Dostupni linkovi

Brisel zatečen suspenzijom kandidata za evrokomesare


Rovana Plumb i Laszlo Trocsanyi

Svi nadležni u institucijama Evropske unije (EU) zatečeni su jučerašnjom privremenom suspenzijom dvoje kandidata za buduće evropske komesare, jer se radi o prvom slučaju u praksi ovih institucija da se kandidati diskvalifikuju već u početnoj fazi.

Odbor za pravna pitanja Evropskog parlamenta (JURI) juče, naime, nije preporučio nastavak procesa za kandidate iz Rumunske i Mađarske, Rovanu Plumb i Laszla Trocsanyija, što podrazumeva i suspendovanje saslušanja u Evropskom parlamentu (EP), koje je bilo planirano da se održi naredne nedelje.

Kod ova dva kandidata JURI je pronašao da postoji konflikt interesa. Rovana Plumb nije prijavila dva privatna zajma od skoro milion eura, a Laszlo Trocsanyi nije uspeo da razjasni veze između njegove advokatske kancelarije i posla koji je obavljao za mađarsku Vladu.

Prema procedurama EP, nakon ovakve konstatacije Odbora za pravna pitanja, predsednik EP trebao je da pošalje pismeni upit šefici Evropske komisije (EK) Ursuli von der Leyen o tome - kako planira da postupi dalje?

Međutim, predsednik EP David Sassoli nije u četvrtak poslao pismo budućoj predsednici EK. Umesto toga, on je odlučio da zatraži dodatna objašnjenja od Odbora za pravna pitanja.

Portparol Evropskog parlamenta Jaume Duch Guillot je naglasio da "pravila (EP) zahtevaju pisma koja se tiču kandidata Plumb i Trocsanyi – ili sa preporukama za rešavanje konflikta ili sa zaključkom da kandidat nije u mogućnosti da obavlja funkcije".

Ovo je razlog zašto će JURI održati vanredno zasedanje u ponedeljak, samo dan pre planiranog saslušanja. U slučaju da JURI konstatuje eksplicitno da konflikt interesa na može da se reši, onda je diskreciono pravo Ursule von der Leyen da odluči kako će nastaviti dalje. Ona bi mogla da zatraži od evropskih poslanika da ponovo razmotre imenovane kandidate ili bi mogla da povuče nominirane i traži od Bukurešta i Budimpešte da predlože nova imena.

Predstavnici za štampu Ursule von der Leyen nisu se izjašnjavali oko planova predsednice EK, što se tiče spornih kandidata.

Portparolka EK Mina Andreeva je potvrdila da je Von der Leyen razgovarala juče sa predsednikom Evropskog parlamenta Davidom Sassolijem, ali da se nikakvi koraci ne mogu preduzeti pre nego što stigne pismo iz sedišta EP, koje bi trebalo da obuhvati i jasnu preporuku za oba kandidata.

"Za sada, proces je suspendovan za ova dva nominovana komesara i dok se ne pronađe rešenje, neće biti saslušanja", izjavila je Andreeva.

Inače, Rovana Plumb je nominovana za komesarku za transport, a njeno saslušanje je trebalo da se održi u sredu, 2. oktobra. Laszlo Trocsanyi je trebao da bude saslušan već u utorak, dan nakon što će EP definitivno odlučiti o njegovoj političkoj budućnosti u EU institucijama.

Odluka Ursule von der Leyen da bivšem mađarskom ministru pravosuđa Trocsanyiju dodeli portfelj evrokomesara za proširenje je već naišla na oštre kritike, budući da se radi o osobi koja se smatra "arhitektom iliberalne (mađarske) države".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG