Dostupni linkovi

Ruski gas za BiH skuplji 21,7 posto


Direktorica Energoinvesta Bisera Hadžialjević na konferenciji za medije 11. aprila 2022.
Direktorica Energoinvesta Bisera Hadžialjević na konferenciji za medije 11. aprila 2022.

Cijene prirodnog plina, koje je ruski Gazprom ponudio Bosni i Hercegovini za iduća tri mjeseca, bit će veće za 21,7 posto u odnosu na prvi kvartal 2022. godine.

"Imamo najbolju cijenu, zajedno sa Srbijom. Cijena gasa je u odnosu na januar prošle godine povećana za 109,8 posto. Mi kao snabdijevač imamo formulu koja je vezana samo za naftu i naftne derivate. Za evropsko tržište se primjenjuje druga formula koju smo mi odbili. Mi zaista ne bismo voljeli da nam se ta druga formula desi", saopćila je direktorica kompanije Energoinvest Bisera Hadžialjević.

Hadžialjević je kazala da je sve ono što se dešava na berzama "nešto što prelazi sva predviđanja". Dodala je da je snabdijevanje gasom "uredno i potpuno korektno".

"Kolege dnevno komuniciraju s 'Gazpromom' i zaista nemamo nikakvih problema. Vlada Federacije BiH i Vlada Kantona Sarajevo su imali subvencije za gas. Mi smo se obratili Vladi Federacije BiH sa zahtjevom za korekcijom cijena za idući kvartal. Šta će vlade uraditi, mi ne znamo", kazala je direktorica Energoinvesta.

Iz ove kompanije kažu da su i 2008., 2012., 2013. i 2014. imali slične cijene te da "ovo nije povećanje koje iskače iz nekih normalnih okolnosti i da su relativno zadovoljni s cijenom koju su dobili od 1. aprila do kraja juna".

Hadžialjević je kazala i da "BiH plin Rusiji plaća u eurima i da bi tako trebalo ostati".

"Međutim u 6. mjesecu se očekuje novo produženje ugovora uz koji mogu biti postavljeni dodatni i uslovi", kazala je Hadžialjević.

Turski tok

BiH više od pola prirodnog plina uvozi iz Rusije, i to putem Turskog toka, plinovoda koji se proteže od Rusije do Turske preko Crnog mora i dalje prema Zapadnom Balkanu i Evropi, a ima kapacitet od 31,5 milijardi kubnih metara plina godišnje.

Gas nakon preko Bugarske i Srbije stiže do jedinog ulaznog terminala u BiH, u mjestu Šepak kod Zvornika, na granici između BiH i Srbije.

Mjesec nakon početka ruske invazije na Ukrajinu i sankcija koje su zapadne zemlje nametnule Ruskoj Federaciji, ruski predsjednik Vladimir Putin je tražio od "neprijateljskih zemalja" da plin plaćaju ruskom valutom, rubljom.

Zemlje članice G7 odbacile su ovaj prijedlog, za koji smatraju da je kršenje ugovora. Oni predviđaju plaćanje u eurima ili američkim dolarima.

U poduzeću "Gas res" koje uvozi plin u entitet Republiku Srpsku (RS), kao i iz Ministarstva energije, rudarstva i industrije drugog entiteta, Federacije BiH kazali su ranije za Radio Slobodna Evropa da su ugovori potpisani u eurima i da nije bilo najava da će se mijenjati.

Ugovor koji je potpisao "Gas res" je na snazi do 31. maja 2022. Važeći ugovor iz 2015. je definirao da se cijena plina usklađuje prema tzv. naftnoj formuli, odnosno prema kretanju cijena derivata nafte na platformi u Švicarskoj, i sa tim nivoom kretanja cijena usklađuju se i cijene plina.

Federacija BiH, odnosno "Energoinvest", imali su potpisan aneks ugovora koji se tiče cijena za prvi kvartal 2022.

Nema skladišta, nema alternative

Na spisku "neprijateljskih zemalja" Moskve, ne nalazi se BiH, između ostalog, jer nije zvanično uvela sankcije Rusiji, iako je predstavnica Misije BiH u Briselu potpisala deklaraciju o pridruživanju sankcijama EU protiv te zemlje.

Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH, je protivnik ovih sankcija, a početkom marta je izjavio da "prema njemu, BiH nije uvela sankcije niti će ih uvesti".

BiH nema skladišta plina, pa samim tim ni rezervi u slučaju da prestane dotok iz Rusije. Jedina alternativa je 'Južna interkonekcija' koja nije izgrađena.

Ovim projektom vrijednim 196 miliona maraka (oko 100 miliona eura) se predviđa izgradnja plinovoda dugog 180 kilometara, od čega 160 kilometara prolazi kroz BiH.

Trebao bi povezati trenutni transportni plinovod BiH sa sistemom plinovoda na jugu Hrvatske, odnosno iz Dalmacije na potezu Split-Zagvozd–Imotski-Posušje–Novi Travnik, sa dijelom koji se od Posušja odvaja za Mostar.


Tokom 2021. godine, iz Rusije je u BiH uvezen plin vrijedan 126 miliona maraka (oko 63 miliona eura), od ukupno uvezenih 218 miliona.

Godinu ranije, od 172 miliona KM (oko 86 miliona eura) uvezenog plina, 113 miliona maraka (blizu 58 miliona eura) ovog energenta je stiglo iz Rusije.

XS
SM
MD
LG