Dostupni linkovi

Godišnjica ubistva Olivera Ivanovića: Tri godine, tri optužnice, i dalje bez presude


Mural sa likom Olivera Ivanovića u Beogradu, 2019. godina
Mural sa likom Olivera Ivanovića u Beogradu, 2019. godina

Treća godišnjica od ubistva političara sa Kosova, lidera Građanske inicijative „Sloboda, demokratija, pravda“ (SDP) Olivera Ivanovića, navršava se u subotu, 16. januara, a ubice ili nalogodavci tog atentata još uvek nisu poznati, iako je kosovsko tužilaštvo do sada podiglo tri optužnice.

Specijalno tužilaštvo je 2. decembra 2019. podiglo prvu optužnicu, da bi već 30. decembra tadašnji tužilac Sulj Hodža (Syl Hoxha) dostavio drugu, izmenjenu optužnicu na osnovu koje je pripremno ročište održano 11. februara 2020. godine.

Tada su se optuženi Nedeljko Spasojević, Marko Rošić, Rade Basara, Silvana Arsović, Dragiša Marković i Žarko Jovanović izjasnili da nisu krivi za optužbe koje im se stavljaju na teret, dok su preostala trojica optuženih, Zvonko Veselinović, Milan Radoičić i Željko Bojić još uvek u bekstvu.

Za tri godine tri optužnice

U međuvremenu je novembra 2020. godine podignuta i treća optužnica jer je Apelacioni sud u Prištini vratio Specijalnom tužilaštu optužnicu na dopunu a nakon što su advokati odbrane uložili žalbu na rešenje o odbijanju prigovora na dokaze i zatražili da se optužbe odbace.

Međutim, pripremno ročište na osnovu nove optužnice do sada je već dva puta odloženo.

Hiljadu sveća za Olivera Ivanovića
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:03 0:00

Najpre je 4. decembra 2020. godine ročište odloženo na nedelju dana iz proceduralnih razloga, da bi 11. decembra ponovo bilo odloženo na neodređeno vreme jer je sudija doneo odluku da advokat Faruk Korenica ne može da brani Nedeljka Spasojevića jer je u predkrivičnom postupku bio pravni zastupnik Radetu Basari.

Tom (Gashi) Gaši, aktuelni advokat Radeta Basare, kaže da je nova optužnica samo dopunjena i da u njoj nema značajnih izmena “imajući u vidu da su njome obuhvaćeni isti ljude koji se terete za gotovo identična krivična dela”.

“Apelacioni sud je naložio tužilaštvu da izmeni optužnicu, oni su to uradili ali nema ozbiljnih izmena”, navodi Gaši i napominje da bi suđenje moralo da počne uskoro.

“Predmet je veliki i može da traje mesecima”, podvlači Gaši.

Međutim, advokatica Jovana Filipović kaže da je Specijalno tužilaštvo Kosova, u novoj optužnici u slučaju ubistva Olivera Ivanovića, izvršilo prekvalifikaciju pojedinih krivičnih dela pa se tako sada Silvana Arsović tereti za teško ubistvo umesto za pomaganje u izvršenju krivičnog dela teškog ubistva.

Filipović brani optuženu Silvanu Arsović, koja je bila sekretarica ubijenog Olivera Ivanovića, a kojoj se u novoj optužnici na teret stavlja i učestvovanje u organizovanoj kriminalnoj grupi, te zloupotreba službenog položaja.

Takođe, u novoj optužnici i Marko Rošić se tereti za teško ubistvo umesto za pomaganje u izvršenju krivičnog dela teškog ubistva i za zloupotrebu službenog položaja.

“U obrazloženju nove optužnice se spominju i dva nova lica, koja su navodno učestvovala u organizovanoj krivičnoj grupi, koja se spominje u optužnici, ali mi nemamo dela koja im se stavljaju na teret i navodi se da su nepoznati organima reda. Dakle, u tom obrazloženju se navodi da postoje ta dva nova lica ali niko nov nije optužen”, kaže Filipović.

Oliver Ivanović je ubijen 16. januara 2018. godine sa šest hitaca u leđa, ispred prostorija njegove stranke u Severnoj Mitrovici.
Oliver Ivanović je ubijen 16. januara 2018. godine sa šest hitaca u leđa, ispred prostorija njegove stranke u Severnoj Mitrovici.

