Dostupni linkovi

Evropski parlament odbio dvoje kandidata za komesare


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Buduća predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je prihvatila odluku Odbora za pravna pitanja u Evropskom parlamentu (JURI) da Rovana Plumb i Laszlo Trocsanyi nisu podobni za funkciju komesara zbog sukoba interesa, potvrđeno je u sedištu Evropske komisije (EK).

Mina Andeeva, portparolka EK je za Radio Slobodna Evropa (RSE) potvrdila da je Von der Leyen "već razgovarala sa premijerima Rumunije i Mađarske od kojih je zatražila da izađu sa novim predlozima za komesare".

Nezvanično se saznaje, da Von der Leyen nema nameru da reorganizuje njen kabinet. U skladu s tim, portfelj proširenja će ostati u rukama budućeg komesara koji će biti iz Mađarske, a transport preostaje rumunskom predstavniku.

Prema procedure, Von der Leyen treba lično da intervjuiše nove kandidate da bi se potom omogućio nastavak procedure koji obuhvata ispitivanje u Odboru JURI, potom i saslušanje koje služi konačnom potvrđivanju novog komesara.

Laszlo Trocsanyi je trebao da bude saslušan već u utorak, a Rovana Plumb u sredu. Oba saslušanja su otkazana, a novi kandidati iz ove dve države bi trebali biti saslušani sredinom oktobra.

Odbor JURI doneo je konačnu odluku da dva kandidata za buduće komesare, Trocsanyi i Plumb, nisu podobni da preuzmu tu poziciju.

Ovo je procedura bez presedana budući da do sada nije bilo slučajeva da kandidati za komesare budu odbijeni u početnoj fazi. Odbor JURI je već zasedao u petak kada je ustanovljen konflikt interesa, međutim u svetlu nedovoljne prakse po ovom pitanju, predsednik Evropskog parlamenta, David Sassoli je zatražio da odbor ponovo razmotri danas situaciju.

Ovaj zahtev je naišao na negodovanje članova Odbora JURI koji su na jutrašnjoj sesiji prvo odbili agendu sastanka, ali potom su bili primorani da ipak glasaju oko istog pitanja.

Duplo glasanje

Evropska zastupnica Manon Aubry, članica odbora JURI, je ocenila da je bilo veliko iznenađenje što su zastupnici morali da ponove procedure što pokazuje koliko je procedura problematična.

"Iskreno, bio je veoma čudan sastanak jer je od nas zatraženo da ponovo glasamo o nečemu što smo već glasali prošle nedelje. Mi smo odbili agendu jer nismo hteli da ponovo glasamo, ali smo bili prinuđeni da ponovimo glasanje. Mi smo glasali i potvrdili da oba komesara nisu u stanju da preuzmu funkciju zbog konflikta interesa koji ne može da se reši", izjavila je novinarima Aubry.

Prilikom ispitivanja u JURI, kandidatkinja Rovana Plumb nije prijavila dva privatna zajma od skoro milion eura, a Laszlo Trocsanyi nije uspeo da razjasni veze između njegove advokatske kancelarije i posla koji je obavljao za mađarsku Vladu. U međuvremenu, neki članovi JURI odbora su identifikovali veze Trocsanyi sa ruskom vladom. Stoga oni ne žele da vide Trocsanyuia ni u jednoj kombinaciji u narednoj kompoziciji Evropske komisije.

"Moje lične posebne brige tiču se ovog portfelja (proširenje) zbog njegovih određenih odluka koje se tiču Istočne Evrope i ruske vlade. Promena portfelja za njega (Trocsanyi) neće rešiti problem", izjavio je evroposlanik Sergei Lagodinsky, član JURI istakavši da Odbor "ne želi ovo ime" u Evropskoj komisiji.

Ursula von der Leyen na potezu

Budući da su nalazi JURI sada konačni, predsednik Evropskog parlamenta David Sassoli treba u što kraćem roku da pošalje pismo izabranoj predsednici komisije Ursuli von der Leyen putem kojeg će ona biti upitana o njenim budućim koracima.

Iako JURI preporučuje da se ova dva imena zamene sa novim predlozima iz Bukurešta i Budimpešte, ipak Von der Leyen ima diskreciono pravo da odluči šta će sa njenim kandidatima. Ona bi mogla da zatraži od evropskih poslanika da ponovo razmotre imenovane kandidate ili bi mogla da povuče nominirane i traži od mađarske odnosno rumunske vlade da predlože nova imena.

Rovana Plumb iz Rumunije je nominovana za komesarku za transport, a njeno saslušanje je trebalo da se održi u sredu, 2. oktobra.

Laszlo Trocsanyi je nominovan za komesara za proširenje a njegovo saslušanje je bilo zakazano za sutra, prvog oktobra. Odluka Ursule von der Leyen da bivšem mađarskom ministru pravosuđa Trocsanyi dodeli portfelj evrokomesara za proširenje je već naišla na oštre kritike, budući da se radi o osobi koja se smatra "arhitektom iliberalne (mađarske) države". Oba saslušanja su otkazana, sve do naredne odluke Ursule von der Leyen.

Trocsanyi: Teška nepravda

Laszlo Trocsanyi je odmah reagovao na odluku JURI ocenivši je "nepravednom" te je najavio da će iskoristiti sva pravna sredstva da se suprotstavi ovoj odluci.

"Teška nepravda, nedostatak transparentnosti, jasno i namerno kršenje pravila zakona i postupaka i nepoštovanje osnovnih principa demokratije, podsećaju me na vreme za koje sam mislio da je završeno", istakao je Trocsanyi u pisanoj izjavi.

Novonastala situacija sa dva kandidata za komesare mogla bi uticati i na vremenski redosled u procedurama koje su neophodne za potvrđivanje celog sastava nove Evropske komisije, koja treba da bude funkcionalna 1. novembra ove godine.

"Vremenski rok zavisi od narednih koraka. Krajnji rok je 1. novembar. Naravno sve zavisi od sledećih koraka, uključujući saslušanja i potvrdno glasanje članova Evropske komisije", naglasila je Mina Andeeva, portparolka Evropske komisije.

Saslušanja 26 kandidata za komesare je planirano između 30. septembra i 8. oktobra, a glasanje u Evropskom parlamentu kada treba da se potvrdi nova struktura Evropske komisije je zakazano za 23. oktobar.

Do tog trenutka bi trebalo da budu završene sve procedure i za dva sporna portfelja: transport i proširenje, uključujući ponovo razmatranje u JURI za potencijalne nove kandidate, kao i saslušanje.

Nakon svih 26 saslušanja, Evropski parlament glasa o celom paketu novog sastava Evropske komisije. U slučaju spora između ove dve institucije, Evropski parlament bi glasanjem mogao da obori ceo kabinet Evropske komisije.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG