Dostupni linkovi

Povratak Haradinaja


Priština, Albanci sa slikom Ramuša Haradinaja
Priština, Albanci sa slikom Ramuša Haradinaja

Ramuš Haradinaj, koga je u četvrtak Haški tribunal slobodio krivice, stigao je u Prištinu. Kosovske institucije su pozdravile odluku Suda, ističući da je protiv srpskih snaga bezbednosti vođena oslobodilačka borba.

Rukovodstvo Alijanse za budućnost Kosova, predstavnici nekih političkih partija, Kosovskog zaštitnog korpusa i brojni građani dočekali su na prištinskom aerodromu bivšeg komandanta Oslobodilačke vojske Kosova i nekadašnjeg kosovskog premijera, Ramuša Haradinaja.
Haradinaj je iz Haga stigao na Kosovo, pošto ga je Tribunal oslobodio optužbi za zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja. Na aerodromu nije organizovan svečani doček, iako je prethodno bilo najavljeno.
Brojni novinari su insistirali da im se Haradinaj obrati, ali se on samo pozdravio za zvaničnicima. Očekuje se da se u večernjim satima bivši premijer Kosova a sada opozicionar obrati građanima putem tri nacionalne televizije.
Posle oslobađajuće presude u četvrtak popodne i u večernjim satima građani i simpatizeri su slavili. Odmah posle presude Haradinaj se obratio građanima Kosova. U pismenom saopštenju on je naveo da su sve optužbe bile netačne što je od važnosti za Kosovo.
“Ta odluka jača Kosovo. Danas, kao slobodan i suveren narod gradimo dinamično društvo, koje će poštovati vladavinu zakona i prava svih građana”, navodi se u poruci.
Inače, tokom dana televizije emituju spot posvećen Haradinaju pod motom “Dobrodošao na Kosovo”. Mediji se bave analizama povratka bivšeg premijera na političku scenu, kojeg ovdašnja javnost vidi kao dinamičnu ličnost.
Ocenjuje se da će Haradinaj imati svoje mesto u političkom životu. Smatra se da će njegova partija kao jaka opozicija, doprineti razvoju Kosova.
Prethodno su predsednik Kosova, Skupština i Vlada pozdravili odluku Haškog suda da Haradinaja oslobodi svih optužbi, uz ocenu da je OVK vodila pravednu borbu.
XS
SM
MD
LG