred Specijalizovanim većima u Hagu podneta optužnica za ratne zločine. Sudija prethodnog postupka ima šest meseci da potvrdi ili odbaci optužnicu, od dana kada je ona podneta u aprilu.

Specijalizovano tužilaštvo je 24. juna saopštilo da je podnelo optužnicu protiv Tačija. Predsednik Kosova je u danu kada je optužnica obelodanjena krenuo put Vašingtona, gde je 27. juna trebao da se održi sastanak Kosova i Srbije u Beloj kući, uz posredstvo specijalnog izaslanika američkog predsednika Ričarda Grenela (Richard Grenell). Na pola puta, Tači je otkazao dalje putovanje, a ubrzo je otkazan i sastanak u Beloj kući.

Dve strane teže postizanju konačnog sporazuma o normalizaciji odnosa koji bi, kako je EU posrednik Miroslav Lajčak izjavio nedavno u Prištini, trebao biti održiv, prihvatljiv kako za region tako i za EU, ali i koji će rešiti sva nerešena pitanja.

XS
SM
MD
LG