Dostupni linkovi

Vlada Federacije BiH odobrila povećanje cijene gasa za 21,7 posto


Vlada bh. entiteta Federacija Bosne i Hercegvoine (Arhivska fotografija)
Vlada bh. entiteta Federacija Bosne i Hercegvoine (Arhivska fotografija)

Vlada bh. entiteta Federacija Bosne i Hercegovine (FBiH) je u četvrtak, 14. aprila, na prijedlog Federalnog ministarstva trgovine, donijela Odluku o davanju saglasnosti na veleprodajnu cijenu prirodnog gasa.

Tom odlukom, Vlada FBiH dala je saglasnost na veleprodajnu cijenu prirodnog gasa za distributivna privredna društva na području FBiH, počevši od 1.4.2022. godine, koja iznosi 809 maraka (oko 404 eura)/1000 Sm3.

To znači da će cijene prirodnog gasa biti veće za 21,7 posto u odnosu na prvi kvartal 2022. godine.

U cijenu prirodnog gasa nije uračunat porez na dodatnu vrijednost.

Prethodno je kompanija Energoinvest, koja prirodnim gasom snadbijeva FBiH, Federalnom ministarstvu trgovine uputila zahtjev za promjenu veleprodajne cijene prirodnog gasa prema distributivnim kompanijama u FBiH.

U zahtjevu je, između ostalog, navedeno da je hitno potrebna korekcija cijene u skladu s dešavanjima na tržištu s ciljem obezbjeđenja kontinuirane isporuke gasa.

Mišljenje Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije je da postoje opravdani elementi za traženu korekciju prodajne cijene za povlaštene tarifne kupce prirodnog gasa.

Nakon detaljne analize zahtjeva, kao i pozitivnog mišljenja Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, Federalno ministarstvo trgovine zaključilo je da postoje opravdani razlozi za donošenje ove odluke Vlade FBiH.

Za realizaciju odluke, Vlada je zadužila Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije i Federalno ministarstvo trgovine, svako u okviru svoje nadležnosti, saopšteno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Turski tok

BiH više od pola prirodnog plina uvozi iz Rusije, i to putem Turskog toka, plinovoda koji se proteže od Rusije do Turske preko Crnog mora i dalje prema Zapadnom Balkanu i Evropi, a ima kapacitet od 31,5 milijardi kubnih metara plina godišnje.

Gas nakon preko Bugarske i Srbije stiže do jedinog ulaznog terminala u BiH, u mjestu Šepak kod Zvornika, na granici između BiH i Srbije.

Mjesec nakon početka ruske invazije na Ukrajinu i sankcija koje su zapadne zemlje nametnule Ruskoj Federaciji, ruski predsjednik Vladimir Putin je tražio od "neprijateljskih zemalja" da plin plaćaju ruskom valutom, rubljom.

Zemlje članice G7 odbacile su ovaj prijedlog, za koji smatraju da je kršenje ugovora. Oni predviđaju plaćanje u eurima ili američkim dolarima.

U poduzeću "Gas res" koje uvozi plin u entitet Republiku Srpsku (RS), kao i iz Ministarstva energije, rudarstva i industrije drugog entiteta, Federacije BiH kazali su ranije za Radio Slobodna Evropa da su ugovori potpisani u eurima i da nije bilo najava da će se mijenjati.

Ugovor koji je potpisao "Gas res" je na snazi do 31. maja 2022. Važeći ugovor iz 2015. je definirao da se cijena plina usklađuje prema tzv. naftnoj formuli, odnosno prema kretanju cijena derivata nafte na platformi u Švicarskoj, i sa tim nivoom kretanja cijena usklađuju se i cijene plina.

Federacija BiH, odnosno "Energoinvest", imali su potpisan aneks ugovora koji se tiče cijena za prvi kvartal 2022.

XS
SM
MD
LG