Dostupni linkovi

Prevremeni izbori u S. Makedoniji 15. jula, sa opozicijom


Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski i lideri stranaka na sastanku 17. marta na kome je dogovoreno odlaganje izbora predviđenih za 12. aprii.
Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski i lideri stranaka na sastanku 17. marta na kome je dogovoreno odlaganje izbora predviđenih za 12. aprii.

Zaključujemo 15. jul kao datum za prevremene parlamentarne izbore, na kojim će učestvovati i opozicija, rekao je u ponedeljak (15. juna) Zoran Zaev, predsednik vladajućeg Socijaldemokratskog saveza (SDSM).

Zaev je na konferenciji za novinare rekao da je telefonski razgovarao sa liderom opozicione VMRO DPMNE Hristijanom Mickoskim, koji mu je potvrdio da će njegova partija učestvovati na izborima.

“Tražili su sredinu jula, evo im sredina jula”, izjavio je Zaev, pozivajući Mickoskog da javno potvrdi da će učestvovati na izborima.

Lider opozicione VMRO DPMNE Hristijan Mickoski je potvrdio da će njegova partija učestvovati na izborima. On je ubeđen da će „zajedno sa narodom pobediti izvor krize“, a to su, prema njegovim rečima, Zaev i SDSM.

"Oba uslova koja smo tražili, prihvaćeni su, protokol za zaštitu zdravlja građana i misija OEBS-a/ODIHR", ističe Mickoski.

Odluka o datumu izbora dolazi nakon višenedeljne neizvesnosti o terminu i u vreme kada država funkcioniše bez Parlamenta, raspuštenog u februaru. Vlast je po raspuštanju Parlamenta preuzela takozvana tehnička vlada, u kojoj nekoliko članova ima i opozicija.

Prevremeni izbori su bili zakazani za 12 april, ali su odloženi zbog pandemije korona virusa. Predsednik države Stevo Pendarovski je nekoliko puta proglašavao vanredno stanje, a Vlada tvrdila izbori trebaju biti održani 22 dana nakon okončanja tog stanja. U međuvremenu, SDSM je želeo da se na glasanje ide još početkom juna, ali je taj datum pomeran.

Mickoski je u međuvremenu zatražio od predsednika Pendarovskog da se u državi nastavi vanredno stanje, kako bi se ispunila dva uslova za održavanje izbora. Prvi je da se izradi protokol za zaštitu zdravlja ljudi da bi imali fer i demokratske inkluzivne izbore. A drugi uslov je prema Mickoskom, uspostavljanje misije OEBS-a, ODIHR.

Zaev je u ponedeljak takođe pozvao Pendarovskog da proglasi novo vanredno stanje u trajanju od 10 dana, da bi izbori prema rokovima bili 15 jula.

Ako sve partije prihvate ovaj predlog, izbori će umesto u nedelju, kao do sada, biti održani u sredu, koja će biti proglašena neradnim danom. U ponedeljak Iiutorak, 13 i 14 jula, glasaće bolesni i iznemogli, bolesni od korona virusa koji se leče kod kuće ili u bolnici, svi koji su u samoizolaciji i svi hronični bolesnici.

Glasanje 15. jula će trajati do 21, umesto do 19 sati, kao što je bilo uobičajeno.

Zaev je još rekao da su izbori neophodni, jer prema njegovim rečima, Severna Makedonija neće izdržati veću krizu od ove sa tehničkom vladom i bez parlamenta. Potrebne su, naveo je, „funkcionalne institucije da bi jesen dočekali spremni za suočavanje sa posledicama korona virusa.

XS
SM
MD
LG