Dostupni linkovi

Tači i Haradinaj se sreli sa predstavnicima Saveta za sigurnost SAD


Ilustracija
Ilustracija

Zvaničnici Nacionalnog saveta za sigurnost Sjedinjenih Američkih Država, John Erath direktor za Evropska pitanja i Brad Berkley direktor za Balkan sastali su se u sredu u Prištini sa predsnikom i premijerom Kosova, Hašimom Tačijem i Ramušom Haradinajem.

U saopštenju Vlade Kosova nakon sastanka, navodi se da je Haradinaj na sastanku kazao da je Kosovo spremno za pravno obavezujući sporazum sa Srbijom koji će doprineti recipročnom priznanju sa postojećim granicama.

Takođe, on je dodao da je Kosovo spremno da preuzme obaveze za učlanjenje u NATO, UN, EU, i ostale organizacije.

Haradinaj je takođe istakao da je Kosovo posvećeno slobodnoj trgovini unutar Zapadnog Balkana, dodajući da bi sveobuhvatni sporazum trebao da uključi i reguliše pitanje slobodne trgovine između Kosova i Srbije.

U saopštenju predsedništva Kosova navodi da se da su američki zvaničnici ponovili jasan stav američke vlade da se taksa od 100 odsto na robu iz Srbije i BiH treba suspendovati, kako bi se omogućo nastavak dijaloga i napori za postizanjem sveobuhvatnog sporazuma između Kosova i Srbije.

Dodaje se da je Tači uverio američke zvaničnike da se ni pod kojim uslovom i ni pod kakvim okolnostima neće dovesti u rizik odnos i prijateljstvo Kosova sa SAD-om.

"Državne institucije trebaju što pre da poduzmu konkretne korake u skladu sa prijateljskim savetima SAD-a. Te odluke trebaju da budu u funkciji očuvanja i ojačavanja strateške saradnje sa SAD-om i naših državnih napora za dijalog i postizanje mirovnog sporazuma", kazao je Tači, dodaje se u saopštenju.

XS
SM
MD
LG