Dostupni linkovi

Bivši ministar pravde Mađarske novi EU komesar za proširenje


Budući komesar, Laszlo Trocsanyi, će se baviti direktno pitanjima proširenja
Budući komesar, Laszlo Trocsanyi, će se baviti direktno pitanjima proširenja

Laszlo Trocsanyi (Laslo Tročanji) iz Mađarske biće novi komesar Evropske unije (EU) za politiku proširenja. Ovo je odluka nove predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen koja je saopštila imena novih komesara koji će predstavljati ovaj izvršni organ EU u narednih pet godina. Njen predlog treba da potvrdi još Evropski parlament.

Trocscanyi je bivši evropski poslanik i nekadašnji ministar pravosuđa Mađarske od 2014. do 2019. godine. On je, takođe, bio član Ustavnog suda Mađarske. Nije član partije Fides, vladajuće mađarske stranke na čijem čelu je premijer Viktor Orban, ali se smatra lojalnom osobom mađarskog premijera.

Nadležnosti komesara Laszla Trocsanyija bile bi proširene. Naime, za razliku od dosadašnjeg komesara Johannesa Hahna koji je formalno bio nadležan za “pregovore o proširenju”, budući komesar će se baviti direktno pitanjima proširenja.

U pismu koja je Von der Leyen poslala budućem komesaru za proširenje stoji da njegova dužnost treba da bude zadržavanje perspektive članstva za sve zemlje Zapadnog Balkana.

“Neophodno je da održimo i ubrzamo napredak u narednih pet godina, na osnovu zasluga svake zemlje kandidata, zadržavajući kredibilnu perspektivu budućeg članstva”, stoji u pismu Von der Leyen.

Ona u ovom dokumentu potvrđuje da će Evropska komisija zadržati preporuku o otvaranju pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom. Od Laszla Trocsanyija, Von der Leyen zahteva da radi na ubrzavanju strukturnih i institucionalnih reformi u regionu, sa snažnim fokusom na osnove vladavine zakona, ekonomski razvoj i reforme javne uprave.

“Takođe bi trebalo podržati sve napore u borbi protiv korupcije širom regiona, kao i sve napore u postizanju dobrosusedskih odnosa i rešavanju bilateralnih sporova”, stoji u njenom pismu.

Ursula von der Leyen saopštila je imena novih komesara koji će predstavljati ovaj izvršni organ Evropske unije u narednih pet godina
Ursula von der Leyen saopštila je imena novih komesara koji će predstavljati ovaj izvršni organ Evropske unije u narednih pet godina

Borrell umesto Mogherini

Osim Trocsanyija koji će se baviti državama Zapadnog Balkana u kontekstu evropskih integracija, prilikama u ovom regionu, pogotovo Srbijom i Kosovom će se baviti i dosadašnji španski ministar inostranih poslova, Josep Borrell koji je imenovan za visokog EU predstavnika, što je pozicija koju je do sada obavljala Federica Mogherini.


U portfelju Josep Borrella će ostati vođenje dijaloga o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova. Evropski zvaničnici poručuju da očekuju deblokiranje procesa odmah nakon izbora koji će se na Kosovu održati 6. oktobra.

Od nove kosovske vlade, evropski zvaničnici očekuju da među prvim odlukama bude suspenzija prošlogodišnje takse od sto odsto na uvoznu robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine, što je bio razlog za obustavu pregovora koji su se redovno odvijali u Briselu.

Bez Velike Britanije

Novi sastav Evropske komisije, prema obećanju Ursule von der Leyen imaće balansiranu rodnu zastupljenost. U Komisiji koju će ona voditi, biće 13 žena i 14 muškaraca. Evropska komisija bi načelno trebala imati 28 komesara - koliko EU ima članica.

Međutim, ovaj put ova institucija će brojati 27 komesara pošto je Velika Britanija odbila da nominuje predstavnika jer Vlada u Londonu, nastoji da se odvoji od evropskog bloka 31. oktobra ove godine, dan pre nego što novi sastav Komisije prezume dužnost.

Sastav kabineta Ursule von der Leyen
Sastav kabineta Ursule von der Leyen

Svi kandidati koji su danas predstavljeni, moraju dobiti formalnu saglasnost Evropskog parlamenta. Razmatranje predloga za buduće članove Evropske komisije počinje već u ovom mesecu kako bi sve procedure bile završene pre 1. novembra kada novi saziv Evropske komisije preuzima dužnost.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG