Dostupni linkovi

EU otvara pregovore sa S. Makedonijom i Albanijom, podrška SAD


Otvaranje pristupnih pregovora u slučaju Severne Makedonije je bezuslovno (na fotografiji zastave EU i Severne Makedonije), dok Albanija treba da ispuni niz uslova
Otvaranje pristupnih pregovora u slučaju Severne Makedonije je bezuslovno (na fotografiji zastave EU i Severne Makedonije), dok Albanija treba da ispuni niz uslova

Lideri zemalja članica Evropske unije su u četvrtak uveče, 26. marta, podržali zaključke Saveta ministara kojm se odobrava otvaranje pristupnih pregovora EU sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

Ovo stoji u zajedničkoj deklaraciji nakon sastanka šefova država i vlada EU koji su imali video-konfereciju da bi raspravljali o merama u krizi zbog izbijanja korona virusa.

Deklaracijom šefova država i vlada otvaranje pristupnih pregovora sa Skopljem i Tiranom sada je formalno.

U zaključima Saveta ministara, koje je sinoć podržao i najviši evropski nivo, navodi se da se poziva Evropska komisija da bez odlaganja podnese predlog pregovaračkog okvira, a prva međuvladina konferencija trebalo bi da bude sazvana bez odlaganja nakon usvajanja ovog okvira.

Otvaranje pristupnih pregovora u slučaju Severne Makedonije je bezuslovno i u zaključcima sa ministarskog sastanka, poziva se na početak procesa “odmah nakon usvajanja pregovaračkog okvira”.

Sa druge strane, Albanija tek treba da ispuni niz uslova pre održavanja prve međuvladine konferencija kojom se obeležava otvaranje prvog poglavlja u pregovaračkom postupku.

Između ostalog, Albanija treba da sprovede izborne i pravosudne reforme, obezbedi nesmetano funkcionisanje ustavnog i višeg suda, kao i transparentno finansiranje politčkih partija.

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji (Varhelyi) je nakon ministarskog sastanka u utorak naglasio da su obe zemlje ubrzale reforme i pokazale konkretne rezultate. Obećao je da će Evropska komisija ubrzo predstaviti pregovarački okvir “kako bi pregovori mogli početi ubrzo”.

SAD pozdravile odluku Brisela

Američki državni sekretar Majkl Pompeo pozdravio je odluku Evropske unije (EU) da otvori pristupne pregovore sa Albanijom i Severnom Makedonijom kao naredni korak na njihovom putu ka Zapadu.

Ta odluka dodatno učvršćuje evropsku budućnost Albanije i Severne Makedonije i naglašava važnost istorijskog Prespanskog sporazuma koji je omogućio Severnoj Makedoniji da napreduje ka svojim evropskim i transatlantskim ciljevima, saopštio je Stejt department.

SAD, kako se navodi, ostaju postojan partner obe vlade u sprovođenju neohpdnih reformi za jačanje vladavine prava, dalje antikorupcijske napore, ekonomski rast i jačanje borbe protiv organiziranog kriminala.

Odluku, uz poruku da SAD ostaju partner, objavio je i na svom Tviter nalogu.

Odluka rezultat nove metodologije

Pozitivna odluka o Severnoj Makedoniji i Albaniji je rezultat nove metodologije sa kojom je izašla Evropska komisija početkom februara i pozitivnih izveštaja koje je objavila Komisija gde zaključuje da su i Skoplje i Tirana napredovali u neophodnim reformama u procesu evropskih integracija.

Severna Makedonija čeka na otvaranje pristupnih pregovora od 2009. godine, a Albanija od 2018.

U oktobru prošle godine, Francuska je blokirala pozitivnu odluku uslovljavajući je izmenom u pristupu u pregovorima o članstvu.

XS
SM
MD
LG