Istraga i u Srbiji

Osim na Kosovu, istragu ubistva Olivera Ivanovića vodi i Specijalno tužilaštvo Srbije.

Miroslav Ivanović, brat ubijenog Olivera, napominje da su nadležne institucije te 2018. godine davale velika obećanja, te da su uveravali porodicu da će rezultati istrage vrlo brzo biti poznati a počinioci izvedeni pred lice pravde.

“Ništa od toga do dana današnjeg nije učinjeno. U Prištini se vodi istraga po pitanju ubistva, u toj optužnici nema lica koja su izvršila dela, nalogodavaca, direktnih pomagača … U Beogradu se događa pak nešto drugo, to je predistražni postupak. Sa ove pozicije sve mi liči na zamagljivanje očiju javnosti, ništa drugo”, navodi on.

Miroslav Ivanović, po profesiji sudija, je uveren da je moglo mnogo više da se učini kada je u pitanju istrga ubistva njegovog brata. Kako kaže na “raznim konferencijama za novinare se navodilo kako će za nekoliko dana biti saopštena imena ubica i nalogodavaca”.

“Ubistvo je izvršeno u centru grada, u sred bela dana, uz prisustvo velikog broja lica, šest hitaca je ispaljeno, tako nešto se otkriva za tri dana a ne za tri godine”, poručuje Ivanović i dodaje da je porodica ubijenog Olivera “prepuna razočarenja”.

“Vidite i sami, pominjala su se imena nekih lica koja se dovode u kontekst ubistva. Međutim, stekao sam utisak da se ta lica u javnosti brane, od toga da nisu izvršioci što je krajnje neobično, umesto da se nešto preduzme da se otkrije, jesu li ili nisu. Ovo samo ide u prilog ubicama i nalogodavcima jer vreme prolazi, dokazi se relativizuju, činjenice se zaboravljaju”, podvlači Miroslav Ivanović.

Ističe da je u interesu javnosti da se rasvetli ovaj slučaj ubistva jer se javnost “u velikoj meri identifikovala sa Oliverom”.

“Kako bi to žargonski u narodu neko rekao, ako se Oliveru to moglo desiti a šta ćemo mi onda da razmišljamo dalje”, poručuje Ivanović.

On zaključuje da je ubistvo Olivera Ivanovića unelo nesigurnost među narodom ali i među političkim predstavnicima Srba “koji misle drugačije”:

“Ma ne možete ubiti čoveka samo zato što je drugačije mislio, imao neke drugačije političke stavove o svemu tome kako treba živeti i organizovati život u jednoj sredini”.

Detalji o Ivanoviću

Oliver Ivanović je ubijen 16. januara 2018. godine sa šest hitaca u leđa, ispred prostorija njegove stranke u Severnoj Mitrovici.

Bio je nosilac liste "Sloboda demokratija pravda - Oliver Ivanović" na kosovskim lokalnim izborima, koji su održani novembra 2017. godine, par meseci pre njegovog ubistva.

Memorijalna ploča na mestu ubistva Olivera Jovanovića
Memorijalna ploča na mestu ubistva Olivera Jovanovića

Tokom predizborne kampanje za te lokalne izbore, zbog zastrašivanja Srba na severu Kosova, četvoro kandidata sa njegove liste se povuklo a njemu je u Severnoj Mitrovici, jednoj od četiri severnokosovske opštine sa većinskim srpskim stanovništvom, zapaljen i automobil.

Tada je sa osvojenih 1.051 glasova dobio odborničko mesto u Skupštini opštine Severna Mitrovica.

Takođe, Ivanović je početkom 2014. godine bio jedan od kandidata za predsednika opštine Severne Mitrovice, kada je uhapšen pod sumnjom da je počinio ratni zločin nad kosovskim albanskim civilima tokom 1999. i 2000. godine.

2016. godine je osuđen na devet godina zatvora da bi Apelacioni sud Kosova februara 2017. naložio ponovno suđenje u aprilu mu je ukinut kućni pritvor i omogućeno mu je da se brani sa slobode.

XS
SM
MD
LG