Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Haradinaj pozvao srpsko tužilaštvo na istragu


Ramuš Haradinaj

Ramuš Haradinaj, koga je Haški tribunal oslobodio optužbi za zločine na Kosovu, pozvao je srpsko Tužilaštvo za ratne zločine da na Kosovu istraži navode kojima ga terete, tvrdeći da nije kriv za smrt šest srpskih civila u Metohiji, za šta je bio terećen u optužnici haškog tužilaštva. U Beogradu kažu da su dostavili dovoljno dokaza, ali je pitanje koliko je tužilaštvo Tribunala obuhvatilo i izvelo sve te dokaze.

U intervjuu jagodinskoj televiziji Palma Plus, govoreći na srpskom jeziku, Ramuš Haradinaj je pozvao organe gonjenja u Srbiji da ako imaju neke dokaze o njegovoj odgovornosti to dostave sudu u Hagu. Nekadašnji ministar pravde Vladan Batić, koji je aktivno učestvovao u sakupljanju dokaza protiv Haradinaja, kaže da je ovakva izjava nekadašnjeg vođe OVK licemerna:

"To je jedna krajnje licemerna izjava. Dokaza je bezbroj i na potezu je, naravno, opet tužilaštvo tribunala. Nadam se da će tužilaštvo uložiti žalbu, za to ima sijaset argumenata, i videćemo kako će sud reagovati po toj žalbi. Mi smo priložili desetine hiljada dokumenata, ko god je imao neki dokaz ili trag o zločinima na Kosovu mi smo to prikupili, skenirali i poslali tribunalu. Za razliku od Čekua, koji je takođe vidljiv u dokazima do kojih smo došli, i Tačija, koji nije toliko primetan, Haradinaj nije ni krio te svoje zločine, on se hvali tim zločinima - ponavljam, ima sijaset dokaza pored iskaza svedoka. Dakle, čovek je jednostavno slavio zločin i on je jedini, čini mi se, ili među malobrojnim optuženicima Haškog tribunala koji je bio i egzekutor i nalogodavac i koji može da odgovara, i treba da odgovara, i po komandnoj odgovornosti. Sve to i dimenzije zločina, za nas je sada, u Haradinajevom postupanju i činjenju, kritična prilika."

Predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko kaže da srpsko tužilaštvo i pored 200 hiljada stranica dokaza, koji su poslati u Hag, ne veruje da srpska strana ima nove dokaze koji bi možda mogli da potvrde optužnicu haškog tužilaštva:

"Najveći deo tih dokaza je dala Srbija i to dok je Batić bio ministar. Drugo, što se tiče komandne odgovornosti na Kosovu, dole se ta kategorija ne može sprovesti zato što je to bila gerilska borba. Znam da su i Hjuman rajts voč i mnogi drugi pokušavali da utvrde da li je postojala ta komandna odgovornost, odnosno jedan centar koji se bavio time nije uspeo da utvrdi tako nešto. Zbog toga je ta optužnica, u slučaju Haradinaj, od početka bila na užasno slabim nogama i nije bilo dokaza za uspostavljanje te vrste komandne odgovornosti. Mislim da srpske vlasti nemaju tu vrstu dokaza, takvih dokaza nemaovde, a da ih je i bilo sigurno bi ih dali tribunalu onda kada su davali i onih 200.000 stranica."


Sumnju da se mogu izvesti novi dokazi ima i nekadašnji član komisije za nestale Gvozden Gagić. Za sve što se imalo dokaze je ponuđeno tribunalu i jedino je pitanje da li je tužilaštvo tribunala obuhvatilo i izvelo sve te dokaze, dodaje Gagić:

"Sumnjam da se mogu izvesti novi dokazi jer mislim da je sve što smo imali od dokaza ponuđeno tribunalu. Pitanje je samo da li je tužilaštvo tribunala obuhvatilo sve dokaze, da li je izvelo sve dokaze, jer iz onoga što sam čuo, pročitao i pratio tom optužnicom je obuhvaćeno vrlo malo zločina nad Srbima. U svakom slučaju, optužnica se može pojačati sa novim dokazima, ali isključivo na iste događaje. To može imati uticaja na suštinu presude, ali u to sumnjam - da je bilo namere da optužnica i presuda budu drugačije sve bi se uradilo kvalitetnije jer je dokaza bilo sasvim dovoljno. Na kraju krajeva, ako pođemo samo od knjige Ramuša Haradinaja, dokaza o njegovim zločinima je bilo mnogo. Da li je mali dokaz Radonjičko jezero, gde je oko 40 lica izgubilo živote, od kojih je većina pronađena i identifikovana? Samo taj jedan događaj je bio dovoljan za osuđujuću presudu, s obzirom na njegovu komandnu odgovornost i lično učešće u samom događaju."

Niko iz srpskog tužilaštva nije bio dostupan za komentar na izjavu Haradinaja da ukoliko tužilaštvo ima nove dokaze da ih dostavi sudu u Hagu. Međutim, iz tužilaštva je ranije najavljeno da će iz slučaja pravosnažne presude Antonu Lekaju dokazati komandnu odgovornost Haradinaja zbog zločina na Radonjičkom jezeru. Takođe je ponuđeno da u drugostepenom postupku zamenici srpskog tužioca, koji su učestvovali u istrazi oko Radonjičkog jezera, biti ponuđeni Haškim tužiocima kao pomoć..

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG