Dostupni linkovi

Severna Makedonija ušla u kampanju: Samohvale i uzajamne kritike


Predizborni plakat vodeće albanske stranke DUI sa fotografijama Zaeva i Mickoskog i slobodnim mestom između, te sloganom "Albanac premijer. Zašto da ne?"

Kampanja za prevremene parlamentarne izbore u Severnoj Makedoniji u sredu (24. juna) je i zvanično počela, iako političke partije još od pre nekoliko meseci koriste sve moguće načine promocije.

Kako zbog pandemije COVID-19 nije bilo tradicionalne kampanje sa mitinzima, skupovima i posetama od vrata do vrata, do sada su se mogli videti bilbordi, stranačke akcije, leci, promotivni video spotovi i slogani na društvenim mrežama.

Vladajući Socijaldemokratski savez (SDSM) se hvali sa onim što je postignuto do sada, a opoziciona VMRO DPMNE pokušava da obezbedi glasove kritikama upućenim vladajućim partijama. Takođe, lider SDSM-a Zoran Zaev ne propušta priliku da u izjavama kritikuje svog rivala iz VMRO DPMNE Hristijana Mickoskog, koji uzvraća na isti način.

Slogan vladajuće partije SDSM za izbore je "Idemo na pobedu. Možemo. Još više. Još bolje". Na poslednjem događaju kojem je prisustvovao Zaev je poručio da SDSM nudi odgovornu vlast i sigurnu budućnost, te da je VMRO DPMNE opasnost po državu.

"Imamo jasnu viziju o tome gde treba da bude naša Republika Severna Makedonija u 2024. godini i posvećeno radimo na tome, strogo se vodeći nacionalnim i državnim interesima. Sa druge strane se nalaze Hristijan Mickoski i VMRO DPMNE koji ne nude ništa osim povratka režima", istakao je Zaev.

Zaev ne propušta priliku da kritikuje svog rivala iz VMRO DPMNE Hristijana Mickoskog, koji uzvraća na isti način
Zaev ne propušta priliku da kritikuje svog rivala iz VMRO DPMNE Hristijana Mickoskog, koji uzvraća na isti način

Mickoski je, najavivši da će VMRO DPMNE za vreme kampanje biti među građanima, poručio:

"U periodu koji je pred nama pokušaćemo da širom Makedonije prezentujemo naš program, da porazgovaramo sa što je više moguće građana, da ih ubedimo u našu misiju, a to je najpre da porazimo SDSM i Zorana Zaeva, a zatim da savladamo pandemiju COVID-19", rekao je Mickoski.

Među albanskim strankama najintrigantniji je predizborni slogan Demokratske unije za integraciju Alija Ahmetija, koja je od 2002. godine skoro bez prekida u vlasti – "Albanac premijer. Zašto da ne?".

Traže se visoki izborni standardi

Predsednik države Stevo Pendarovski u pismenoj izjavi povodom početka kampanje ističe da prvi put od nezavisnosti Severna Makedonija ima izbore kao članica NATO-a, te da je istovremeno u očekivanju da počne pretpristupne pregovore sa EU.

"Izborni proces i izbori moraju biti sprovedeni prema visokim standardima i kriterijumima, imajući u obzir našu evroatlantsku perspektivu. Apelujem na sve učesnike izbornog procesa da doprinesu da ovi izbori budu fer, slobodni i demokratski", poručio je Pendarovski.

Premijer Oliver Spasovski je ocenio istorijskom odgovornošću da budu sprovedeni izbori kakvi dolikuju zemlji članici NATO-a.

"Prevremeni izbori trebaju biti fer i demokratski, sa maksimalnim poštivanjem mera za zaštitu od korona virusa. Pravo građana da glasaju neće ugroziti njihovo zdravlje", rekao je Spasovski.

Tradicionalni i društveni mediji

Politički analitičar Petar Arsovski smatra da se cela kampanja neće prebaciti uglavnom i samo na društvene mreže i pored najava i očekivanja da će se mnogo toga odvijati tamo.

"Mislim da će partije koristiti i tradicionalne medije, kao i ulične reklame u ovoj kampanji. Preseljavanje kampanje na društvene medije u osnovu i u najvećem delu će pratiti kvalitet diskursa tradicionalnih medija. Znači, koliko bude veći kvalitet diskursa tradicionalnih medija,uključujući i pres konferencije, tako će se to preslikati na društvene medije", kaže Arsovski.

On ocenjuje i kako postoji tendencija da kampanja na društvenim medijima bude "prljavija".

Inače, predizborna kampanja završava zvanično 12. jula, a prevremeni parlamentarni izbori se održavaju 15. jula. Glasanje će trajati do 21 sat, umesto do 19 kao na svim prethodnim izborima, zbog većeg trajanja procedure glasanja zbog mera predostrožnosti protiv korona virusa.

XS
SM
MD
LG