Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Suđenje Hardinaju će se djelimično ponoviti


Ramuš Haradinaj prilikom izricanja drugostepene presude 21. jula 2010. godine
Bivši premijer Kosova Ramuš Haradinaj i dvojica suoptuženih zapovjednika OVK ponovno su se našli u pritvoru Haškog suda nakon izricanja drugostupanjske presude.

Naime, njihovo suđenje djelomično će se ponoviti, odlučilo je haško žalbeno Vijeće i to po šest od ukupno 37 točaka optužnice koje se odnose na zločine nad zatočenicima u logoru OVK u selu Jablanica kod Dečana 1998. godine.

Žalbeno Vijeće Haškog suda djelomično je uvažilo žalbu Tužiteljstva na oslobađajuće prvostupanjske presude Ramušu Haradinaju, Idrizu Balaju i Ljahu Bahrimaju.

Predsjedavajući žalbeni sudac Patrick Robinson, koji je inače suprotnog mišljenja od većine kolega sudaca u vezi djelomičnog ponavljanja suđenja, podsjetio je tijekom izricanja drugostupanjske presude na osnovu žalbe Tužiteljstva koji je uzet u obzir riječima sudske prevoditeljice.

"U svom prvom žalbenom osnovu Tužilac tvrdi da je pretresno veće pogrešilo kada je odbilo zahtev Tužioca za dodatnim vremenom potrebnim kako bi se iscrpeli svi razumni koraci da se obezbedi svedočenje dva ključna svedoka i kada je naložilo da tužilac završi izvođenje svojih dokaza pre nego što su ti razumni koraci preduzeti,"
rekao je Robinson.

Prve reakcije u Prištini na ponovljeno suđenje Haradinaju dolaze iz njegove Alijanse za budućnost Kosova u kojoj ocenjuju da je odluka Haškog tribunala politički motivisana.

Blerim Shala, potpredsednik alijanse, izjavio je da je vest o delimičnom ponavljanju suđenja Ramušu Haradinaju, predsedniku alijanse, veoma loša vest za ovu partiju, za građane Kosova, kao i za samu državu Kosovo.

U Srbiji je premijer Mirko Cvetković izrazio zadovljstvo što će se Haradinaj ponovo naći pred sudom, a Bruno Vekarić, zamenik tužioca Srbije za ratne zločine rekao je da je to velika pobeda Tužilaštva u Hagu u borbi za prava žrtava.

Ramuš Haradinaj (D) i Lah Bahrimaj (L) prilikom izricanja drugostepene presude 21. julka 2010. godine
Žalbeno Vijeće je zaključilo kako su haški suci u procesu protiv Haradinaja i njegovih suoptuženika više brige vodili o ekspeditivnosti procesa, odnosno njegovom što ranijem završetku nego o dodatnom vremenu koje je tužitelj zatražio u svrhu omogućavanja svjedočenja dvojice, kako je naveo, ključnih svjedoka protiv optuženih.

Riječima suca Robinsona Žalbeno albeno vijeće je stoga zaključilo:

"Da je Pretresno vijeće propustilo poduzeti potrebne korake kako bi se suzbilo zastrašivanje svjedoka koje je obilježilo suđenje od početka do kraja. S obzirom na potencijalnu važnost ovih svjedoka za tezu tužitelja ova greška je narušila pravičnost postupka i dovela do neostvarenje pravde.“

Suđenje će se tako ponoviti po šest točaka optužnice kojima se optužene tereti za ubojstva, okrutno postupanje i nehumane postupke, kao kršenje zakona i običaja ratovanja koje su navodno počinili u selu Jablanica protiv otetih civila osumnjičenih za suradnju sa srpskim snagama.

Sporni svjedoci koji se nisu pojavili u Haagu su bivši pripadnici OVK u Jablanici, a iako su dali inkriminirajuće izjave tužiteljstvu protiv optuženih, odbili su svjedočiti zbog uznemiravanja i zastrašivanja. Žalbeno vijeće ukinulo je oslobađajuće presude za Haradinaja, Balaja i Brahimaja vezane uz logor u Jablanici te potvrdilo prvostupanjsku presudu Brahimaju od šest godina zatvora na koju je osuđen zbog drugih zločina iz optužnice.

"Pošto je Pretresno vijeće zasnovalo svoju osuđujuću presudu gospodinu Brahimaju na više od jednog motiva i dalje ostaje presuda gospodinu Brahimaju za mučenje svjedoka 3", rekao je sudija

Iako je najavio kako neće nazočiti izricanju drugostupanjske presude Haradinaj je ipak stigao u Haag, što se može objasniti i tajnim nalogom za uhićenje izdatim od Haškog suda koji je sada objavljen.

Sva trojica optuženih zadržani su u pritvoru Haškog suda do daljnjega.

****
Mogli bi vas interesovati i ovi tekstovi:
Haradinaj se već politički aktivirao
Poraz međunarodne pravde
Povratak Haradinaja

Jelačić: Haradinaj uhapšen u Prištini

Jelačić: Haradinaj uhapšen u Prištini

Bivši kosovski premijer Ramuš Haradinaj je uhapšen u utorak u Prištini odakle je prebačen u pritvorsku jedinicu Haškog tribunala u Sheveningenu, gdje se nalazi sa dvojicom suoptuženika, potvrdila je u izjavi za program RSE portparolka Haškog tribunala Nerma Jelačić.

"Ramuš Haradinaj je u toku jučerašnjeg dana prebačen iz Prištine u Hag u skladu s nalogom za hapšenje koji je izdat pod oznakom tajnosti i od juče se nalazi u pritvorskoj jedinici Haškog tribunala," rekla je Jelačić.

Ardian Gjini, potpredsednik Haradinajove Alijanse za Budućnost Kosova, je rekao da je bivši kosovski premijer u Hag otputovao samostalno i da je pritvoren po dolasku u Hag:

"Ramuš Haradinaj je zadržan u Hagu, a tamo je iz Prištine išao da prisustvuje sednici Suda."
  • 16x9 Image

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG