Dostupni linkovi

Poraz međunarodne pravde


Ramuš Haradinaj
Ramuš Haradinaj

Oslobađajuća presuda Ramušu Haradinaju ujedinila je sve političke partije u Srbiji u oceni da je takva presuda sramotna. Navodi se, međutim, da je jedan od razloga takve presude i loše pripremljena optužba.

Najviši državni funkcioneri Srbije, predstavnici političkih stranaka i nevladinih organizacija ocenili su da oslobađajuća presuda bivšem vođi OVK Ramušu Haradinaju predstavlja sramotnu presudu Haškog tribunala i poraz međunarodne pravde. Stranke desne orijentacije su odmah rekle da se oslobađajućom presudom Haradinaju potvrdjuje da Haški tribunal postoji da bi sudio srpskom narodu, vojsci, policiji i političarima, dok liberalno demokratske stranke ovakvu odluku vide kao poraz pravde i vetar u jedra antihaškim snagama u Srbiji.

Bivši ministar pravde Vladan Batić istakao je da presuda predstavlja "definitivni sumrak" Haškog tribunala i "šamar" principu univerzalne pravde:

"Kao neko ko se više od tri godine bavio prikupljanjem dokaza o zločinima čelnika OVK, mogu i moram da kažem da je Ramuš Haradinaj pojedinačno najveći ratni zločinac u Evropi posle drugog svetskog rata. Njegov su ruke krvave do lakata. On nije prikrivao svoje zločine. On je lično otimao i ubijao, on je naređivao ubistva i otmice i on je morao da odgovara po komandnoj odgovornosti kao pretpostavljneni. Znači, dokaza je bilo na pretek. Šta smo dalje utvrdili - da je Ramuš Haradinaj direktno naredio više od 200 ubistava, više od 200 otmica i da je lično učestvovao u 60 ubistava. Sav taj materijal smo dostavili Haškom tribunalu."

Korak dalje otišao je premijer tehničke Vlade Vojislav Koštunica, koji je pozvao Evropsku uniju da saopšti da li i posle odluke da Ramuš Haradinaj nije ratni zločinac, smatra da je Haški tribunal institucija koja je kredibilna i merodavna da uslovljava stepen saradnje Srbije sa EU:

"Evropska unija već godinama Haški tribunal stavlja kao ključno merilo za nastavak saradnje sa Srbijom. Pošto je Haški tribunal doneo mračnu odluku da izda zvaničnu potvrdu da je Ramuš Haradinaj nevin i da nije ratni zlikovac, bilo bi neophodno da čujemo koji je sada zvaničan stav EU o ovom izrugivanju pravdi."
Vesna Petrović iz Beogradskog centra za ljudska prava kaže za naš program da je ovakva rekacija premijera logična ali i da Srbija mora da ispunjava međunarodne obaveze, bez obzira da li su one uslov za članstvo u EU ili ne:

"Poprilično je logično da premijer tako nešto sada kaže, iskoristi priliku koja za nas nije nimalo zgodna, kada je Ramuš Haradinaj oslobođen. Ono što ja odavno mislim za Tužilaštvo Tribunala, mislim je da ono izlazi na suđenja a da nije apsolutno spremno. Kada se predmet jednom nađe pred sudom sud rešava u skladu sa dokaza koji stoje pred njim. Tako da je veća šteta nego korist to što je taj slučaj došao pred Haški sud. Što se tiče naše saradnje u pogledu tog uslova koji EU postavlja samo u odnosu saradnje sa Haškim tribunalom, taj zahtev nije nov."

Na drugoj strani, političke partije koje se zalažu za saradnju sa Tribunalom ističu da će oslobađajuća presuda Haradinaju doprineti opštoj slici koja vlada da je to politički sud a ne sud gde se odgovara za zločine bez obzira ko ih je počinio, kaže Vladan Batić:

"Ja sam rekao da će mnogi zluradi da iznalaze razloge i opravdajanja i još više da se inate, prkose posle jedne ovakve odluke, koja priznajem zbunjuje poštenog čoveka. Međutim ova klima koja se ovakvim odlukama nekih međunarodnih institucija stvara, udaljava proevropsku Srbiju od pobede 11 maja."

Predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava Sonja Biserko kaže je da je oslobađajuća presuda Haradinaju rezultat lošeg vođenja slučaja pred Haškim tribunalom jer je optužnica loše napisana i na osnovu nje nije dokazana krivica Haradinaja:

"
Pre svega radi se o jednoj lošoj optužnici koja nije niti bila dovoljno pripremljena a još manje dovoljno obrađena tokom procesa. To se Tužilaštvu desilo sa procesom 'vukovarske trojke', tako da to nije prvi put. Drugo, mislim da je ta optužnica na brzinu dizana, na veliki pritisak Beograda. Očigledno se pokazalo da jedna takva hitnja ima svoj danak u ovakvim presudama. Kažem, već se to desilo u presudama sa 'vukovarskom trojkom'. Prema tome, Beograd ne može da ima dva aršina za reakcije. Kada je bio slučaj 'vukovarska trojka', onda su svi likovali, pa sad se to isto tako dešava na Kosovu."
U srpskom Tužilaštvu za ratne zločine kažu da je oslobađanje pred Haškim tribunalom jednog od komandanata bivše OVK Ramuša Haradinaja "ruganje pravdi" i najavljuju da će Tužilaštvu ponuditi dodatne dokaze o odgovornosti Ramuša Haradinaja. Portparol srpskog Tužilaštva za ratne zločine Bruno Vekarić:

"Naravno, mi ne želimo da negiramo istorijsku ulogu Haškog tribunala u onom trenutku kada se političke elite nisu bile spremne da se suoče sa temom ratnih zločina, kada nisu bile spremne da izvedu bilo koga pred sud ali nažalost danas svi mi koji smo se zalagali za sporovođenja zakona o saradnji sa Haškim sudom, naravno zalagaćemo se i dalje, ali jednostavno smo razočarani ovakvim epilogom."
XS
SM
MD
LG