Dostupni linkovi

DIK: SDSM u blagom vodstvu, Zaev: Imamo tri poslanika više


Postizborno slavlje SDSM-a u Severnoj Makedoniji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:31 0:00

Postizborno slavlje SDSM-a u Severnoj Makedoniji

Koalicija "Možemo" predvođena Socijaldemokratskim savezom Makedonije (SDSM) je u blagoj prednosti sa osvojenih 36,13 odsto glasova na vanrednim parlamentarnim izborima, saopštila je 16. jula rano ujutru Državna izborna komisija (DIK) nakon prebrojanih 93,96 odsto glasova. Konačne rezultate DIK će saopštiti u toku dana.

Drugoplasirana je VMRO-DPMNE sa 34,65 posto, a zatim slede dosadašnji koalicioni partner vlasti DUI sa 11,57 posto, Savez za Albance 8,78 posto, Levica 3,96, DPA 1,48 i Integra 1,33 odsto.

Koalicija predvođena SDSM-om vodi u prvoj, četvrtoj i petoj izbornoj jedinici, VMRO-DPMNE u drugoj i trećoj, a DUI pobeđuje u šestoj izbornoj jedinici.

Lider SDSM-a Zoran Zaev izjavio je u četvrtak rano ujutru da je njegova koalicija na izborima osvojila najmanje tri poslanika više od opozicione VMRO-DPMNE, ali da bi se ta razlika nakon konačnog brojanja glasova mogla povećati na četiri ili pet.

"Imali smo mirne, dostojanstvene, slobodne, demokratske i sigurne izbore", rekao je Zaev na konferenciji za medije u hotelu Bellevue, gdje se nalazi izborni štab SDSM-a.

Generalni sekretar SDSM-a Ljupčo Nikolovski i DUI su proglasili pobedu na izborima.

VMRO-DPMNE ulazi u utrku za formiranje nove vlade, jer je postojeća istrošena i vrijeme je za promjene, izjavio je generalni sekretar stranke, Igor Janušev.

„Trka je neizvesna, čekaćemo do jutra da vidimo konačne rezultate. Već smo mnogo puta jasno stavili do znanja s kim možemo pregovarati o sledećoj vladi, ali još ćemo čekati da vidimo kako će se na kraju podeliti mandati", rekao je Janushev.

Zanimljivo je da je nekoliko sati nedostupna internet stranica Državne izborne komisije. Kako je rekao predsednik DIK-a Oliver Derkoski, sajt je bio cilj hakerskog napada spolja, dodajući da za sada neće otkrivati više detalja o tome.

Kako se glasalo u vreme pandemije?

Nešto više od milion i 800 hiljada glasača u Severnoj Makedoniji imalo je pravo glasa 15. jula za 120 poslanika u novom, desetom po redu parlamentarnom sastavu.

Prema podacima DIK-a, odziv glasača do 20:45 sati je bio 50,86 odsto.

Izbori se razlikuju od dosadašnjih zato što se održavaju u vreme pandemije korona virusa, koja je nametnula neka nova pravila i protokole.

Prijava na biračko mesto, Skoplje
Prijava na biračko mesto, Skoplje

Niko nije smeo da glasa ako ne nosi zaštitnu masku.

Maska se na kratko skidala da bi glasač bio identifikovan od strane biračkog odbora. Svaki glasač je bio obavezan da drži rastojanje od dva metra pred objektom i na ulazu na glasačkom mestu.

Pre ulaska i na izlazu građani su morali dezinfikovati ruke.

Glasači nisu morali nositi rukavice, ali su one bile obavezne za članove biračkih odbora.

Zdravstveni protokol za izbore u Severnoj Makedoniji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:50 0:00

DIK je bio dužan da obezbedi uslove za dezinfikovanje svakog glasačkog mesta pre i posle glasanja, prozori u prostorijama u kojima se glasa morali su biti sa otvorenim prozorima ili se provetravati svaki sat.

U prostorijama je bilo dozvoljeno da bude prisutno onoliko glasača koliko ima paravana za glasanje. Na ovaj način, kažu iz DIK-a, obezbedili su sve uslove za sigurno glasanje i pozvali građane da se pridržavaju mera za zaštitu.

Na petim vanrednim izborima od ukupno deset učestvovalo je više od 1.500 kandidata za poslanike iz 15 koalicija i partija.

Poslanička mesta će biti popunjena po takozvanom Dontovom modelu, odnosno mandati će se rasporediti po principu proporcionalne zastupljenosti.

Glasanje produženo do 21 sat

Redovan termin za izbore je trebao biti 11. decembar ove godine, ali u oktobru partije su donele odluku da se ide na prevremene izbore, zato što Severna Makedonija nije dobila datum za početak pristupnih pregovora sa EU i pored promene imena zemlje. Odluka o pristupnim pregovorima je ipak doneta u martu tekuće godine.

Izbori su bili zakazani za 12. april, ali kasnije su odloženi zbog pandemije korona virusa.

BLOG UŽIVO O KORONA VIRUSU

Zbog istog razloga izbori su trajali tri dana, a u glavnom izbornom danu glasanje je produženo za dva sata i umesto do 19 sati, kao što je bilo do sada, građani su glasali do 21 sat.

U ponedeljak, 13. jula, svoj glas je dalo 723 pozitivnih na korona virus, a drugog dana su glasali zatvorenici, bolesni i iznemogli ljudi, kao i oni koji se nalaze u domovima za stare.

Tok glasanja pratilo je više od 2.500 domaćih i oko 100 stranih posmatrača. Akreditovano je 55 stranih novinara i 56 prevodilaca.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG