Dostupni linkovi

Ima li novi komesar za proširenje podršku Evropskog parlamenta?


Ursula von der Leyen odabrala je najraznovrsniji sastav Evropske Komisije do sada
Ursula von der Leyen odabrala je najraznovrsniji sastav Evropske Komisije do sada

Odluka predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen, da za evropskog komesara za proširenje imenuje Laszla Trocsanyija, prema izvorima RSE iz Evropskog parlamenta mogla bi pred ovom instutucijom biti dovedena u pitanje.

Leyen je juče predstavila svoj kabinet u kome je portfelj proširenja dodelila Trocsanyiju, inače bliskom saradniku mađarskog premijera Victora Orbana.


On je bio mađarski predlog za komesara, jer po pravilu, zemlje članice predlože ime kandidata, ali na predsedniku ili predsednici ove institucije ostaje da potvrdi dato ime, i dodeli portfelj.

Međutim, oduka Ursule von der Leyen treba da dobije konačan pečat Evropskog Parlamenta (EP) koji dvotrećinskim glasanjem potvrđuje imenovanje svakog komesara.


Evropski Parlament je već duže vreme u otvorenom sukobu sa režimom Victora Orbana, zbog, kako se kaže, erozije demokratskih vrednosti i normi u ovoj državi članici.

Tanja Fajon, zastupnica u Evropskom Parlamentu, je za RSE već potvrdila da će glasati protiv Trocsanyija.

“Kandidat iz Mađarske Trocsanyi je arhitekta neliberalne države, bio je bivši ministar pravde u Orbanovoj vladi. Između ostalog uništavao je nevladine organizacije. On je odgovoran za član 7 (postupak u EU koji se koristi protiv zemalja članica koje su počinile kršenje osnovnih prava)”, upozorila je Fajon.

“Kako se može očekivati da će on nadgledati vladavinu zakona u pristupnim zemljama, ako je on lično odgovoran za degradaciju zakona u sopstvenoj državi”, dodaje Tanja Fajon.

Laszlo Trocsanyi
Laszlo Trocsanyi

Srđan Cvijić iz briselske kancelarije, Fondacije otvorenog društva sumnja da će imenovanje Laszla Trocsanyija biti potvrđeno u Evropskom parlamentu.

“Vrlo je verovatno da će Evropski Parlament odbaciti nominaciju Laszla Trocsanyija na mesto evropskog komesara za proširenje i susedstvo. Ako se to dogodi ili će razmeniti portfelje sa drugim kandidatom ili će ga (Victor) Orban morati zameniti sa drugim kandidatom koji nije povezan sa mašinerijom Fidesz partije”, kaže Cvijić.

On smatra da je mađarski premijer Victor Orban predložio svog ministra pravde “kao šamar EU”, znajući da neće proći glasanje u Evropskom Parlamentu.

Lotte Leicht, direktorica za EU u nevladinoj organizaciji Human Rights Watch, ocenila je za RSE da je mađarski predlog za evropskog komesara “uvreda za EU i ljudska prava za koje se zalaže”.


“Kao ministar pravde, Trocsanyi je bio ključni arhitekta u kršenju ljudskih prava, vladavine prava i demokratskih institucija u Mađarskoj”, upozorila je Leićt podsetivši da su ove akcije na kraju dovele do toga da je Evropski parlament u septembru 2018. pokrenuo postupak po članu 7- mehanizam političkih sankcija - protiv Mađarske zbog kršenja standarda EU-a o vladavini zakona.

“Mislim da, ako bi se Mađarska danas prijavila, verovatno ne bi ispunila kriterijume ljudskih prava i vladavine zakona za članstvo u EU”, naglasila je Leicht.

Imenovanje Trocsanyia je izazvalo burne reakcije raznih eksperata na društvenim mrežama.

Stručnjak za Balkan sa Univerziteta u Gracu Florian Bieber je u na Twitter nalogu naglasio da Laszlo Trocscanyi, "kao saučesnik u demontiranju vladavine prava u Orbanovoj Mađarskoj, ne bi trebao da bude u Komisiji, zadužen za proširenje, on nema kredibilitet za skeptike u EU i za agendu za vladavinu prava na Zapadnom Balkanu”.

Evropski komesar za proširenje ima u nadležnosti da nadgleda ispunjavanje svih kriterijuma u zemljama koje nastoje da se pridruže evropskom bloku. U toj grupi su sve zemlje Zapadnog Balkana s time da su Srbija i Crna Gora najnaprednije budući da su duboko u procesu pristupnih pregovora. U pristupnom procesu najveća pažnja se posvećuje poglavlju 23 i 24 koja se tiču vladavine prava.

I pismo Ursule von der Leyen koje je poslala Trocsanyiu gde ga obaveštava o imenovanju na mesto komesara za proširenje, se najviše fokusira na neophodnost budućeg komesara da nadgleda i ohrabri borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala u svim zemljama regiona.

Međutim, na konferenciji za štampu gde je predstavila nove komesare, von der Leyen je odbila da odgovori na direktno novinarsko pitanje o kredibilitetu bivšeg mađarskog ministra pravousuđa da promoviše vladavinu prava u zemljama Zapadnog Balkana.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG