Dostupni linkovi

Tročanji: Žaliću se na odluku Odbora EU


Kandidat Mađarske za novog evrokomesara za proširenje EU Laslo Tročanj
Kandidat Mađarske za novog evrokomesara za proširenje EU Laslo Tročanj

Kandidat Mađarske za novog evrokomesara za proširenje EU Laslo Tročanji napisao je danas da će se žaliti na odluku Odbora Evropskog parlamenta za pravne poslove.

Odbor je blokirao proces potvrđivanja njegovog imenovanja, a Tročanji smatra da je ta odluka politička i najavio je "sve potrebne pravne korake" protiv nje.

Odbor Evropskog parlamenta za pravne poslove nije dao odobrenje Tročanjiju da ide dalje na saslušanje u EP, potrebno da i zvanično postane novi evrokomesar, navodeći kao razlog sukob interesa.

Tročanji je u kratkom saopštenju koje je u celosti objavio preko Tvitera, napisao da je danas Odbor za pravne poslove Evropskog parlamenta (JURI) sa 11 glasova za, devet protiv i dva uzdržana odlučio da u vezi s njim postoji sukob interesa.

Kako je napisao, to je "politička odluka koja ni po čemu nije zasnovana na činjenicama" i da apsolutno ima nameru da preduzme "sve potrebne pravne korake protiv te odluke".

On je ukazao da je "na zatvorenoj sednici bez pristupa javnosti odgovarao na sva pitanja koja su mu bila postavljena na transparentan način, i "potpuno u saglasnosti sa ranije podnetim dokumentima".

Tročanji je zahvalio svima koji su ga podržali u tome da na odgovarajući način pripremim portfelj "od istorijskog značaja za Mađarsku".

Podršku Odbora za pravne poslove nije dobila ni kandidatkinje Rumunije Rovana Plumb koja je predložena za komesarku za transport.

Ostalih predloženih 24 komesara je prošlo razmatranje Odbora.

XS
SM
MD
LG